Hoppa till huvudinnehåll

Flera länder agerar mot Iran i avrättningsbråk

Iranska demonstranter utanför saudiska ambassaden i Teheran.
Demonstranter brände bilder på Saudiarabiens kung före de intog och brände landet ambassad i Teheran natten till söndag. Iranska demonstranter utanför saudiska ambassaden i Teheran. Bild: EPA/MOHAMMAD REZA NADIMI teheran

Flera arabländer följer Saudiarabiens exempel och bryter eller skär ner diplomatiska kontakter med Iran på grund av angreppet mot Saudiarabiens ambassad. Ryssland och Väst vädjar om att inte förvärra läget.

Flera arabländer följer Saudiarabiens exempel och skickar hem iranska diplomater efter att Saudiarabiens ambassad i Teheran angreps i helgen.

Iranska demonstranter arga över avrättningen av den saudiarabiska shiitisk religiösa ledaren Nimr al-Nimr angrep och brände ambassaden natten till söndag.

Angreppet ägde rum efter att Irans högsta ledare hade fördömt dådet och varnat för att det saudiarabiska kungahuset riskerar gudomlig hämnd.

Både Saudiarabien och Bahrain har nu helt sagt upp de diplomatiska relationerna till Iran och krävt att landets diplomater åker hem.

Också Sudan bröt idag relationerna med Iran, för att fördöma att Iran inte hindrade angreppet mot ambassaden.

Hajj fortfarande möjligt för iranier

Saudiarabien gick på måndagen så långt som att säga upp all handel med Iran och förbjuda iranier från att resa in till landet. Saudiarabien stoppar också alla flygförbindelser med Iran.

De saudiska myndigheterna var ändå noga med att påpeka att förbudet inte gäller pilgrimer på Hajj till Mecka eller Medina.

Manar till lugn

Bland annat Frankrike och Tyskland har manat alla länder som nu har blandat sig i grälet kring avrättningen av Nimr att inte vidta åtgärder som komplicerar konflikten och gör den svårare att lösa.

Flera länder har också vädjat till både shiitiska och sunnitiska ledare att inte låta sig dras in i sekteristiska konflikter.

Också Ryssland har uppmanat både Iran och Saudiarabien att trappa ner sin retorik och erbjöd sig idag att medla i konflikten.

Läs också