Hoppa till huvudinnehåll

Parkering kostar i Jakobstad - men få betalar

Elin Mäenpää placerar parkeringsbeviset i bilen på Maria Malm-tomten i Jakobstad.
Elin Mäenpää placerar parkeringsbeviset i bilen på Maria Malm-tomten i Jakobstad. Elin Mäenpää placerar parkeringsbeviset i bilen på Maria Malm-tomten i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist elin mäenpää

Det står ett 30-tal bilar på Maria Malms parkeringsplan i Jakobstad. Från måndagen kostar det att parkera. Det struntar alla i - alla utom Elin Mäenpää.

Mitt på den stora parkeringstomten mindre än ett stenkast från centrum står en betalautomat med vindskydd åt tre håll. En lapp klistrad på glaset berättar att automaten är i bruk från och med måndag den fjärde januari.

Dessutom har skyltarna bytts ut vid infarten till parkeringen. Den uppmärksamme kan således inte gå miste om att hela parkeringsplanen som rymmer 240 bilar numera är avgiftsbelagd.

Avgiftsbelagd parkering på Maria Malm-tomten i Jakobstad.
Avgifstbelagd parkering på Maria Malm-tomten i Jakobstad. Avgiftsbelagd parkering på Maria Malm-tomten i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist avgiftsbelagd parkering

Tar risken

Det märks att kommersen i centrum inte riktigt vaknat än. Vid lunchtid på måndagen står det bara ett trettiotal på Maria Malm-planen. Ingen har betalat p-avgift.

En av de som precis parkerat med sin bil, Karita Wikblad, berättar varför.

- Min arbetsgivare har förhandlat om parkeringstillstånd på planen och vi kommer att få långtidstillstånd. Men lapparna har inte kommit än. I dag tar jag risken och parkera ändå, säger Wikblad.

"Bäst att betala"

Men alla har det inte lika välarrangerat från sitt arbete. Elin Mäenpää ska träffa en vän i centrum och parkerar som vanligt med parkeringsbrickan innan Yle Österbotten berättar att reglerna ändrats.

- Då är det väl bäst att betala då, säger Mäenpää och försöker med kort.

Det fungerar inte, visar det sig. I stället matar hon in en slant i automaten och får ut ett parkeringstillstånd som hon placerar i bilens vindruta.

Parkeringsautomaten på Maria Malm-tomten i Jakobstad.
Parkeringsautomaten på Maria Malm-tomten i Jakobstad. Parkeringsautomaten på Maria Malm-tomten i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist avgiftsbelagd parkering

Mjukstart med påminnelse

Men eventuellt hade det inte behövts. Parkeringsplanen är avgiftsbelagd. Men Jan-Ove Bäck, stadsträdgårdsmästare och t.f. stadsingenjör, berättar att staden börjar dela ut böter först nästa vecka.

- Den här veckan ser vi som en inlärningsvecka. Ingen kommer att bötfällas den här veckan. I stället kommer vi att dela ut påminnelser till de som inte betalat, säger Jan-Ove Bäck.

Dyrare betala per timme

Från och med nästa vecka kan de som inte betalat för sig räkna med böter på 30 euro för felparkering. Det skriver Österbottens tidning.

Lika mycket kostar det att köpa ett 30 dagars parkeringskort. Betydligt dyrare blir det för den som betalar per timme. Då kostar det en euro per timme.

Maria Malm-tomten är Jakobstad största centralt belägna parkeringsplan. Det är enda stället i staden där det kostar att parkera. Jan-Ove Bäck känner till att kortautomaten inte fungerar som den ska, och kommer att åtgärda saken.