Hoppa till huvudinnehåll

Al-Shabab utnyttjar Trumps uttalanden om muslimer

Donald Trump under ett valmöte i delstaten New Hampshire där han leder klart i opinionsmätningar inför primärvalet
Donald Trump under ett valmöte i delstaten New Hampshire där han leder klart i opinionsmätningar inför primärvalet Donald Trump under ett valmöte i delstaten New Hampshire där han leder klart i opinionsmätningar inför primärvalet Bild: 2015. EPA/CJ GUNTHER donald trump

Den somaliska terroristgruppen Al-Shabab har börjat utnyttja den republikanska presidentkandidaten Donald Trumps uttalanden om muslimer i sin propaganda.

Tidningen New York Times uppger att Al-Shabab har lagt ut en rekryteringsvideo där man använder klipp av Trumps uttalanden för att uppmana amerikanska muslimer att utföra terrorattacker.

Trumps uttalanden hade lagts in i ett avsnitt om den amerikanska jihadisten Anwar al-Awlaki som dödades i en amerikansk drönarattack i Jemen år 2011.

Trump som leder klart i opinionsmätningar inför republikanska primärval, har bland annat föreslagit att alla utländska muslimer portförbjuds i USA.

Samröre med al-Qaida

Hans uttalanden om muslimer har fördömts både av demokrater och en del av hans partikamrater, även om flera av Trumps republikanska rivaler också har uttalat sig negativt om muslimer.

Trump gick nyligen till hård attack mot den ledande demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton när hon varnade för att hans uttalanden kommer att utnyttjas av jihadister.

Al-Shabab som har kontakter till terroristnätverket al-Qaida, har utfört flera förödande terrordåd i Kenya och Etiopien.

Hundratals utlänningar har också anslutit sig till gruppen som har lidit stora militära bakslag i sitt starkaste fäste Somalia under de senaste åren.