Hoppa till huvudinnehåll

Fanny och Siri från Vasa studerar teater i Stockholm

Fanny Eriksson och Siri Fagerudd.
Fanny och Siri trivs med sina teaterstudier i Stockholm. Fanny Eriksson och Siri Fagerudd. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist fanny eriksson

Trots en osäker bransch med osäker framtid har Fanny och Siri bestämt sig: Teater är det som gäller. Just nu i alla fall. De 20-åriga vasatjejerna studerar det som känns bra för stunden och tar dagen som den kommer.

Siri Fagerudd studerar vid Stockholms universitet vid kandidatprogrammet i teatervetenskap. Fanny Eriksson studerar på Sundbybergs folkhögskola på sång- och teaterlinjen. Vad fick dem att sticka över Bottniska viken för att studera?

- Jag har alltid älskat att stå på scen och har alltid velat studera i Sverige. Stockholm är en underbar stad. Jag råkade hitta en skola där jag kunde kombinera sång och teater. Så valet var lätt, säger Fanny.

- Just nu studerar jag teater teoretiskt. Ifjol gick jag på en praktisk utbildning i Göteborg. Jag sökte också in till teaterhögskolan där i våras. Jag hade inga förväntningar men blev i slutändan bland de 17 mest påtänkta att komma in på utbildningen. Jag kom inte in och det sved nog ganska ordentligt, men jag bestämde mig ändå för att fortsätta studera i några år till inom branschen och så blev det Stockholm, berättar Siri.

Teaterdrömmar

Vilka drömmar har tjejerna inom teater?

- Jag vill stå på olika scener och göra det jag tycker om att göra. Jag älskar att sjunga, musicera, dansa och skådespela. Att få göra det, var som helst i världen, det vore något för mig, säger Fanny.

- Jag har inte planerat någonting alls. Jag försöker leva i nuet. Förr hade jag alltid en plan. En spikrak väg jag kände mig tvungen att gå. Och om det inte blev så så var det ett misslyckande. Det mår man kanske inte så bra av i längden. Jag trivs med det jag gör just nu och sedan ser jag vart det leder, säger Siri.

En omöjlig bransch?

Teaterbranschen är krävande och det är svårt att stå ut i mängden. Men det stör inte Fanny eller Siri över huvudtaget.

- Jag har fått bra med stöd från familjen. Det är bara att köra på och det värsta som kan hända är att jag får ett nej, säger Fanny.

- Jag har vuxit upp i en familj där båda mina föräldrar är frilansande kulturarbetare. Jag har sett både det positiva inom branschen, det mindre positiva och till och med det negativa. Trots det negativa har jag sett hur mycket det kan ge. Dels åt en själv och dels åt andra. Även om branschen känns osäker, otrygg, det är svårt att få jobb och komma in på en utbildning så tycker jag att det är värt att satsa på då man tycker så pass mycket om det och njuter av det, säger Siri.