Hoppa till huvudinnehåll

HS: Gränsbevakningen kan inte blanda sig i flyktingpolitiken

M/S Finneagle
M/S Finneagle Bild: Finnlines m/s finneagle

Rättslärda kritiserar i skarpa ordalag Gränsbevakningsväsendets agerande i flyktingfrågan, skriver Helsingin Sanomat. I ett brev som polisen och gränsbevakningen skickade till rederierna strax före jul uppmanas rederierna att granska att alla resenärer har visum, uppehållstillstånd eller något annat dokument som styrker att de har rätt att komma till Finland.

Rederierna hotar i annat fall bryta mot lagen om de ordnar inresa för personer som saknar sådana här dokument, heter det i brevet.

FN:s människorätttsexpert Martin Scheinin
Martin Scheinin FN:s människorätttsexpert Martin Scheinin Bild: Yle scheinin

Professorn i internationell rätt, Martin Scheinin konstaterar att gränsbevakningen och polisen här möjligen försöker lappa hål i lagstiftningen, men utan att ha mandat för det.

Transportföretagens förpliktelser gäller inte inom Schengen-området, betonar Scheinin, utan endast vid Schengens yttre gränser.

Inte heller utlänningslagen ger våra myndigheter rätt att kräva sådana här dokument av personer som reser inom Schengen-området, och inte heller hota transportföretagen med sanktioner.

Vägen via Travemünde stängd

Det var uppgifterna om att asylsökande hittat rutten från Travemünde till Helsingfors som fick gränsbevakningen och polisen att reagera. 20-30 asylsökande per dag har kommit med Finnlines färja från Travemünde, men den vägen är nu täppt.

På söndagen berättade chefen för gränsövervakningsenheten, Jaakko Ritola, till Yle att det inte bara är Finnlines som har fått uppmaningen att granska resernärernas dokument.

Också Redarföreningen har uppmanats föra budet vidare till andra rederier som till exempel trafikerar rutterna Estland-Finland och Sverige-Finland.

Under början av det här året har 69 flyktingar registrerats av de finländska myndigheterna. År 2015 var de asylsökande 32 500 av vilka lite över 2 000 drog tillbaka sin asylansökan.