Hoppa till huvudinnehåll

Svensk hockeyexpert: ”Jag hoppas av hela mitt hjärta att Finland vinner"

Chris Härenstam
Chris Härenstam Bild: Mattias Fagerholm/Yle chris härenstam

Det är en unik generation hockeyspelare som ställer upp för Finland i junior-VM, säger SVT:s huvudkommentator Chris Härenstam. Han hoppas att Finland besegrar Ryssland i kvällens final.

Enligt Härenstam har finländarna kanske inte till fullo insett hur begåvat årets juniorlandslag är.

- Finland driver utvecklingen i VM genom att spela på ett kanadensiskt sätt. Spelarna sätter en enorm press och åker mer skridsko än några andra nationer. Varenda kille vill ha pucken och göra mål. För hockeyns skull hoppas jag att Finland vinner ikväll.

Härenstam tror att det skett en avgörande förändring i det finska juniorlandslaget: Från att ha underpresterat i viktiga matcher har man lärt sig att vinna då det gäller:

Laget utstrålar glädje och livslust och det är underbart att se laget i det här mästerskapet.

- Finland kör i något slags rus nu. Laget utstrålar glädje och livslust och det är underbart att se laget i det här mästerskapet. Det är också viktigt att minnas att Finland har flera formationer som är bra, inte bara de tre musketörerna Puljujärvi, Aho och Laine. Och sist men inte minst har ni en målvakt som har vaknat till liv. Kähkönen var briljant mot Sverige och utstrålade lugn.

Agenterna dreglar

Härenstam tror att de mest begåvade spelarna i det finländska landslaget kommer att gå långt i sin karriär. Och han är inte ensam om den uppfattningen:

- Jag pratar väldigt mycket med scouter och agenter, och jag har aldrig sett dem dregla så mycket som i det här mästerskapet. Det handlar naturligtvis om Patrik Laine, Olli Juolevi och Jesse Puljujärvi.

Den här generationen kommer vi att få se en gång på finländsk mark och det är nu.

- Vi pratar om killar som är födda 97 och 98 som sannolikt kommer att spela i NHL nästa säsong. Det är unikt i finländsk hockey, och det skulle vara unikt i svensk hockey, så stort är det. Det är bara att gratulera! Den här generationen kommer vi att få se en gång på finländsk mark och det är nu. Sedan är de borta i Nordamerika för en lång tid framöver.

Fart och genuina känslor

Enligt Chris Härenstam är det glädjande att man också i Finland nu har fått upp ögonen för juniorhockeyn. I Sverige har intresset för juniorturneringarna varit stort redan en längre tid:

- Jag kommenterade junior-VM för första gången med 86-kullen, alltså för tio år sedan. När vi började med rättigheterna såg vi genast att det blev en hype. Oj, det här gillar folk! Det skjuts mycket mer, det är mer ”nord-syd-hockey” som vi säger. De mest begåvade sakerna sker på isen, och de mest fatala misstagen. Och Finland är väl det bästa exemplet på det här. Laget spelar fullständigt korkat i vissa matcher för att i andra stunder spela alldeles lysande. Finland är ett lag man bara kan bli kär i!

Tar Finland hem guldet i junior-VM? Här summerar Chris Härenstam junior-VM tillsammans med Yle Sportens Christoffer Herberts och Antti Koivukangas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport