Hoppa till huvudinnehåll

Danska gränskontroller: Tysk oro över fri rörlighet inom Schengen

Gränskontroll vid tysk-danska gränsen.
Gränskontroll vid tysk-danska gränsen. Gränskontroll vid tysk-danska gränsen. Bild: EPA/BENJAMIN NOLTE gränskontroller

Danmarks beslut att införa kontroller vid gränsen mot Tyskland har hittills inte haft någon större inverkan på trafiken över gränsen. Å andra sidan har så gott som inga flyktingar fastnat i kontrollerna. I Tyskland vill man ändå inte direkt kritisera Danmark för beslutet.

Överkomliga problem för gränspendlare mellan Tyskland och Danmark. På måndagskvällen var bilköerna vid gränsövergången nära den nordtyska staden Flensburg relativt korta.

Politiker i delstaten Schleswig-Holstein beklagar sig över det danska beslutet, men samtidigt ser man det som en ljusglimt att kontrollerna är tillfälliga och endast utförs stickprovsartat.

Den skandinaviska dominoeffekten, som man här talar om, var väntad och i Berlin är man försiktig med att kritisera Danmark.

Man vill att en fortsatt fri rörlighet inom Schengenområdet ska garanteras av strikta kontroller vid yttergränserna.

– På EU-nivå måste vi så fort som möjligt kunna enas om hur de yttre gränserna bäst kan kontrolleras, säger regeringstalesmannen Steffen Seibert.

Karta med Köpenhamn, Berlin, Schleswig-Holstein
Karta med Köpenhamn, Berlin, Schleswig-Holstein Bild: Yle karta tyskland danmark

”Inte fler än 200 000 per år”

Hittills är det bara ett fåtal flyktingar som har fastnat vid gränsen mot Danmark. De som saknar pass och inte kan resa vidare, får som det nu ser ut nöja sig med att söka asyl i Tyskland.

Samtidigt får Tyskland fortsättningsvis varje dag ta emot några tusen nya flyktingar, främst från Österrike. De gränskontroller som infördes i september genomförs visserligen fortfarande, men som tidigare kommer alla över gränsen, också de som saknar pass.

Att det för stunden kommer lite färre flyktingar till Tyskland beror framför allt på vädret och på de mer restriktiva kontrollerna på Balkan.

För många är också den nuvarande takten mer än nog. De bayerska kristdemokraterna fortsätter med sin direkta kritik av förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

CSU-chefen Horst Seehofer har redan länge krävt att man slår fast en övre gräns för hur många flyktingar man tar emot. Maximalt 200 000 flyktingar per år är vad Tyskland klarar av, säger Seehofer till tidningen Bild am Sonntag.