Hoppa till huvudinnehåll

Tomflaskor blir pengar för föreningar

En hand lägger i ett kvitto i en låda.
I mataffären i Näse kan man välja mellan tre olika föreningar att skänka sitt pantkvitto till. En hand lägger i ett kvitto i en låda. Bild: Yle / Hanna Othman s-market i näse

I Borgå är det många som idkar välgörenhet i samband med besöket i butiken: de hämtar in tomflaskor till affären och skänker sedan pantpengen till olika allmännyttiga föreningar. I en butik i centrum handlar det om flera tusen euro i året.

Intill pantmaskinen i Citymarket i Borgå är åtta genomskinliga plastlådor fastspikade i väggen. Det sitter fast durabla hänglås på var och en av dem, likaså ett klistermärke med ett namn på en lokal organisation eller förening. Ovanför lådorna finns en text som förklarar att då du lägger kvittot för flaskreturen i någon av lådorna så stöder du dess verksamhet med summan på kvittot.

Krav på allmännyttiga och lokala föreningar

Köpmannen Taina Jansen berättar att lådorna hängt där sedan den föregående köpmannens tid, i ungefär fyra år. Det är också samma organisationer som varit med sedan början, förutom en nykomling som sattes till förra året. Taina Jansen ser gärna att organisationerna som stöds är allmännyttiga och lokala.

En rad av plastlådor för pantkvitton.
Raden av plastlådor i Citymarket. En rad av plastlådor för pantkvitton. Bild: Yle / Hanna Othman pantmaskin

- Vi tömde lådorna precis innan jul och trots att de inte är väldigt stora innehöll de pantkvitton för ungefär 1500 euro. Några gånger i året måste man tömma dem eftersom kunderna mycket aktivt fyller upp lådorna med kvitton. Per år blir det allt som allt några tusen euro.

Köpman Taina Jansen berättar också att det i själva pantmaskinen finns två knappar. Trycker man på den ena får man ett kvitto för tomflaskorna man lämnat in, trycker man på den andra går pengarna till organisationen Rädda barnen.

Knappar på pantmaskin.
Du kan välja mellan att ta pengarna för tomflaskorna eller skänka dem till Rädda barnen. Knappar på pantmaskin. Bild: Yle / Hanna Othman pantmaskin

Finländarna är bland de bästa i världen på att returnera tomflaskor och Taina Jansen säger att då hon talat med kunder om saken så är det många som tycker att det är ett lätt sätt att hjälpa och att det är rutin för många att genast lägga ner kvittot i lådan intill.

Det är föreningen Porvoon seudun näkövammaiset som har sin låda närmast automaten, och det ser ut som att de fått flest pantkvitton. Köpmannen säger ändå att det är Borgå sjukhus enhet för barnsjukdomar som i alla fall senast fick den största potten.

"Bra idé"

I S-market i Näse har man också börjat samla in pantkvitton för välgörenhet. Lådorna hängdes upp i samband med renoveringen i våras. Här kan man välja mellan att donera sina pantpengar till Suomenlahden meripelastus, till Porvoon taitoluistelijat eller till Södra Finlands cancerförening. Det visar sig att de flesta kunderna inte ens lagt märke till lådorna, trots att de pryds av färggranna bilder.

S-market i Näse, Borgå.
Välgörenhetslådorna gömmer sig längs den vänstra väggen intill pantmaskinerna i S-market Näse. S-market i Näse, Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman flaskretur

En snabb förfrågan bland några kunder i affären visar att de tycker att pantlådorna är en bra idé. En Borgåkvinna förundrar sig över att de är så pass fulla. En man berättar att han brukar sätta sitt pantkvitto i lådan om han endast lämnat in några flaskor. Idag har han ändå med sig flera påsar med tomflaskor och tänker behålla pengen.

Jukka Puustinen, ordförande för Porvoon taitoluistelijat, säger att föreningen har varit mycket nöjd över pengarna som kommit in via pantkvitton. Han vet att inte alla har sett lådorna, men säger att föreningen försökt sprida ordet om dem via medlemsbrev och på föräldramöten.

Han hoppas att flera personer i framtiden märker hur lätt det är att skänka ett pantkvitto till ett fint ändamål.