Hoppa till huvudinnehåll

Skarp kritik mot svenska id-kontroller

Svensk polis granskar bilar som kommer med Öresundsbron.
Svensk polis granskar bilar som kommer med Öresundsbron. Bild: Yle / Ingemo Lindroos gränskontroller

Det svenska beslutet att införa id-kontroller för personer som reser in i landet från Danmark väcker skarp kritik.

Nordiska rådets president, Henrik Dam Kristensen konstaterar att id-kontrollerna blir en olägenhet för pendlarna och ett avbräck för samarbetet mellan Sverige och Danmark.

- För tusentals pendlare över Öresund blir den dagliga restiden betydligt längre. Det leder ofrånkomligen till ett avbräck för näringslivsutvecklingen och arbetsmarknadssamarbett i Öresundsregionen, skriver han i ett pressmeddelande.

Ilskna skånska politiker

Samtidigt skriver 25 skånska moderata regionpolitiker i en debattartikel i Dagens nyheter att id-kontrollerna blir förödande för nordens största sammanhängande arbetsmarknadsregion.

Kostnaderna blir betydande, både de mänskliga och ekonomiska, skriver politikerna.

Tvångsskilsmässa

Skåne har blivit en naturlig del av Köpenhamn och på längre sikt blir tvångsskilsmässan förödande för samarbetet som har byggts upp i Öresundsregionen.

Förödande för samarbetet i Öresundsregionen.

Skåne var fram till beslutet en naturlig del av Köpenhamn. Forskning, utveckling, näringslivskontakter och handel, jobb och fritid.

I debattartikeln påminner politikerna att Öresunskommittén bildades år 1993. De är en samarbetsorganisation mellan Skåne och Sälland som har arbetat för att riva ner gränshinder och skapa en gemensam arbetsmarknadsregion.

- Nu upplever vi en tvångsskilsmässa, framtvingad av en oförstående svensk huvudstad, skriver de 25 skånska politikerna.

Tillfrågades inte

De kritiserar också att de inte tillfrågades inför regeringens beslut.

- Vi politiker som dagligen arbetar för att stärka förutsättningarna för den skåska utvecklingen tillfrågades aldrig om hur vi såg på effekterna. Regeringens hafsverk äventyrar en hel gränsregion.