Hoppa till huvudinnehåll

Lux försöker locka ut Helsingforsborna i kylan

Ljusfestivalen Lux Helsinki inleds igen i Helsingfors centrum. Sammanlagt deltar omkring 300 konstnärer med olika ljuskonstverk. Nytt för i år är att festivalen utvidgats med också annat program än ljuskonst.

Ljusfestivalen Lux ordnas för åttonde gången och växer hela tiden. I år har man utvidgat bland annat med mat, paneldiskussioner och kortfilmsvisningar. I fjol hade festivalen en publik på 220 000 personer.

Hälften internationella namn

Hälften av verken är gjorda av internationella ljuskonstnärer och hälften av finländska konstnärer. På motsvarande sätt har festivalen som mål att hälften av konstverken ska vara nya och gjorda enbart för Lux.

Ett av de internationella verk som tidigare åkt runt i världen är det franska ljuskonstkollektivet TILT:s skulpturer Lampounette. De enorma skrivbordslamporna har tidigare ställts ut i Kina, Kanada och Singapore, men står nu i Esplanadparken.

Några av konstverken finns inomhus inne i konstmuseet Ateneum och i Annegården. Men de flesta verken är placerade längs ett två kilometer långt promenadstråk från Senatstorget via Esplanadparken och Gamla kyrkans park upp till Annegatan som delvis stängs av för biltrafik kvällstid. Tanken är trots allt att publiken ska komma ut.

- Ett av våra mål är att få främligar att mötas vid verken och utbyta tankar om dem. I stället för att sitta instängda i sina hem och "trolla" på nätet så kommer de ut och träffar varandra, säger Lux-festivalens konstnärlige ledare Ilkka Paloniemi.