Hoppa till huvudinnehåll

Läslampan samlar bokvänner i Kyrkslätt

Tove Fagerholm leder bokcirkel i Kyrkslätts bibliotek.
Tove Fagerholm leder bokcirkeln Läslampan i Kyrkslätts bibliotek. Tove Fagerholm leder bokcirkel i Kyrkslätts bibliotek. Bild: YLE/Marit Lindqvist kyrkslätts bibliotek

- Det är roligt och kolossalt stimulerande att diskutera litteratur. En bra bok gör en uppfylld och då vill man gärna diskutera den med andra, och höra vad de tyckt om samma bok, säger Tove Fagerholm som är aktiv i fem bokcirklar.

Tove Fagerholm är själv en storläsare och hon försöker blanda läsning av nyheter med klassiker, poesi och gamla godingar.

För tretton år sedan gick klassläraren Tove Fagerholm i pension och i samma veva tog hon över församlingen bokcirkel i Kyrkslätt. Under en tid verkade bokcirkeln inom ramen för Arbetarinstitutet, men eftersom Tove var rädd för att de årligen höjda kursavgifterna skulle komma att avskräcka folk, så beslutade hon sig för att grunda en ”vild” bokcirkel.

Idag är bokcirkeln "Läslampan" officiellt en del av Kyrkslätts pensionärers verksamhet, men cirkeldeltagarna är inte alla pensionärer och det är heller inget kriterium för att delta i bokcirkeln att man är i pensionsåldern.

Delad läslycka mångdubbel glädje

Ett troget bokläsargäng på 10-12 personer samlas en gång per månad i Kyrkslätts bibliotek för att presentera läslyckor för varandra.

I "Läslampan" läser man nämligen mera sällan en och samma bok tillsammans, utan istället har man valt att dela med sig av boktips och att berätta för varandra om bra böcker som man läst.

Det är högt i tak och bredd på urvalet, konstaterar Tove Fagerholm, och många cirkeldeltagare vittnar om att en av de största behållningarna med bokcirkeln är att man får tips om böcker som man aldrig annars hade hittat eller fått kännedom om.

Bokcirkeln Läslampan samlad på biblioteket i Kyrkslätt.
Glada bokcirkeldeltagare i "Läslampan". Bokcirkeln Läslampan samlad på biblioteket i Kyrkslätt. Bild: YLE/Marit Lindqvist kyrkslätts bibliotek

Litteraturen ger trogna vänner

Förutom att Tove Fagerholm leder "Läslampan" i Kyrkslätt är hon också ansvarig för läsecirkeln ”Nobeller och nyheter” i Helsingfors Marthakrets regi, och därutöver är hon själv aktiv i en privat väncirkel, samt en sluten bokcirkel på Facebookgrupp och en Dostojevskijcirkel där man uttryckligen läser klassiker.

- I bokcirkeln träffar man folk som man får ett unikt band till, det uppstår en ovanlig vänskap eftersom den går på djupet. När man träffas är det inget small talk, utan vi talar om det som berör oss på djupet, och därför kommen man varandra så nära, säger Tove Fagerholm.

- Många säger att vänkretsen krymper när man blir äldre, men jag tycker att min vänskara bara växer tack vare bokcirklarna. Varje ny bokcirkelmedlem blir en ny vän, och vi bjuder på varandra. Litteraturen har en förmåga att vidga världen på ett annat sätt när man talar om den och inte bara läser för sig själv, slår Tove Fagerholm fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje