Hoppa till huvudinnehåll

Filmer med lokal anknytning lockade östnylänningarna

3D-glasögon för biografbruk
Många östnylänningar njöt under året av film i både 2D och 3D. 3D-glasögon för biografbruk Bild: Yle/Roger Källman 3d-film

Biografen i Borgå hade ett rekordår med nästan 100 000 besökare. I Lovisa drog närproducerade Ada och Glada mest publik.

Det har varit ett rekordår för finska filmer i biografer över hela landet, och den trenden märks också i Borgå och Lovisa. Av de tio mest sedda filmerna i Borgå är fyra inhemska medan samma siffra i Lovisa är fem.

Två filmer med lokal anknytning har också klarat sig bra: Borgåregissören Klaus Härös film Fäktaren är den tolfte mest sedda filmen. På sjunde plats på Borgåbiografen finns filmen Adas och Gladas vinter som delvis är inspelad i grannkommunen Lovisa.

Fäktaren hade premiär redan i mars, men ännu förra veckan besökte sextio personer Bio Rex för att se filmen. Det är filmens framgång som Golden Globe-kandidat och möjligheten till en Oscarsnominering som håller intresset vid liv, tror biografansvarige Edgar Nieminen.

Bio Rex skylt i Borgå
Bio Rex skylt i Borgå Bild: YLE/Stefan Paavola biografskylt

På nyårskvällen spräcktes nästan den magiska gränsen på 100 000 besökare på Bio Rex det här året. Det saknades bara ungefär 250 besökare för att nå den runda siffran. Nieminen följde spänt med försäljningen under årets sista dagar. Han säger att det ändå handlar om ett rekordår, kanske det bästa på årtionden, ifall någonsin.

James Bond fortsätter intressera

Topp tre mest sedda filmer i Borgå är James Bond-filmen Spectre, den nyaste Star Wars-filmen The Force Awakens och på tredje plats den animerade filmen Minions. På fjärde plats ligger den finska filmen Luokkakokous.

Också i Lovisa var det många som ville se nyaste James Bond, men första platsen kneps av Adas och Gladas vinter som spelats in i staden. På andra plats finns Spectre och på tredje Star Wars.

I Lovisa hittas Fäktaren först på plats tretton, men med tanke på att det visats hela 140 olika filmer i Lovisa är inte heller det en dålig placering.

Ett bättre år i Lovisa

Biobesökarna var en aning fler 2015 än året innan på Kino Marilyn. Det är tack vare de intressanta filmerna som hade premiär, säger Rainer Santapukki vid biografen. Bland de tio mest sedda filmerna i Lovisa hittar man fem inhemska.

Under året har man i Lovisa försökt satsa på att visa operaföreställningar, någonting som man fortsätter med ännu nästa år. Santapukki säger att han också ser fram emot den svenska filmen En man som heter Ove som har premiär i januari. Filmer som tilltalar både finsk- och svenskspråkiga är de som klarar sig bäst i Lovisa.

Biograf i Lovisa
Kino Marilyn satsar kanske på bättre teknik nästa år. Biograf i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola kino marilyn