Hoppa till huvudinnehåll

Branden i Åbo förorsakade stora vattenskador

Åttavåningshus brinner i centrum av Åbo 2.1.2016.
Räddningsverket var tvunget att använda stora mängder vatten under släckningarbetet för att lyckas rädda grannhuset som ligger vägg i vägg med huset som eldhärjades. Åttavåningshus brinner i centrum av Åbo 2.1.2016. Bild: Yle/Jouni Koutonen ursinsgatan

Släckningsarbetet av branden på Ursinsgatan i Åbo i lördags krävde enligt Egentliga Finlands räddningsverk mycket vatten för att rädda grannhuset. Det är ännu oklart när invånarna kan flytta tillbaka.

Det var en tröstlös syn som mötte Tero Kanerva som bor i det eldhärjade våningshuset på Ursinsgatan i Åbo då han återvände på söndagen. Branden på vindsvåningen förorsakade jättelika vattenskador i hela huset och Kanerva kunde bara vistas en liten stund i sitt hem.

- Bostaden är full av vatten och väggarna bågnar, säger Kanerva. Det är fruktansvärt fuktigt och stinker inne i bostaden och det går inte att bo där just nu.

I all olycka är Kanerva glad att han för några år sedan skaffade sig en hemförsäkring för den kommer väl till pass nu.

Vattenmassorna fryser till is

Biträdande brandmästare Mika Viljanen vid Egentliga Finlands räddningsverk säger att husets vattenskador syns redan nu då vattnet fryser till is längs med byggnadens ytterväggar.

Bostadshuset på Ursinsgatan i Åbo som eldhärjades lördagen 2.1.2016.
Släckningsvattnet har frusit till is längs med ytterväggarna på våningshuset vid Ursinsgatan. Bostadshuset på Ursinsgatan i Åbo som eldhärjades lördagen 2.1.2016. Bild: Yle/Joona Haarala. brand på ursinsgatan

- Det vatten som inte har förångats eller sugits upp av brandavfallet har trängt in i de övre våningarna, säger Viljanen.

Grannhuset kunde räddas

Branden uppstod i vindsvåningen i det åtta våningar höga huset på lördagkväll. Till platsen larmades 30 räddningsenheter och ingen skadades i branden.

- Då två likadana byggnader står invid varandra finns det inga andra alternativ än att använda mycket vatten för att släcka branden, säger Viljanen. Branden var mycket kraftig och risken var stor att den skulle ha spridit sig till grannhusets vindsvåning om vi inte hade använt allt det vatten som fanns till vårt förfogande.

Husets invånare ska informeras

Det är ännu oklart när husets evakuerade invånare kan flytta tillbaka. Invånarna ska få mer information inom de närmaste dagarna.

- Vi ska informera invånarna så snabbt som möjligt om hur läget ser ut, säger husbolagets styrelsemedlem Aimo Mäki. Tillsammans med disponenten avgör vi då om fortsatta åtgärder och hur vi går vidare.

Enligt Mäki ska det då också utredas vilka behov alla har i detalj och utreda vilka möjligheter husbolaget har att hjälpa till.

Polisen utreder fortfarande brandorsaken och meddelar mer på måndag eftermiddag.

60 människor evakuerades undan brand på Ursinsgatan

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland