Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget som sköter Pyttis fastighetsservice säger upp anställda

kommunbyrån i huutjärvi i pyttis
Pyttis beslöt i somras att företaget Lassila & Tikanoja ska handha kommunens fastighetsskötsel. kommunbyrån i huutjärvi i pyttis Bild: YLE/Stefan Härus pyttis kommun

Företaget Lassila & Tikanoja säger upp tre personer och permitterar sju personer för högst fyra veckor i Pyttis.

Kommunen beslöt i somras att företaget ska handha kommunens fastighetsskötsel och tio kommunalt anställda flyttades över i bolagets tjänst.

Uppsägningarna och permitteringarna är slutresultatet av de samarbetsförhandlingar som förts i december.

- Det är förstås alltid tråkigt om människor blir arbetslösa, i synnerhet som arbetslösheten också annars är hög i regionen, säger kommunstyrelseordförande Sari Tjeder (Saml) i Pyttis.

Tydligen har bolaget som kommunen köper fastighetstjänster av ansett att det inte finns tillräckligt med arbete i Pyttis för alla tio kommunalt anställda som flyttade över till bolaget i och med att Pyttis gick in för att köpa tjänsterna av Lassila & Tikanoja i stället.

Snabb process

Som beslutsfattare har Tjeder närmast förundrat sig över att beslutet till samarbetsförhandlingar hos Lassila & Tikanoja fattades så snabbt.

- Rätt så snabbt drog företaget sina slutsatser om att arbetet inte räcker till för alla de före detta anställda inom kommunens fastighetsskötsel som flyttades över till företaget i september.

- Man har väl i företaget gjort en produktionsekonomisk bedömning och kommit fram till att det helt enkelt inte finns tillräckligt med arbete inom Pyttis kommun för så många personer, konstaterar Tjeder.

Samma sak inom hälsovården

Samma bedömning gjorde också vård- och omsorgsbolaget Attendo som i oktober beslöt att säga upp tre personer.

Pyttis kommun gav över uppdraget att sköta social- och hälsovården i kommunen till Attendo från och med årsskiftet 2014-2015.

- Det var i och för sig också en positiv sak. Det visar att behovet av kommunal service i form av olika understöd till barnfamiljer har minskat, menar Tjeder.

Läs också