Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges ambassadör: "Vi konkurrerar bara i ishockeyn"

Anders Lidén är ambassadören som sökte äventyret. Han har tjänstgjort som svensk diplomat runtom i världen. Nu som ambassadör i Finland.

Äventyrare är inte det första ordet som kännetecknar Sveriges ambassadör Anders Lidén. Kostymen är grå, han väljer sina ord noga och undviker överraskningar.

Ända sedan 1979 har han jobbat i svensk utrikesförvaltning, hans första postering var Libanon, Syrien och Jordanien. De tre sista åren har han lett ambassaden i Finland.

- Jag har varit mycket i FN, ägnat mig åt kriser och säkerhet. De frågorna är väldigt viktiga, säger ambassadör Anders Lidén.

Han har medvetet sökt sig till mer äventyrliga poster. Han har tjänstgjort i Mellanöstern, både arabländer och Israel, varit flera omgångar i Förenta Nationernas högkvarter i New York och gjort en tur till Afrika för att söka äventyret, mellan tjänstgöringspassen hemma i Stockholm.

Anders Lidén
Ambassadör Anders Lidén Anders Lidén Bild: Yle ambassadör anders lidén

Äventyret Finland utmanar

Vi finländare undrar kanske vad ambassadören menar med att han nu finner äventyret här i Finland. Det är framförallt förändringarna i närområdet och en osäkrare tid som skapar äventyret Finland, förklarar han.

Också utvecklingen i Ryssland har stärkt förbindelserna mellan Finland och Sverige.

- Den andra utmaningen är att göra hela Finland och finländarna mer intresserade av Sverige.

- På vissa håll finns det som har väldigt starka förbindelser till Sverige, medan andra ser mer åt andra håll, formulerar sig ambassadören.

Intresset för EU och Nato framom Sverige och Norden kan vara en sak han avser.

Sveriges finaste ambassad signal om uppskattning

Sveriges ambassad i Helsingfors påminner utifrån mycket om det kungliga slottet i Stockholm. Det kom till då svenska staten köpte och renoverade huset år 1921.

- Den här representationsvåningen är nog den finaste vi har nånstans i världen, skulle jag tro, säger ambassadör Anders Lidén. Mycket av Finlands och Sveriges kontakter på högsta nivå sker just här.

Och tanken är att gästerna ska imponeras.

Interiör från Sveriges ambassad i Helsingfors
Gott om plats i de fina salongerna i Sveriges ambassad i Helsingfors. Interiör från Sveriges ambassad i Helsingfors Bild: Bengt Östling/Yle ambassad

- Det ska vara en fin och vacker omgivning här. Man ska känna att Finland är viktigt för Sverige. Det är ingen tillfällighet att vi har vår kanske finaste ambassad och residens i Finland, säger ambassadör Anders Lidén. Man vill skicka den signalen att Finland är extra viktigt för Sverige.

Historisk oenighet sällsynt

Ambassadören tvingas ibland till diskussioner med bland annat sannfinländare om de olika uppfattningar som finns om de historiska förloppen, Sveriges rykte som kolonialmakt, rentav som förtryckare i Finland.

- Jag förstår att man i Finland haft intresse att skapa en egen finländsk identitet som frigör sig från det förgångna och jag kan ha respekt för detta, säger Lidén.

Den pampiga omgivningen i Helsingfors-residenset kunde ju ge historiska signaler, och väcka finländsk bitterhet. Men ambassadören delar ju inte uppfattningen om Sverige som ond kolonialmakt.

- Vi menar att Sverige och Finland var ett rike tillsammans, att Finland har en lika stor del som Sverige av den stormaktsställningen. Efter det att vi splittrades år 1809 var Sverige ingen stormakt längre, inte Finland heller.

Det finns inget att skämmas över. Den gamla tiden, det kan både Sverige och Finland känna stolthet över, enligt ambassadör Lidén

Sveriges ambassadör Anders Lidén tar emot i 1700-talsrummet med flera kungar på väggarna, bland annat ett porträtt av Karl XII och en byst av Gustav III. Det här huset ska påminna om vår gemensamma historia.

Samarbetet sköter inte sig självt

De två länderna har redan mycket nära förbindelser, så man kunde tro arbetet på Sveriges ambassad i Helsingfors är ganska lätt.

I Helsingfors och Österbotten är Sverige välkänt, men i östra Finland behövs fler insatser, säger ambassadören. Mycket av hans arbete rör kultur, med bokmässor, teatergrupper på besök, Sverigedagar.

- Självklart uppmuntrar vi också kontakter inom näringslivet, men mycket sköter sig själv. Våra ekonomier är i hög grad sammanflätade, noterar ambassadören.

Men det finns mycket mer som kan göras för att uppmuntra till fler kontakter i en bred mening. När det svenska kungaparet besökte Finland tidigare i år, stod Villmanstrand på besöksprogrammet, just för att nå nya grupper finländare.

Drottning Silvia vinkar åt folket, kung Carl Gustav i hatt
Kungaparets besök är alltid populära. 2015 behövdes deras insats i östra Finland. Drottning Silvia vinkar åt folket, kung Carl Gustav i hatt Bild: Bengt Östling/Yle kungaparet

Sverige vill framstå som en intressant och viktig samarbetspartner. Ambassadens uppgift är att skapa en bild av Sverige som en attraktiv partner. En uppgift är att få Finland att känna samhörighet med Norden och Sverige, något som verkar ha varit en ständig uppgift under ambassadörens långa karriär.

Finnkampen inte så allvarlig längre

Ambassadbyggnaden brukar få påhälsning från finska ishockeyfans i samband med landskamperna.

Går det bra för Finland beskjuts ambassadbyggnaden med fyrverkeriraketer och segerjublet på Salutorget kan bli vilt. Men om Sverige förlorar brukar det vara stillsammare.

På idrottsområdet konkurrerar Finland och Sverige, ibland blodigt. Man talar ibland om hatkärlek. Också inom näringslivet finns konkurrens, men man har också upptäckt fördelen av samarbete, samgående och investeringar hos varann.

-Vi har mycket att vinna på att slå våra påsar ihop, konstaterar Lidén.

Det är säkert ett tecken på självironi att Sveriges ambassad i Helsingfors i maj ordnade ett evenemang för att fira 20-årsjubileet för Finlands första VM-guld i ishockey.

- Vi kan förbrödra oss och titta med glimten i ögat på den konkurrens vi har. I grunden är vi goda vänner, konstaterar ambassadören som noterar utbytet av både spelare och tränare mellan länderna. Och Finland gick ju till ishockeyseger med den svenska tränaren Curre Lindström.

Svenskan försvagad, det går på engelska med de yngre

Ambassadör Anders Lidén tycker det är anmärkningsvärt hur mycket man vill tala svenska med honom i Finland. Han är ofta förberedd att tala engelska, men blir ombedd tala svenska. Och det sker speciellt på de höga nivåer ambassadören rör sig på, bland topparna i Finland.

Den svenska språkkunskapen är också en generationsfråga. När den obligatoriska studentsvenskan togs bort försvagades svenska språkets ställning. De yngre klarar sig bättre på engelska.

Det går också, säger ambassadören, men vill man komma riktigt nära Sverige och Norden borde det nog ske på svenska – och Nordensamarbetet skulle vara nyttigt för Finland, betonar Lidén.

Ambassadören vill inte se det som en uppgift för ambassaden eller den svenska regeringen att trygga svenska språkets ställning i Finland.

Det måste vara en sak för finländarna själva att avgöra. Han ser det som en fördel om man kan tala svenska i Finland - och finska i Sverige.

Intresset för Sverige har ökat märkbart i Finland under de senaste åren, noterar Lidén. Inställningen inom den finländska politiska toppen har blivit positivare och mer intresserade under hans ambassadörsperiod.

- Jag tror det är en följd av förändringarna i Europa, med problem i EU och inom eurozonen, men också Ukrainakrisen och det som uppfattas som oroligheter i närområdet. Då söker man sig närmare Norden och det märks i en större känsla av samhörighet i Norden när tiderna blir sämre. Då behöver vi hålla ihop, säger ambassadör Anders Lidén.

Kring euron skildes våra vägar

- Jag brukar skämtsamt säga att Finland blir det sista landet som lämnar euron, säger ambassadör Anders Lidén.

Hans tolkning är att Finland gick med i eurovalutan på grund av en stark önskan om samhörighet med Europa på alla områden, framförallt en säkerhetsgemenskap.

I Sverige blev det ett knappt nej i folkomröstningen och svårare att gå med i valutaunionen. Därför skildes våra vägar i eurofrågan.

Vem som valde rätt är för tidigt att säga, enligt Lidén.

– Det får man se i ett ännu längre perspektiv. Personligen tror jag att euron är en bra idé för Europa. Möjligen kom det lite för tidigt, att man inte hade alla institutioner på plats, eftersom man har fått svårigheter med euron.

Ambassadör Lidén anser inte heller att Sverige har gynnats så enormt av att behålla sin krona. - Vi har inte haft möjlighet att devalvera vår valuta ändå, som man gjorde förr i världen. Han tror inte Finland heller hade haft den möjligheten, även om man hade bevarat marken.

Läs också