Hoppa till huvudinnehåll

Björkqvist: Nästan läckrare att vinna i förlängning

Kasper Björkqvist smakar på guldmedaljen.
Kasper Björkqvist vann VM-guld med juniorlejonen. Kasper Björkqvist smakar på guldmedaljen. Bild: Yle/Antti Koivukangas kasper björkqvist

Finland var 6,9 sekunder ifrån ett JVM-guld under ordinarie speltid, men vann slutligen i förlängning efter ett segermål av Kasperi Kapanen. Ett läckert sätt att segra på, tyckte yttern Kasper Björkqvist.

Björkqvist och de andra spelarna var ytterst nära att vinna tisdagens VM-final med 3-2, men en styrning vid tiden 59.54 tystade momentant Helsingforsarenan. Kasper Björkqvist vacklade ändå aldrig i sin tro på det egna laget.

– Ärligt sagt nej. Visst kändes det som om världen rasade samman men vi reste oss ganska snabbt. Vi fick ganska snabbt en bra boost i laget. Nu efteråt är det kanske till och med lite läckrare att vi vann i förlängning. Det är alltid jämna matcher mot Ryssland och de gjorde en bra match, men nog tycker jag vi förtjänar det här guldet, sade Björkqvist.

Att det var just hans namne Kapanen som blev segerskytt gjorde Björkqvist extra glad.

– Jag tyckte det var så otroligt rätt att Kasperi Kapanen är den som avgör. Han har fått ta emot mycket kritik, redan ifjol men också i år. Vi skall inte egentligen läsa vad som skrivs om oss, men klart vi gör det. Nu har han visat i två finaler att han kan avgöra. Först på ungdoms-OS U17 mot Ryssland och nu på U20-nivå mot Ryssland, noterade en lättad och glad Björkqvist.

Själv missade han guldögonblicket.

– Jag satt på bänken och kollade på jumbotronen och den bjuder på bild i fördröjning. Jag märkte först några sekunder senare att kompisarna på bägge sidor om mig störtar ut ur båset och in på isen, så jag låg lite efter, skrattade Björkqvist.

– Jag har nog inte förstått det ännu. Det börjar sjunka in småningom när man ger intervjuer för medierna att det faktiskt är så. Visst vann vi VM-guld på U20-nivå för två år sedan, men det har ändå gått väldigt länge sen det skedde på hemmaplan, det är speciellt.

För Kasper Björkqvist och de andra guldlejonen kommer en vardag emot, men kanske inte riktigt omedelbart.

– Jag måste ringa tränaren och kolla om jag får ledigt imorgon eftersom vi har match, men månne det inte fixar sig. Vi borde spela mot Jokerit i träningsrinken här i Arenan, men jag tror nog jag får ledigt.

Han har åtminstone ett tungt, vägande skäl som hänger runt halsen.

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Sport