Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkan lyckades locka fler nya medlemmar i fjol

lovisa kyrka
Lovisa kyrka lovisa kyrka Bild: Yle/Stefan Härus lovisa kyrka

Den evangelisk-lutherska kyrkan publicerar uppgifter om inträden och utträden ur kyrkan 2015. Inträdena fortsatte att öka, samtidigt som utträdena minskade något jämfört med 2014.

I fjol skrev 17 500 personer in sig i kyrkan vilket är 2 000 fler än året innan.

Hälften av de nya medlemmarna är under 30 år. Enligt Kyrkans forskningscentral är det kyrkans roll som hjälpare och försvarare av dem som har det sämst ställt, som intresserar de unga. Också de kristna traditionerna har betydelse.

Unga vuxna lämnade kyrkan

Det var ändå fler som lämnade kyrkan i fjol. 2015 utträdde 43 000 personer ur kyrkan, vilket är färre än året innan.

Det var mest unga vuxna som lämnade kyrkan, det vill säga samma åldersgrupp där de flesta nya medlemmarna finns. De som utträder säger att de inte är religiösa och att kyrkan som institution inte intresserar dem.

Kyrkans fiorskningscentral säger att äldre medlemmar gillar de värden som kyrkan står för, såsom kärleken till medmänniskan, samt kyrkans uppgift som upprätthållare av kulturhistoriska kyrkor och gravgårdar.

Under 2015 var antalet döpta 38 000 och döda 43 000. Kyrkans medlemsantal var vid årets slut ca fyra miljoner, vilket betyder att 73 procent av finländarna hör till kyrkan.

Strax före nyår meddelade webbsajten eroakirkosta.fi att omkring 42 000 personer har lämnat eller lämnar den evangelisk-lutherska kyrkan 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes