Hoppa till huvudinnehåll

Mord på mytomspunna isländska lavafält

Lava (12)
Björn Hlynur Haraldsson som Helgi i dramaserien Lava. Lava (12) Bild: Vidir Sigurdsson björn hlynur haraldsson som helgi

Startskottet för isländska dramaserien Lava går när en förmögen och ökänd affärsman från Reykjavik hittas död i sitt sommarhus i Snaefellsnes på västra Island. Helgi Marvin Runarsson skickas från huvudstaden för att ta hand om fallet. Det väcker snart otäcka minnen till liv.

Till en början ser det ut att röra sig om ett självmord. Offret hittas i en stol med geväret i hand. Men det är något som inte stämmer.

Björn har spår på kroppen efter yttre våld och det finns spår av andra i bostaden. Helgi dras snart in i en svår och farlig jakt på bevis.

Allt mer pekar på att det var frågan om ett mord, men vad ligger bakom? Rör det hela sig om ett svartsjukedrama, en uppgörelse inom familjen, kopplingar till mc-gängen och deras organiserade brottslighet eller något helt annat?

Fallet är allt annat än lätt och Helgis oerfarna kompanjon, Greta, verkar vara mer intresserad av sin image som tidigare idrottare och ger honom till en början inte mycket stöd.

Otäcka minnen väcks till liv

För att försvåra fallet ytterligare försvinner också en pappa med sin femåriga dotter på lavafälten i närheten. Familjen har haft en del problem och de verkar ha kopplingar till den mördade.

Lavafälten väcker dessutom otäcka minnen eftersom det var här Islands mest kända massmördare, axlar-Björn, i tiderna begick alla sina brott.

Helgi själv har också otäcka minnen från orten. Det var här han i tiderna växte upp och bodde på barnhem. Minnena är allt annat än ljusa.

Helgi plågas dessutom av saknaden efter sin son som omkommit i en bilolycka.

Fallet på Snaefellsnes gör att Helgi kommer närmare sin dotter och ex-fru. Återseendet är dock inte så kärt som Helgi hade hoppats på och han har svårt att komma sin dotter närmare.

För att lösa mordfallet måste Helgi konfrontera sina värsta mardrömmar. Det är ett fall som blir mer personligt än han önskat.


Orginaltitel: The Lava Field / Hraunid (Island 2014)
Serien sändes första gången i Yle Fem år 2016
4 avsnitt

Dramaserien Lava är en fristående fortsättning på dramaserien Klippan som sändes i Yle Fem år 2010. En tredje serie/säsong är också under produktion.

I Huvudrollerna: Björn Hlynur Haraldsson, Heida Reed
Manus: Sveinbjörn I. Baldvinsson
Regi: Reynir Lyngdal

Lava (12)
Huvudkaraktärerna i Lava. Från vänster Jens (Sveinn Þ. Geirsson), Ari (Atli Rafn Sigurðsson), Marín (María Ellingsen), Gréta (Heida Reed), Helgi (Björn Hlynur Haraldsson), Dísa (Unnur Birna Jónsdóttir), Gísli (Jóhann G. Jóhannsson), Skepparen (Jón Páll Eyjólfsson) och Edda (Tinna Gunnlaugsdóttir). Lava (12) Bild: Elli Cassata / Snorri Þórisson björn hlynur haraldsson som helgi

Mer från programmet

Läs också