Hoppa till huvudinnehåll

Stort byggarbete på Helsingfors-Vanda inleds

Helsinki Airport, winter 2013
Tillfälliga olägenheter kan vänta passagerarna på Helsingfors-Vanda flygplats medan byggarbetena pågår. Helsinki Airport, winter 2013 Bild: Finavia helsingfors-vanda flygplats

På måndag inleder Finavia utbyggnaden av Helsingfors-Vanda flygplats. Den nuvarande terminalen får en tillbyggnad på den södra delen, som ska stå klar sommaren 2017 i samband med Finlands 100-årsjubileum.

Finavias målsättning är att utvidga flygterminalen, göra fjärrtrafiken och transittrafiken smidigare och erbjuda nya tjänster.

- Vi gör vår allt för att minimera eventuella störningar som byggarbetet kan orsaka för passagerarna och flygbolagen. Men det kan ändå bli obekvämt och trångt, säger flygplatsens chef Ville Haapasaari till Yle Helsinki.

Samtidigt som terminalen utvidgas ökar också mängden flygtrafik på Helsingfors-Vanda flygfält. Allt fler får åka buss mellan terminalen och flygplanet.

Flygplatsen får rullande trottoarer

När den nya södra flygeln är klar på sommaren 2017, växer terminalens yta med 7850 kvadratmeter. I den nya delen finns två våningar, en för ankommande och en för avgående passagerare.

Enligt Haapasaari får Helsingfors-Vanda sina första rullande trottoarer.

I samband med den fas som inleds i dag kommer också flygplanen att få mera plats utanför terminalen, vilket gör att trafiken börjar löpa smidigare.

Efter att den södra flygeln blivit klar inleds följande fas, det vill säga utvidgningen av den västra delen av terminalen, som väntas vara klar 2020. Flygplatsen ska utvecklas för totalt 900 miljoner euro.

Saara Hirvonen/Yle uutiset

Artikeln rättad 25.4.2016. Terminalens yta växer med, inte till, 7850 kvadratmeter