Hoppa till huvudinnehåll

Många blir utan älgstek

Jägare släpar skjuten älg till roddbåt
Jägare släpar en skjuten älg till roddbåt. Jägare släpar skjuten älg till roddbåt Bild: Yle/Jukka Tyni älgjakt

År 2015 fick älgjägarna i vårt land fälla 45 000 djur. Men sannolikheten är liten att steken landar på något annat än jägarfamiljens bord.

Jakt är en stor fritidssysselsättning i vårt land, men det mesta vilt man hittar i butiken kommer från utlandet. Efterfrågan finns, men utbudet är ytterst litet.

- Vi kan tyvärr inte sälja älgkött för vi kan inte få det nånstans ifrån, säger butiksbiträdet Meeri Nummela bakom köttdisken på Prisma i Vasa.

Gäller också annan vilt

Tittar man i butiksdiskarna märker man att hjortdjuren kan komma från Nya Zeeland, kaninerna från Tyskland och haren från Argentina. Transportsträckorna blir långa och det ekologiska avtrycket stort. Stefan Pellas är jaktchef på Finlands viltcentrals kontor Kust-Österbotten kontor och han såg gärna att vi slapp importera så mycket vilt.

Stefan Pellas, jaktchef vid Finlands viltcentral Kust-Österbotten
Stefan Pellas. Stefan Pellas, jaktchef vid Finlands viltcentral Kust-Österbotten Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund finlands viltcentral kust-österbotten

- Inhemsk älg är ett efterfrågat och ekologiskt och smakfullt alternativ. Tyvärr är djurbeståndet sådant att man inte kan öka på avskjutningen för den här sakens skull. Älgstammen behöver hållas på en livskraftig nivå, säger Stefan Pellas.

20 - 25 kg älg per jägarfamilj

Jägarna betalar för att jaga och inom jaktlaget delar man på bytet.

- Vi säljer inget älgkött i vårt jaktlag, berättar Johan Lillqvist, jägare i Munsala jaktlag. Var och en får sin del och så gör man vad man vill med den. Säljer eller ger bort eller äter upp köttet. De flesta konsumerar allt själva.

Men det finns jaktlag som säljer älgkött och då gör de det ofta i stora ostyckade bitar.

- Då handlar det ofta om att de behöver finansiera sina slakthus, som ju blir dyra att bygga, berättar jaktchef Stefan Pellas.

Försäljning av kött förutsätter en ganska omfattande byråkrati med tillstånd och faciliteter. Vissa regler har förenklats men det är ändå många krav kring kötthanteringen i dag.

- Men det verkar nog som om vi är lite försiktiga i det här landet, medger Stefan Pellas. I Sverige har man slakterier som säljer enbart viltkött och det är en nisch som också kunde introduceras här. Men djurbeståndet bord vara större för att garantera jämn tillgång på kött.

Behövs kontakter

Vissa specialbutiker säljer färskt älgkött, men då får man betala ett ganska högt pris. Och för butikerna gäller det som för de privata konsumenterna: Man ska ha kontakter.

- Givetvis, det är som med allt annat här i världen, ler jägare Lillqvist.