Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Fullbordar Finland världsmästarnas jätteflopp?

Roope Hintz firar mål mot Tjeckien i U20-VM 2016.
Roope Hintz och resten av juniorlejonen möter Kanada i kvartsfinal. Roope Hintz firar mål mot Tjeckien i U20-VM 2016. Bild: Lehtikuva roope hintz

Kanada har spelat i final i 11 av de 14 senaste VM-turneringarna. Med totalt 16 guld är kanadensarna bäst av alla. Men i dag har Finland en utmärkt chans att slå ut de regerande världsmästarna redan i kvartsfinalskedet.

Finland-Kanada

Helsingforsarenan kl. 18.
Matchen direktsänds i TV2 med svenskt referat av Antti Koivukangas och Christoffer Herberts.

Finlands förutsättningar:

Upplägget är bekant från otaliga upplagor av stora VM. Precis allt hänger på en match, kvartsfinalen.

Vinner Finland är hela hemma-VM en succé: Juniorlejonen spelar garanterat både på måndag och tisdag och också om det inte skulle bli medalj minns vi JVM årsskiftet 2015-16 som turneringen då en finländsk trupp med ett par 17-åringar i spetsen charmade hela hockeynationen och bjöd på oförglömliga tv-fester.

Förlorar Finland blir det omöjligt att tänka på årets upplaga av JVM som något annat än en blåvit besvikelse. En fest som tog slut för tidigt, ett kalas som kom av sig.

Pressen är med andra ord total, vad spelarna än säger. Och oavsett hur många som egentligen varit magsjuka är det helt klart att förberedelserna inför ödesmatchen kunde ha varit bättre.

Vändningarna i de två senaste matcherna har hur som helst gett väldigt mycket råg i ryggen, det här är ett lag som inte för en sekund ifrågasätter att det i kväll kommer att skicka hem Kanada.

Kanadas förutsättningar:

Kanadensiska medier försöker tappert påpeka att laget inte längre har något att förlora, men egentligen är det tvärtom. Efter ett svagt gruppspel har tonåringarna som representerar världens främsta hockeynation precis allt att förlora.

Junior-VM är otroligt stort i Kanada och lönnlöven kom till Helsingfors som regerande världsmästare med guld som enda målsättning. Floppen hittills har varit total. För första gången på 18 år förlorade Kanada två matcher i gruppspelet, och segern mot Schweiz togs först efter straffar. Gruppskedet var kanadensarnas sämsta sen Sovjettiden.

Kritiken mot laget är mördande på kanadensiska webbplaster och diskussionsforum. Att säga att laget inte är tillräckligt bra håller inte: tolv av spelarna har plockats i den första rundan i NHL-draften, sju av spelarna är kaptener i sina klubblag och fyra var med och vann VM-guld i fjol.

Att åka ut i kvartsfinal skulle vara en smäll som spelarna bär med sig under resten av sina karriärer. Dagens kanadensiska lag är skrämt: ängsligt och utan självförtroende.

Se upp för:

Dylan Strome och Mitch Marner.
NHL-draften 2015 var den bästa på länge. Att Connor McDavid och Jack Eichel skulle gå som etta och tvåa var klart, men också bakom tätduon kryllade det av stortalanger.

Till slut gick Strome som trea till Arizona medan Toronto plockade Marner som fjärde spelare. Duon är höstens bästa kanadensiska poängplockare i OHL, på 25 matcher har Strome stått för 53 och Marner för 58 poäng. Också i JVM är stjärnorna poängbäst i Kanadas lag, Strome har samlat 3+2 och Marner 2+2.

I dag måste de två 18-åringarna som håller till i varsin kedja prestera för att Kanadas medaljdröm ska leva vidare. Kapacitet har de definitivt.

Inbördes möten:

Finland stötte också på Kanada i VM-turneringen för ett år sedan, då kanadensarna vann samtliga sju matcher på vägen mot guld. Mot Hannu Jortikkas juniorlejon vann Kanada med 4-1, enda finländska målskytt var Artturi Lehkonen.

JVM:s två senaste guldmedaljörer möttes också turneringen innan, i semifinalen i Malmö den 4 januari 2014. Karri Kivis Finland stod då för en i det närmaste perfekt insats och slog Kanada med 5-1 efter bland annat 2+1 från Teuvo Teräväinens klubba.

Visste du att?

Tre spelare i det finländska laget spelar till vardags juniorhockey för en kanadensisk klubb. Alla tre stöter på klubbkompisar i dag.

Finlands backstjärna Olli Juolevi spelar för London, precis som Kanadas anfallsprofil Mitch Marner. Centern Julius Nättinen är i Barrie klubbkamrat med Kanadas förstamålvakt Mackenzie Blackwood medan Juho Lammikko och Lawson Crouse bägge hör till nyckelspelarna i Kingston.

Referentens tips:

En match som saknar förhandsfavorit. Före turneringen kändes den regerande mästaren Kanada starkare, men Finland har onekligen sett vassare ut hittills under VM. Finlands offensiv kan gott fälla avgörandet i ännu en anfallsfest. 5-3 till juniorlejonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport