Hoppa till huvudinnehåll

Angrepp mot sunnitiska moskéer i Irak hämnd för avrättning i Saudiarabien

Frivilliga shiamuslimer på väg mot Bagdad
Shiamiliser misstänks ligga bakom bombdåden mot sunnitiska moskéer inatt. Frivilliga shiamuslimer på väg mot Bagdad Bild: EPA/ALI ABBAS shiamuslimer

Avrättningen av shiitisk ledare i Saudiarabien i helgen ökar spänningar mellan sunniter och shiiter. Bombdåd söder om Bagdad befaras bara vara början.

I Irak har flera sunnitiska moskéer angripits med bomber, i vad som tros vara hämnd mot sunnibefolkingen för Saudiarabiens avrättning av en shiitisk religiös ledare.

Två moskéer utsattes för bombdåd i Hilla-provinsen söder om huvudstaden Bagdad inatt.

En av moskéernas muezziner, alltså böneutropare, uppges också ha skjutits nära sitt hem.

Enligt vittnen var angriparna klädda i militäruniformer och de spekuleras kunna tillhöra någon av de många paramilitära shiagrupperna som stöder regeringen i kampen mot Islamiska staten.

Myndigheterna i Hilla uppmanar nu invånarna att inte låta sig dras in i en sekteristisk konflikt över avrättningen i Saudiarabien.

Hämnd för avrättning

Saudiarabien avrättade i helgen en av den saudiarabiska shiitiska minoritetens mest respekterade religiösa ledare Sheik Nimr al-Nimr.

Nimr har lett demonstrationer mot det sunnitiska kungahuset al-Saud och diskrimineringen av shiabefolkningen.

Avrättningen av Sheik Nimr al-Nimr har utlöst kraftiga protester i Mellanöstern
Sheik Nimr al-Nimr har blivit en stark symbol för kampen mot förtrycket av shiabefolkningen i Saudiarabien. Avrättningen av Sheik Nimr al-Nimr har utlöst kraftiga protester i Mellanöstern Bild: EPA/YAHYA ARHAB sheikh nimr al-nimr

Trots att Nimr enbart ska ha förespråkat fredligt motstånd mot kungahuset, dömdes han för terrorverksamhet och för att ha spridit farliga irrläror.

Avrättningen i Saudiarabien har befarats leda till våldsamheter mellan shiiter och sunniter på flera håll, också i Irak.

Etniska konflikter har krävt tiotusentals liv sen invasionen år 2003.

Behandlingen av landets sunniter tros ha varit en av orsakerna till att Islamiska staten kunde lägga stora delar av landet under sig utan motstånd.

Bland annat Tyskland och USA varnade genast för att avrättningen kunde leda till allvarliga våldsamheter och försvåra försoningen mellan folkgrupperna som anses nödvändig för att slå IS och rädda den irakiska staten.

Ryssland vill medla

Ryssland vill nu medla i tvisten mellan Iran och Saudiarabien, rapporterar ryska nyhetsbyråer som citerar anonyma diplomatkällor.

Iran och Saudiarabien är nu på öppen kollisionskurs efter avrättningen i helgen.

Demonstranter brände Saudiarabiens ambassad i Teheran och landets konsulat i staden Mashhad efter avrättningen.

Saudiarabien reagerade med att säga upp diplomatiska relationer och ge iranska diplomater 48 timmar att lämna landet.

Ryssland är redo att medla i konflikten om Iran och Saudiarabien går med på att diskutera läget, rapporterar nyhetsbyråerna.

Ryssland har nära relationer till Iran, och har bland annat exporterat vapen till den shiitiska regionala stormakten.

Läs också