Hoppa till huvudinnehåll

Blir Finlands ogina flyktingpolitik Sveriges linje?

Flyktingar som räddats på Medelhavet av italiensk kustbevakning.
Sverige och Finland är målet för många flyktingar på Medelhavet. Flyktingar som räddats på Medelhavet av italiensk kustbevakning. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI illegal invandring

Sverige har varit ett humanistiskt föredöme för många i världen, medan invandringen till Finland var minimal. Nu verkar läget vara det omvända.

Sverige stänger till sina gränser medan Finland, med en sannfinländsk utrikesminister, tar emot ett rekordantal asylsökare.

- Det kom en punkt där vi inte kunde ta emot alla, säger Sveriges ambassadör i Helsingfors Anders Lidén, det är bra att Finland har mjuknat.

Somliga talar om ett slags nordiskt mästerskap i försämring av villkoren för flyktingar. Samtliga nordiska länder söker nya möjligheter att täppa till gränserna.

Sverige är invandringens mönsterland, med över två miljoner invånare med utländsk bakgrund. Över 400 000 personer i Sverige har finländsk bakgrund.

Det brukar svenska politiker påminna om, när man jämför asyl- och invandringspolitik.

Finland mjuknade inför verkligheten

En som noga följer Finlands invandringspolitik är ambassadör Anders Lidén på Sveriges ambassad i Helsingfors. Han noterar en finsk svängning. Den råkade sammanfalla med vårens valresultat som gav Finland en ny regering med Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Anders Lidén på Sveriges ambassad i Helsingfors
Ambassadör Anders Lidén Anders Lidén på Sveriges ambassad i Helsingfors Bild: Yle anders lidén

- Från början uppfattade jag att det fanns en ganska negativ syn på detta, man såg dem inte som flyktingar utan som invandrare som ville komma hit. Ambassadören kände finländarnas skepsis.

- Jag tror man har mjuknat något inför verkligheten, Man har sett att det faktiskt finns många som behöver skydd, och man har ställt upp för dem i högre grad än man var beredd på.

Även Sannfinländarna har varit beredda att kompromissa i regeringen och tagit emot så många som 30 000 nytillkomna under fjolåret.

Det är en ganska hög siffra för Finlands del, medger ambassadör Anders Lidén. Det ger en hög placering bland länder som tog emot flyktingar ifjol.

-Jag tycker att Finland har mjuknat något när det gäller mottagning av flyktingar, även om det finns en viss oro och ovana.

Öppnade hjärtan eller stramare linje

Statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan och ta emot flyktingarna, som man hade gjort också tidigare. Man kan fråga om Finland och Sverige har närmat sig varandra?

-Man kan förstås säga att Finland och Sverige har kommit lite närmare varandra när Finland har blivit mer generöst.

Men ambassadören påpekar att Sverige har varit generös under mycket lång tid. Nu har det kommit så många att man inte klarar av mottagning och bosättning på ett tillfredsställande sätt.

Då har man varit tvungen att anpassa sig, förklarar ambassadören.

Fordon granskas vid svenska gränsen
Nu är det gränskontroll vid Öresundsbron. Fordon granskas vid svenska gränsen Bild: Yle/Ingemo Lindroos ösresundsbron

Det finns en gräns...

Det kom en punkt där det var svårt klara egna samhälleliga funktioner, vårt välfärdssamhälle. Därför har man velat bromsa flyktingströmmen för att hantera den. Det kan väl ses som att vi har blivit lite stramare, säger ambassadör Anders Lidén.

Nu har Sverige infört tillfälliga gränskontroller, Men ambassadör Lidén betonar att Europa, både Tyskland och Sverige, har varit villiga att ge skydd för flyktingarna.

-Våra samhällen har berikats av att vi får in mänskor från andra kulturer och länder. Men det är klart det finns gräns för hur många vi kan ta in på en gång.

Sannfinländarna fått kompromissa

Både Sverige och Finland och Sverige har bytt regeringspartier de senaste åren. I Sverige gick vinden vänsterut. i Finland tvärtom.

Sannfinländarnas inträde i regeringen var en stor sak för dem som ser likheter med Sverigedemokraterna. De har hittills hållits utanför det mesta inflytandet.

Ambassadör Anders Liden påminner om att partierna har lite olika bakgrund:. Sannfinländarna bygger på en populism från det gamla Landsbygdspartiet och har erfarenhet från kommunalpolitiskt samarbete.

-Sannfinländarna har i regeringen tvingats avstå från sin negativa inställning till invandrare och flyktingar. Finland har mjuknat något, trots en viss ovana att ta emot flyktingar.

-Sannfinländarna har fått kompromissa ganska mycket i regeringen, och faktiskt visat ett visst ansvarstagande, konstaterar Anders Lidén. Det är en sak att sitta i opposition där man kan tycka lite vad som helst. I regeringen måste man hantera en verklighet, säger ambassadör Anders Lidén.

Dålig start för den svenska regeringen

Stefan Löfven blev som nybörjare i politiken statsminister för en regering med socialdemokratin och miljöpartiet.

- Den svenska regeringen har inte haft det så lätt sedan valet för ett drygt år sedan. Den har fått en hel del svåra frågor att arbeta med. Man blev tagen på sängen av den otroligt starka strömmen av flyktingar som kom till Sverige, påpekar ambassadör Anders Lidén.

Sverige kom upp i över 180.000 asylinvandrare under 2015, det är en enorm ansträngning. Regeringen har fått fokusera på det, och därför inte hunnit ägna sig åt så många andra frågor.

Möjligtvis har regeringens räddats av den s.k. decemberöverenskommelsen från ifjol, där de borgerliga allianspartierna accepterade att inte rösta emot regeringens budget. På det sättet kapades sverigedemokraternas inflytande.

Men många väljare kan ha uppfattat det som att de borgerliga partierna gav upp sin oppositionspolitik, och för dem blev Sverigedemokraterna det enda oppositionspartiet.

Det syns i de svenska opinionsmätningarna sedan hösten. Nu har decemberöverenskommelsen avblåsts. Samtidigt verkar det som om SD:s tillväxt har avstannat.

–De kanske har nått en nivå där de inte kan bli mycket större, misstänker ambassadören.

Bra för Finland är bra för Sverige

Den stora samarbetsviljan mellan Sverige och Finland märks bland annat i säkerhetspolitiska konsultationer mellan länderna. Det har nu vidgats till att gälla också konkret samarbete om försvaret.

- Det som är bra för Finlands säkerhet är också bra för Sveriges, formulerar sig ambassadören. Det finns en stark önskan om samarbete kring möjligheter att försvara oss, om att skapa en tröskel för en eventuell angripare.

Det ska vara svårt att ge sig på Sverige eller Finland, och det gynnar oss båda om den tröskeln är hög.

De bästa grannarna i världen

- Trygghet och säkra stater i vårt närområde är självklart bra för Sverige. Vi har kanske de bästa grannarna i världen, säger ambassadör Anders Lidén.

- Vi är måna om att kunna behålla denna ring av underbara grannar som ger oss en stark säkerhet. Och är de länderna säkra, då är också vi säkra.

Det uttalandet gäller förmodligen lika mycket i säkerhetspolitiken som i stängningen av de yttre gränserna för Norden, där Sverige sitter behändigt i mitten.

Svenskt försvar i Kalixfors Bild: Yle kalixfors första modell för gmu

Vem är först i Nato?

Ambassadören har fått frågan om ett Natomedlemskap många gånger, men han ser inte Sverige som ett framtida Nato-land just nu.

- Vi är inte där riktigt än. Finland tycks hålla dörren på glänt, medan den svenska regeringen har sagt nej till ett medlemskap, åtminstone inom överskådlig tid.

- Vi har ingen brådska in i Nato, men om förändringarna i vårt närområde är av den art att det känns som en bättre säkerhetspolitisk lösning så kan det hända att vi rör oss i den riktningen. Om det sker, så är det väl bra att vi gör det tillsammans, säger ambassadör Anders Lidén.

Kan Finland lita på att Sverige inte smiter i väg till Nato, som en del finländare befarar?

- Jag tycker det verkar som att Finland är på väg snabbare in i Nato, medan Sverige har sagt att man inte går in, bedömer ambassadören. Finland har sagt att man håller dörren på glänt och var snabbare med både Natos snabbinsatsstyrka och värdlandsavtalet med Nato, konstaterar ambassadör Anders Lidén.

- Det är nog inte så att Sverige ligger före Finland på något sätt när det gäller Nato-samarbetet.

Läs också om Sveriges vackraste ambassad och ishockeyn som enda konkurrensform mellan Sverige och Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes