Hoppa till huvudinnehåll

Migrationsverket öppnar asylenhet i Vasa

Migrationsverket
Migrationsverket. Arkivbild. Migrationsverket Bild: Yle migrationsverket

Det finns 2 000 asylsökande i Österbotten. De flesta har ännu inte hörts av Migrationsverket. För att underlätta processen öppnas en ny enhet i Vasa i februari.

I början av februari öppnas dörrarna till Migrationsverkets nya enhet i Vasa. Den nya enheten, som ska sysselsätta 30 personer, kommer att finnas i stadens polishus.

Enligt Verna Leinonen, informatör på Migrationsverket, pågår rekryteringen för fullt. Leinonen tror att inskolningen av den nya personalen kommer att ta några veckor.

- Vi räknar med att kunna börja handlägga asylärenden i slutet av februari, säger Leinonen.

Välkomnas till Vasa

Aira Kurtti ansvarar för mottagningscentralen som Vasa stad driver i Vasa. Hon välkomnar nyheten om att Migrationsverket öppnar en filial i Vasa.

- Den gör att behandlingen av de asylsökande går mycket smidigare. Som det är i dagsläget har ju de asylsökande i Vasa tvingats åka ned till Helsingfors för att höras av Migrationsverket där, säger Kurtti.

Migrationsverket har skött intervjuerna av de asylsökande själva och resorna har ersatts av staten. Men Helsingforsresorna har ändå inneburit mycket arbete för mottagningscentralen i Vasa.

- I praktiken är det ju vi som har arrangerat med tågresor och i vissa fall även övernattning, säger Aira Kurtti.

Mottagningscentralen i Vasa finns i en lägenhet på tredje våningen.
Mottagningscentralen i Vasa. Arkivbild. Mottagningscentralen i Vasa finns i en lägenhet på tredje våningen. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist vasa mottagningscentral

"Positivt för Vasa"

Det är tänkt att den nya enheten ska sysselsätta trettio personer.

- Det är positivt för Vasas del, säger Kurtti som inte tror att det blir problem att hitta personal trots att det bara är en månad tills enheten ska öppna.

- Av tradition har vi gott om akademiker i Vasa. På senare tid har det dessutom funnits en del arbetslöshet bland akademikerna här, säger Aira Kurtti.

Asylbesked under våren

Det finns tre mottagningscentraler i Österbotten, dels den i Vasa och dels de i Kristinestad och Oravais. Så sent som i somras hade de tillsammans några hundra asylsökande. Antalet steg kraftigt under hösten. På bara ett par veckor i september kom 600 nya asylsökande, och nu är man uppe i 2000.

De asylsökande väntas få besked i mars eller april. Men största delen har enbart hörts av polisen och alltså inte av Migrationsverket ännu.

Enligt Vasabladet, som var först med nyheten, ska enheten i Vasa verka åtminstone under år 2016. Vad som händer därefter är oklart.

Artikeln rättad 4.1.2015: Enheten i Vasa kommer åtminstone att verka under år 2016.