Hoppa till huvudinnehåll

Spökbåt och jultomten lockade till läsning under 2015

Bilderna hör till några av de mest lästa artiklarna under 2015 på Yle Österbotten.
Tomtegate, Sara Maria Forsbers rymdspråk och spökbåten var några av de mest lästa artiklarna. Bilderna hör till några av de mest lästa artiklarna under 2015 på Yle Österbotten. Bild: Yle årskrönika 2015

Den mest lästa artikeln på Yle Österbottens sidor under gångna året är Swanbåten som spökseglar på världshaven. Annat som också lockade till läsning var skräpplockning, vargjakt och Sara Forsberg.

Här presenterar vi de tio mest lästa artiklarna under 2015.

1. Nautors "spökbåt"

Den stryktåliga båten har guppat omkring utan besättning i över ett halvt år. Enligt Nautor är det dessutom inte första gången det händer att någon av deras båtar seglar utan besättning.

En del av de som kommenterat artikeln undrade om det inte vore bäst att endera sänka eller bärga båten för att undvika olyckor.

Swan 44 Kolibri.
Spökbåten. Swan 44 Kolibri. Bild: Wikimedia commons. swan 44 kolibri

2. Mikael Jakobsson död

Den korta notisen om att Jakobstads stadsdirektör Mikael Jakobsson är död placerar sig på andra plats över de mest lästa texterna.

3. Musik är bättre för hälsan än idrott

På tredje plats återfinns en artikel som publicerades redan år 2013. Under hösten 2015 fick den plötsligt nytt liv och läsarna hittade den igen.

Vetenskapsjournalisten Minna Lindgren föreläste i Vasa under temat "Musik är bättre för hälsan än idrott". Det var inte menat som en provokation men visst skapade det diskussion.

En av kommentarerna löd "Jag jobbar med musik på heltid som kompositör och det här är rena smörjan."

4. Får man eller får man inte städa vägrenarna?

Bybor i Norra Vallgrund fick sig en chock när de blev upplysta om att man måste gå en kurs för att få vårstäda längs vägarna. Kursen kostar cirka 200 euro.

Efter det började en rumba med NTM-centralen och Trafikverket. De båda myndigheterna var oense om vad som egentligen gällde. I maj hade man kommit överens: Man behöver varken betala eller gå någon kurs för att få plocka skräp på talko.

5. Tomten finns inte

I Maxmo fick barnen reda på att tomten inte existerar. Det berättade en predikant i Maxmo kyrka.

Många föräldrar var upprörda och nyheten spred sig i hela Norden. Men i kommentarsfältet frågade flera varför man ska tuta i sina barn att tomten existerar.

Bild på jultmten i vitt skägg och röda kläder i svenska medier.
Tomtegate spred sig i Norden. Bild på jultmten i vitt skägg och röda kläder i svenska medier. Bild: Yle uutisgrafiikka svenska medier

Predikanten försvarade sig några dagar senare.

6. Sara Forsberg och Star Wars

"Språkkvinnan" Sara Forsberg från Jakobstad fick äran att skapa ett språk för en del av karaktärerna i den nya Star Wars-filmen.

- Det ser ganska bra ut på cv:n, konstaterade Forsberg.

Sara Forsberg.
Sara Forsberg. Sara Forsberg. Bild: Yle/Kjell Vikman sara forsberg

7. Stökigt i Skolparken i Jakobstad

Den sjunde mest lästa artikeln handlade om skolavslutningen som firades våldsamt i Jakobstad: Kniven var framme vid tre tillfällen under en timme.

8. Pistolhot i Oravais

I augusti trängde sig tre maskerade män in i ett egnahemshus i Oravais och hotade familjen som bodde där med pistol. Rånarna greps i Kvevlax.

De tre männen dömdes senare till fängelsestraff. Två av männen dömdes för grovt försök till rån och för grovt störande av hemfriden. Den tredje mannen dömdes för grovt försök till rån och narkotikabrott och för att ha kört bil alkoholpåverkad utan körkort.

9. Avslöjad av tobaksfimp

Tolv jägare dömdes för att ha skjutit tre vargar i Perho. Yle Österbotten intervjuade Jens Brännkärr från Nedervetil.

Hans medverkan avslöjades av ett DNA-prov från en tobaksfimp i skogen. Han gick med i jakten eftersom han anser att vargstammen är för stor.

10. Mamma hittade mögel i sonens saft

Den sista artikeln som kom med på tio mest lästa-listan handlar om möglig saft. En mamma i Kannus hittade stora brunaktiga klumpar i den saft som sonen skulle dricka.

Det visade sig vara mögel och Valio lovade gottgöra sitt misstag.

Andra uppmärksammade händelser

Bland andra stora händelser under året hittas två rättsfall som fick sin början redan under 2014.

Bilbomb i Korsnäs

En 60-årig man placerade en bomb på en kvinnas bil i Korsnäs i december 2014. Yle Österbotten följde med fallets alla svängar under 2015.

I december i år dömdes mannen till elva års ovillkorligt fängelse för mordförsök. Men historien tar inte slut där: Mannen överklagade nämligen domen till hovrätten.

Man höggs ihjäl i centrum av Vasa

En annan rättegång som hängt med under 2015 är den mot knivmördaren i Vasa. I oktober 2014 högg en 16-åring ihjäl, en för honom, okänd äldre man i centrala Vasa.

16-åringen dömdes i november i år till maximistraffet på tolv års ovillkorligt fängelse. Men inte heller i det här fallet är historien avslutad: Ynglingen överklagade domen.

Gudstjänst modell större på Söderfjärden

Vasaborna, och framförallt Sundomborna, fick uppleva något rätt unikt under sommaren. Gammellaestadianernas stormöte Suviseurat hölls på Söderfjärden i Sundom.

Husvagnar på Söderfjärden
Suviseurat på Söderfjärden i Sundom. Husvagnar på Söderfjärden Bild: Esa Siltaloppi laestadianernas sommarmöte på söderfjärden

Köerna ringlade sig flera kilometer när 75 000 personer skulle ta sig till och från Söderfjärden. Traktorerna jobbade för högtryck med att dra loss bilar ur gyttjan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten