Hoppa till huvudinnehåll

Året som gått i bilder

Åboland 2015.
Åboland 2015. Bild: Yle åboland 2015

Riksdagsval, solförmörkelse och studentikosa evenemang. Storkungar, norrsken, rekordkavle och mycket mer.

Här hittar du året som gått i bilder, och en och annan video. Kolla också listan med årets mest lästa artiklar!

Högt vattenstånd.
I början av året orsakade högt vattenstånd problem. Bland annat i Åbo hamn steg vattnet med en meter och nådde fram till terminalerna. Högt vattenstånd. Bild: YLE/Kari Polviander högt vattenstånd

Pargasbor och fyra familjer från Syrien lärde känna varandra vid familjehuset Ankaret där det ordnades knytkalas i januari.
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén
20 januari: Pargas stadsfullmäktige väljer Patrik Nygrén till ny stadsdirektör. Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén Bild: Yle/Daniel Korpela patrik nygrén

Patrik Berghäll på skidor.
Friluftsserien "Helt åt skogen" med Yle Åbolands Annika Holmbom och Folkhälsans Patrik Berghäll har under året utforskat friluftsområden i Åboregionen. I det första avsnittet i februari åkte de skidor vid Virttaa ås. Patrik Berghäll på skidor. Bild: Yle/Annika Holmbom harjureitti

Glada abiturienter.
Bänkskuddardagen firades den 12 februari. På bilden årets abiturienter i Kimitoöns gymnasium. Glada abiturienter. Bild: Yle/Marie Söderman penkis 2015


fastlaskiainen i åbo 2015
Datateknologerna vid Åbo Akademi tog hem den prestigefyllda segern i den traditionella pulkatävlingen under studentkårernas jippo Fastlaskiainen i Vårdbergsparken. fastlaskiainen i åbo 2015 Bild: Yle / Nina Bergman fastlaskiainen i åbo 2015

Grönt i Västanfjärd i februari 2015.
Så här grönt var det i Västanfjärd den 28 februari. De första flyttfåglarna började anlända. Grönt i Västanfjärd i februari 2015. Bild: Yle/Monica Forssell västanfjärd golf

Solförmörkelsen år 2015 lockade många nyfikna.
Den 20 mars var det många som riktade blicken mot skyn då en partiell solförmörkelse inträffade. Här är det medlemmar i astronomiska föreningen Ursa i Åbo som har riggat upp sina stjärnkikare och kameror. Solförmörkelsen år 2015 lockade många nyfikna. Bild: Yle/Marie Söderman ursa i åbo

Demonstration i samband med Konstsamfundets skogsavverkningar i Purunpää
Ett tjugotal miljöaktivister demonstrerade i april mot Konstsamfundets skogsavverkningar i området Purunpää på Kimitoön i Demonstration i samband med Konstsamfundets skogsavverkningar i Purunpää Bild: Yle/Monica Forssell skogsavverkningar

Valaffischer i Åbo inför riksdagsvalet 2015
I april valde vi en ny riksdag. Centern vann i Egentliga Finland - SDP tappade ett mandat. Valaffischer i Åbo inför riksdagsvalet 2015 Bild: Yle/Johanna Ventus riksdagsval,riksdagval åbo

Vapp i Vårdbergsparken.
I år fick valborgsfirare inte bara njuta av sällskapet och sången. Dagen bjöd också på strålande solsken! Vapp i Vårdbergsparken. Bild: Yle/Lotta Sundström vapp i åbo 2015

Örö i Hitis skärgård har varit stängd i flera årtionden eftersom ön använts av Försvarsmakten. Inför sommarsäsongen 2015 öppnades ön för allmänheten. Bild: Yle/Monica Forsell örö

Fiskare demonstrerar kastspö
Under år 2015 har många Pargasbor bekantat sig med de syriska familjer som flyttade till staden strax innan årsskiftet. I början av juni ordnade Åbolands fiskarförbund en fiskedag. Fiskare demonstrerar kastspö Bild: Yle/Emma Strömberg fiske

Yle Åbolands studio i KOP-kolmio.
Den sista regionala nyhetssändningen från KOP-kolmio vid Åbo salutorg sändes den 12 juni. Nu finns Yle Åboland i kulturcentret Logomo. Yle Åbolands studio i KOP-kolmio. Bild: Yle kop-kolmio

Starten på Jukolakavlen 2015 i Pemar.
Jukola-kavlen löptes i år i Pemar. Kavlen blev alla tiders största: närmare 18 000 orienterare bekantade sig med Pemarskogarna. Starten på Jukolakavlen 2015 i Pemar. Bild: Yle/Tomi Hänninen jukolastarten

Storkunge i Koskis
Under sommaren häckade vita storkar för första gången i Finland. Den första storkungen kläcktes på midsommardagen. En unge dog i ett tidigt skede då den föll från boet, de två övriga fick namnen Kontti och Kinttu. Ytterligare en storkunge dog då den flög mot en elledning. Storkunge i Koskis Bild: Lauri Laukkanen storkungar i egentliga finland

Väg i Salo.
Yle Åbolands reporter Monica Forssell ägnade sista veckan i juni åt att testcykla kustrutten från Salo till Kasnäs. Under veckan kunde intresserade följa med turen i radion, på webben och på sociala medier. Väg i Salo. Bild: Yle / Monica Forssell / Nina Bergman kustrutten

nagu rock
I Nagu rockades det loss den 11 juli. På bilden Pargasbandet Uncle Ben’s Pumped Up Frisco nagu rock Bild: Yle/Johanna Ventus nagu rock

Sven-Erik Lundström på traktorkavalkaden i Kimito.
Traktorkavalkaden i Kimito gick av stapeln den 4 juli. Sven-Erik Lundström förevisar en nästan 100 år gammal landmotor. Sven-Erik Lundström på traktorkavalkaden i Kimito. Bild: Yle/Ylva Perera sven-erik lundström

Streetjazz på Baltic jazz.
Streetjazz på Baltic Jazz i Dalsbruk. Streetjazz på Baltic jazz. Bild: Yle/Ylva Perera baltic jazz

jubileumsregattan i åbo,
Airisto segelsällskap firade 150-årsjubileum. Jubileumsregattan fyllde Aura å med segelbåtar sista veckan i juli. jubileumsregattan i åbo, Bild: Yle / Simon Bergholm jubileumsregattan i åbo

Krigsmannaedgång i Pargas
Nylands brigads krigsmannaedgång gick i år av stapeln i Pargas. 670 rekryter svor krigsmannaeden eller gav krigsmannaförsäkran i hettan på centralidrottsplanen Krigsmannaedgång i Pargas Bild: Yle/Linus Hoffman centralidrottsplan i pargas

Demonstration i Åbo
Ungefär tvåtusen personer demonstrerade för ett mångkulturellt Finland på Salutorget i Åbo. Demonstrationer med namnet "Vi har en dröm" ordnades på flera håll i Finland i början av augusti. Demonstration i Åbo Bild: Yle/Monica Forssell demonstration i åbo

Prideparad i Pargas.
Pargas egen pride-parad ordnades för första gången den 24 augusti. Prideparad i Pargas. Bild: Yle/Carmela Johansson prideparad i pargas

röda korset, flyktingtält, pansio
Mot slutet av sommaren anlände allt fler asylsökande till Åbo. Den första september slog Röda korset upp tält vid flyktingförläggningen i Pansio för att alla skulle få plats. röda korset, flyktingtält, pansio Bild: Yle / Peter Karlberg flyktingtält

September Open i Dalsbruk.
I augusti blev det äntligen varmt och värmen höll i sig långt in på hösten. Solen sken också under September Open i Dalsbruk. September Open i Dalsbruk. Bild: Yle/Monica Forssell september open

Anneli Pahta
Kimitoöns kommunfullmäktige valde Anneli Pahta till ny kommundirektör med minsta möjliga marginal. Anneli Pahta Bild: Yle/Monica Forssell anneli pahta

Norrsken i Pargas
Under hösten har vi skämts bort med vackra norrsken också i Sydvästra Finland. Den här bilden tog Ninette Bahne i Pargas i oktober. Norrsken i Pargas Bild: Ninette Bahne norrsken i pargas

asylsökande vid nödboendet i nagu
Den 17 oktober anlände asylsökande till Nagu. Fram till april bor asylsökande på ett tillfälligt flyktingboende vid hotell Strandbo. asylsökande vid nödboendet i nagu Bild: Yle/Johanna Ventus asylsökande i nagu

Jarkko Nieminen efter sin sista proffsmatch i Stockholm Open 2015.
Jarkko Nieminen samlar sig efter att ha avslutat sin karriär med en sista singelmatch under Stockholm Open i oktober. Publiken fick ännu en chans att se Maskusonen spela under en uppvisningsmatch mot Roger Federer i Helsingfors den 9 november. Jarkko Nieminen efter sin sista proffsmatch i Stockholm Open 2015. Bild: Henrik Montgomery / EPA / All Over Press nieminen

Yle Åbolands video från Sirkkala skolas årliga trafikjippo spreds i hela Norden via sociala medier. Videoklippet som demonstrerar lastbilars döda vinklar har på två månader samlat över 700 000 visningar på facebook.
Svenni-monstret på svenska dagen tillsammans med Alina Koivuniemi och Jessica Lundahl.
Åbos Svenska dagen-fest firades i år på Åbo svenska teater. På bilden språkbadseleverna Alina Koivuniemi och Jessica Lundahl tillsammans med Svenni-monstret. Svenni-monstret på svenska dagen tillsammans med Alina Koivuniemi och Jessica Lundahl. Bild: Yle/Lotta Sundström jessica lundahl

Biblioteksbron i Åbo upplyst i trikolorens färger.
Biblioteksbron i Åbo har lyst i många olika färger för att uppmärksamma temadagar. Den 16 november lyste bron i trikolorens färger för att hedra offren i terrordåden i Paris. Biblioteksbron i Åbo upplyst i trikolorens färger. Bild: Yle/Olga Pihlman trikolorljus

Åbo domkyrkas julgran 2015
Finlands främsta julgran fick sina lampor tända den 28 november i riktigt ruskväder. Åbo domkyrkas julgran 2015 Bild: Yle/Lotta Sundström åbo domkyrkas julgran 2015

Gamla Malmens julmarknad
Pargas luciatrupp på Gamla Malmens julmarknad. Från vänster Amanda Wiik, Elin Karlsson, Mi Adolfsson, Jelka Björkqvist och Charlotte Sirén. Gamla Malmens julmarknad Bild: Yle/Johanna Ventus lucia pargas

posanka
Åbos mest kufiska landmärke försvann för en stund i december. Efter att ha varit på service i Lundo återvände Posankan mera rosa och glansig än någonsin, i tid för att förses med sin traditionsenliga tomtemössa. posanka Bild: Yle/Andy Ödman posanka

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland