Hoppa till huvudinnehåll

Rwandas långvarige ledare ställer upp för omval

Paul Kagame har i praktiken styrt Rwanda śedan folkmordet på tutsier år 1994
Paul Kagame har i praktiken styrt Rwanda sedan folkmordet på tutsier år 1994 Paul Kagame har i praktiken styrt Rwanda śedan folkmordet på tutsier år 1994 Bild: PA/SOLAN KOLLI rwanda

Rwandas president Paul Kagame kommer att ställa upp för en tredje mandatperiod år 2017, då hans nuvarande sjuåriga ämbetsperiod löper ut.

Presidentens besked kom efter en folkomröstning i december, då över 98 procent av väljarna godkände en omskriven grundlag som gör det möjligt för Kagame att ställa upp för en tredje ämbetsperiod.

- Ni har bett mig att leda landet efter 2017. Med tanke på hur viktigt ni anser detta vara , så kan jag endast acceptera, sade Kagame i ett nyårstal i TV.

Både folkomröstningen och Kagames väntade beslut har stött på kritik i Rwanda och i omvärlden.

EU och USA har avrått Kagame från att fortsätta på presidentposten efter fjorton år på posten.

Har styrt Rwanda sedan folkmordet 1994

Den 58 år gamle Kagame har varit president sedan år 2000, men i praktiken har han lett landet ända sedan folkmordet år 1994.

Om Kagame vinner valet nästa år så kan han i princip ännu ställa upp för omval för två fem år långa ämbetsperioder. Det innebär att han har en chans att fortstätta som president fram till år 2034.

Kagame fick över 90 procent av rösterna både i landets första residentval år 2003 och i valet år 2010.

Den långvarige presidenten har lyckats stabilisera landet och bidragit till den ekonomiska tillväxten efter folkmordet då tutsiminoriteten utsattes för massakrer av hutumajoriteten.

Men Kagame kritiseras också för sitt auktoritära styre, människorättsförbrytelser och för sina hårda tag mot oppositionen.

Kagame brukar tona ned det faktum att han är tutsier och att den överväldigande majoriteten av den rwandiska regeringen är liksom Kagame tutsier som har vuxit upp i exil i grannlandet Uganda.