Hoppa till huvudinnehåll

Efter dödsolycka i Jakobstad - hjullastare med snöslunga kan förbjudas

Snöslunga i farten.
Snöslunga monterad på en hjullastare. Bilden har inget med olyckan att göra. Arkivbild. Snöslunga i farten. Bild: YLE/Rolf Granqvist snöarbete

Förra vintern dog en kvinna efter att ha blivit påkörd av en hjullastare med snöslunga i Jakobstad. Olyckan kan få konsekvenser.

Olyckan inträffade på en tisdag i januari, alltså för knappt ett år sedan. En 93-årig kvinna blev påkörd på ett övergångsställe i korsningen Pedersesplanaden/Rådhusgatan och dog senare av sina skador.

Polisens utredning är klar och fallet har lämnats över till åklagare får åtalsprövning. Föraren, som är anställd av staden Jakobstad, är misstänkt för äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande.

- Men det kan förstås hända att åklagaren ser på saken på ett annat sätt, säger utredningsledaren Magnus Jakobsson.

Undersökningskommission inblandad

Trafikförsäkringscentralen är inblandad genom Mellersta Österbottens undersökningskommission som utreder allvarliga olyckor. Där säger ordförande Jari Kivoja, som också är överkonstapel, att olyckan utreds som helhet.

Fältchef Magnus Jakobsson
Magnus Jakobsson. Fältchef Magnus Jakobsson Bild: Yle/ Malin Hulkki magnus jakobsson

Till exempel tittar man på fordonet som var inblandat. Längst fram på hjullastaren satt en relativt stor snöslunga monterad. Den var inte igång vid tillfället. Vid de inledande förhören kom det fram information som tyder på att föraren inte alls hade sett kvinnan.

- Sikten från förarplatsen är en väsentlig fråga som vi tittar på. Har sikten varit skymd?, frågar sig Jari Kivioja.

Kan rekommendera att utrustningen förbjuds

Hjullastare med monterad snöslunga finns på andra orter än i Jakobstad, och frågan som undersökningskommissionen har att ta ställning till är om utrustningen borde förbjudas överallt i Finland.

- Om det visar sig att det finns en risk med den här utrustningen så kan vi rekommendera att att den bör förbjudas. Vi har däremot ingen möjlighet att förbjuda den, säger Jari Kivioja.

Undersökningskommissionen är färdig med sin rapport i slutet av januari nästa år.