Hoppa till huvudinnehåll

Nordkoreas ledare talade om ekonomisk tillväxt

Kim Jong-Un på ett möte i Pyongyang den 28 december 2015
Kim Jong-Un på ett möte i Pyongyang den 28 december 2015 Bild: AFP / Lehtikuva kim jong-un

Den nordkoreanska ledaren Kim Jong Un sade i sitt årliga nyårstal på fredagen att hans högsta prioritet just nu är att höja levnadsstandarden i landet. Däremot sa han inget om landets kärnvapenprogram.

Sin vana trogen talade den nordkoreanska ledaren också i aggressiva ord om andra länders hot om krig och om hur Nordkorea är redo att slå tillbaka om någon provocerar. Han varnade också än en gång för följderna av Sydkoreas årliga gemensamma krigsövning med USA.

Huvudfokus i talet låg ändå på den ekonomiska utveckligen i landet. Nordkorea är ett fattigt och isolerat land som inte ger ut några officiella siffror om sitt ekonomiska läge men den sydkoreanska centralbanken uppskattar att Nordkoreas ekonomi växte med en procent under 2014.

- Arbetarpartiet ser det som sin högsta prioritet att förbättra folks levnadsstandard bland miljoner andra nationella uppgifter, sa Kim Jong Un i talet, som enligt nyhetsbyråerna verkade vara inspelat på förhand och som kryddades med applåder med jämna mellanrum trots att någon publik aldrig visades.

- Vi måste vända den ekonomiska utvecklingen, sa han vidare.

Däremot kom den nordkoreanska ledaren inte med några konkreta svar på frågan hur han tänker skapa ökad välfärd i landet.

Partikongress i maj visar vägen

Det styrande Arbetarpartiet ska hålla sin första kongress på 35 år i maj i år. Då väntas det eventuellt klarna i hurdan riktning Kom Jong-un tänker styra landet framöver. Sedan han tog över efter sin far Kim Jong Il 2011 har han betonat vikten av ekonomisk tillväxt i landet på ett sätt som fadern aldrig gjorde. Trots det svälter fortfarande många av invånarna på landsbygden och det är först nu under de senaste åren som landet börjat tolerera till exempel handel mellan medborgare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes