Hoppa till huvudinnehåll

Därför kan Sverige inget om Finland

Vi antar att Kasper Björkqvist drog en djup suck innan han satte igång och berättade historien om finlandssvenskarna, än en gång. Kasper Björkqvist. Bild: Yle / Antti Koivukangas kasper björkqvist

Hockeyspelaren Kasper Björkqvist fick ge en historielektion till en svensk sportjournalist i går efter vinsten i junior-VM. Hur kommer det sig att så många svenskar inte har en aning om att finlandssvenskar existerar?

"Så bra svenska du kan, har du bott i Sverige?" Alla som fått den frågan av en svensk räcker upp sin hand nu! Jepp, nästan varenda en av oss. En till som kan räcka upp handen är hockeyspelaren Kasper Björkqvist som i går efter att Finland vunnit junior-VM fick just den frågan av en sportjournalist från den svenska tidningen Aftonbladet. Här kan du kolla in när Kasper ger journalisten en kort historielektion.

Men varför vet svenskarna så lite om oss?

Kristoffer Bergström som också är sportjournalist på Aftonbladet (men inte den som intervjuade Kasper i går) tycker svenskarna är riktigt usla på finsk kultur.

- Ja, vad håller vi på med egentligen? Jag vet inte vad det beror på men jag har noterat det många gånger, säger han.

Kristoffer Bergström tycker att åtminstone journalister borde veta att det finns finlandssvenskar. Kristoffer Bergström Bild: Kristoffer Bergström kristoffer bergström

Kristoffers fru är hemma från Sundom i Vasa och han berättar att hon också får den där frågan hela tiden.

- Folk tycker hon är så duktig på svenska, fast det är hennes modersmål.

Den finländska kulturen når inte fram till Sverige

Fastän vi förklarar det här för svenskarna om och om igen förbättras inte kunskaperna. Kristoffer förstår att det gör finlandssvenskarna frustrerade.

- Det handlar om att Finland inte har något kulturellt inflytande över Sverige. Sverige är ignoranta mot finländsk kultur, så det är väldigt lite av den finländska kulturen som når in till oss, säger han.

Kristoffer säger att svenskarna kan titta på sportevenemang med finländare om finländarna är ”ganska bra”. Blir de bättre än svenskarna slutar man titta.

- Vi har väldigt lite utbyte av Finland fastän ni är så nära oss.

En sportjournalist borde veta bättre

När det kommer till helt vanliga människor är det kanske förståeligt att Finland faller utanför radarn, men borde inte en sportjournalist läsa in sig lite på landet de rapporterar om? Jo, tycker Kristoffer.

- Jag tycker nog man får vara lite förbannad på det här. Man får vara lite skonsam, det är min kollega, men jag tycker det är genant från svenskt håll att inte ha koll på Finland och jag tycker på riktigt att de som är arga i Finland har all rätt att vara det, säger han.

Tack, nu känns det lite bättre.

Här under kan du höra hela intervjun med den ödmjuke Kristoffer Bergström. Han funderar också om det kanske är så att man i hockeykretsar har ännu sämre kunskap om Finland?

Tillagt 7.1 kl 16: I dag har den svenska sportjournalisten förklarat att han visst kände till finlandssvenskarna men att han ställde frågan å det svenska folkets vägnar. Här har HBL skrivit om saken.

Kommentarer

Inlagt av

Finnar vill ju helst inte heller ha något med väst att göra. Man blickar hellre till broderfolken i öst.
Svenskarna tittar västerut - inte helt ovanligt att bo i London en tid. USA besökes långt fler av svenskar än av finnar. Finnar vill helst leva i en liten isolerad plats (ve invandrare), helst på en egen finsk planet!

Att sjunga på engelska i Finland funkar inte lika bra som finska! Kulturen ska vara purfinsk men egen engelska (=andra språk på finska, live, mäkkäri, kaarle, peså).

Inlagt av

Jag ogillar starkt att medier spär på myten om att vi riksvenskar inte vet eller bryr sig om Finland.

Det är klart att vi gör. Den stora majoriteten kan, vet och bryr sig om Finland mer än vad ni finländare kanske tror.

/ Rikssvenska hälsningar

Inlagt av

Många svenskar tycker att Sverige är värdens bästa land, men vet sist
och slutligen ytterst lite av dess historia. Kan man inte sin historia vet man
heller inte var allt det "goda" i sitt land kommer ifrån.

Samma på svenska!

Inlagt av

voi voi, man tar illa upp för att en reporter inte vet att det finns folk som pratar svenska i finland... det är ju väldigt märkligt då finnarna inte ens vill lära sig svenska (pakko ruotsi pois). det att finland är tvåspråkigt marknadsförs inte, skyll inte på att inte svenskarna inte vet det. fast ja just det, det var ju fel på svenska skolorna isf.

Inlagt av

"När det kommer till helt vanliga människor är det kanske förståeligt att Finland faller utanför radarn"

Hur kan det vara förståeligt? Är vi inte ett grannland, med gemensam historia, gemensam kultur, delvis gemensamt språk, en viktig handelspartner, osv osv? Eller impliceras att svenskar är mindre vetande...hmm, nå visserligen verkar det vara den mest plausibla förklaringen.

Inlagt av

En journalist skall väl inte alltid utgå från sig själv. Han har väl som uppgift att ur målgruppems intresse klargöra faktiska förhållanden. Han kan själv mycket väl veta svaret på frågor han ställer men i en intervjusituation är det intervjuobjektet som skall ge sin redogörelse.

Inlagt av

Jag fick aldrig läsa om Finland i skolan, inte ens när vi läste om svenska stormaktstiden. Så det är inte konstigt att svenskar kan så lite om Finland. TV serien Suomi on ruotsalainen borde alla se.

Inlagt av

Det handlar ju om Aftonbladet...Vad är konstigt?

Inlagt av

Jobbar hos ett svenskägd företag i Spanien vars kundgrupp är skandinaver (nordbor) som bor i Spanien. I princip alla svenskar (finns några få undantag som bekräftar regeln) frågar, när jag säger att jag är från Finland och de hör att jag pratar svenska, om jag har bott i Sverige. Nej svarar jag. Då frågar de om jag har en förälder från Sverige. Nej säger jag igen. Hur kommer det sig då att du pratar så bra svenska frågar de. När man då förklarar att Finland är tvåspråkigt och att jag är finlandssvensk så blir de helt förvånade. "Jamenvisst, har hört att det finns finlandssvenskar, men inte förstått vad det är", eller något liknande säger de då. Chefen, som är svensk, hade stora problem att förstå att jag har svenska som modersmål och att jag kan bättre svenska än finska. Trodde alltid att jag ville ha allt på finska osv. Numera har han dock fattat att jag hellre pratar och läser på svenska än finska.

Inlagt av

Jag har sett många utfrågningar där utfrågaren ställer frågor med givet svar, där utfrågaren uppenbart inte är okunnig men där man vill höra den utfrågade redogöra för saken.
Min första reaktion var här också, men va fa.. Sen insåg jag att det kan finnas en annan tolkning av intervjun. Här var det inte uppenbart att intervjuaren frågade för målgruppens räkning enbart men det är fullt möjligt. Det vore enkelspårigt att bortse ifrån möjligheten.

Inlagt av

Folk som är förvånade och tycker det där är skamligt har tydligen inte träffat andra landsbröder/systrar som varit precis lika oupplysta. Har ni nånsin besökt andra delar av vårt land än kustområdet?

Inlagt av

En arrogant anonym svensk sportjournalist frågar ut den sympatiska Kasper Björkqvist som svarar artigt.
Han är ännu ung och ärlig. Jag personligen skulle ha avsnoppat en sådan snorkig journalist.

Inlagt av

Som svar till Jermuk kan jag nog med gott samvete säga att den största delen av befolkningen i Sverige vet väldigt lite om att det finns svensktalande i Finland. Detta har tydligen att göra med historieutbildningen i Sverige, som sidosteppar väldigt mycket av vad som hände under Sveriges och Finlands gemensamma tid tillsammans.

Inlagt av

Tänk efter: hur mycket vet vi om Estland och esterna? Eh...nå typ att de finns, att det är helt kiva där i Estland och att man kan fara dit på kryssning och shoppa lite. Men största delen av oss vet inget mer, för vi läste nog ingenting om ester i skolan.
Ungefär lika mycket vet rikssvenskarna om finlandssvenskar. Så tänker jag. Då blir man inte så arg när rikssvenskar inte känner till finlandssvenskar.

Inlagt av

Det är väl inte så konstigt att det finns Svenskar som inte vet att det finns de som talar svenska i Finland... Jag har flera gånger stött på Finnar som inte har kunnat förstå att jag faktist aldrig har bott i Sverige... då jag inte talar riktigt flytande finska...

Inlagt av

Förklara för mig varför Finland är så intresant att vanligt folk i andra länder bör veta mer om det än vad de vet om Kina som är världens folkrikaste land? Vad vet en vanlig svensk om Kina? Varför bör en svensk veta mer om Finland än om Kina (eller om Polen som loka som Finland är ett grannland till Sverige)?

Inlagt av

Att inleda intervjun med att påtala språket är en sak, trots hans väldigt svenska namn. Det var information till de som lyssnar på intervjun. Det finns ju finnar med svenska namn som vägrar prata svenska...
Att kommentera i slutet var dåligt av journalisten är klart. Den visar på okunskapen hos intervjuvaren.
Har själv besökt både Helsingfors, Åbo och Uleåborg och svenskans användbarhet var väl sådär. Inget ställe gick det att beställa en varm korv med bröd på svenska. Så första förvåningen är förstålig.

Sedan så har vi ju hört så mycket om eran variant av Sverigedemokraterna, det främlingsfientliga och rasistiska partiet. Er version har jag just nu glömt namnet på. Men de jobbar ju hårt på att glömma vår gemensamma historia och utplåna svenskan i Finland. Så det finns rätt många finnar som är lika okunniga.

Så ja, det finns ursäkter, men jag tror inte att de gäller i det här fallet. Journalisten har inte gjort någon grundläggande undersökning av landet eller laget.

Inlagt av

Som någon tidigare har påpekat i denna tråd, finns det faktiskt rikssvenskar som mycket väl känner till finländsk historia och språkförhållanden. Jag skulle vilja påstå att det gäller alla fyrtiotalister och alla allmänbildade svenskar. Men tyvärr, ju yngre rikssvenskar, desto sämre kunskaper om Finland. Detta är i mångt ett resultat av skolans utveckling i Sverige, att dess allmänbildningsuppdrag successivt har urgröpts av diverse pedagogiska påfund och otydliga kursplaner. Konsekvensen har blivit att man mycket ofta har studerat historia tematiskt i t.ex. grundskolan i stället för kronologiskt och att lärarna har kunnat hoppa över momentet grannspråk i svenskundervisningen. Själv har jag dock i min svenskundervisning 1984 - 2009 alltid tagit upp finlandssvenskan. Den som besöker Språkförsvaret - http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=398 - kommer att se att vi noga följer den finlandssvenska språkdebatten. Det enda problemet är att några finlandssvenska dagstidningar för något år sedan införde betalmurar, som försvårar länkningen till olika artiklar.

Inlagt av

Sedan så skall en kanske inte dömma alla svenskar utifrån en okunnig journalist som kommer att få höra om denna fadäs länge, länge...

Inlagt av

Det korta svaret är att Sverige är en enda stor demonstration i navelskåderi (det enda de bryr sig om är det som händer i Sverige och USA) och att historieundervisningen i Sverige är urusel.

Inlagt av

Sverigedemokraterna? De har blivit ett spöke som har del i allt som inte löper perfekt i Sverige.

Inlagt av

Låt inte en pajasreporter från Aftonbladet representera svenskarnas kunskaper om Finland. De flesta svenskar vet att många i Finland pratar svenska, vilket vi är tacksamma för. Memma äter man till påsk, Ilmarinen är ett gott finskt rågbröd, Alexander Stubb är finansminister och vida överlägsen sin svenska kollega. Ja, vi har mycket att lära av Finland och finsk kultur. Grattis till Guldet!

Inlagt av

Nåjaa, det är nu inte alltid finskspråkiga är så bra på det där heller. Jag har fått både frågor om varifrån mina föräldrar är, och om jag skulle åka till Sverige för att fira jul, av kollegorna på jobbet. Det trots att vi ändå är många finlandssvenskar på kontoret. Så det är inte bara rikssvenskarna som är oinformerade.

Inlagt av

Det är helt klart ett marknadsföringsproblem. Akademiskt folk känner bra till detta men vanliga donare osv har ingen aning om svenskan i Finland. Dags kanske för FInlandssvenska veckan på Skansen 2.0

Inlagt av

Jag tror att många rikssvenskar som såg finalen blev väldigt charmade av Kasper Björkqvist. Min bild är att svenskar överlag kan väldigt lite om Finland. En del av felet ligger i att skolan "hoppar över" Finland. Jag tycker att Finland är extra intressant eftersom att det är mycket som är lika i de två länderna, men det finns även skillnader att lära sig av. Det här kan vara ett tillfälle till att öka svenskar kunskap och intresse för Finland, jag bidrar genom att länka in artikeln i mitt facebook-flöde.

Inlagt av

Vaför jämför man med Kina? Jag tycker att det är klart man borde få information eller läsa åtminstone något om det Svenska i Finland i Sveriges skolsystem, det handlar om ett land som har samma språk som er, det är klart man borde åtminstone omnämna det här. Finlandssvenskar tar efter Sverige till en väldigt stor grad, men svenskar vet inget om oss..tycker det är lite respektlöst nästan..åtminstone väldigt tråkigt att ointresset är så stort. Är det för mycket begärt att man går igenom detta över en endaste lektion i högstadiet/gymnasiet under en Svenska lektion eller lektion i Historia? En bekant som jobbat i Norge sa att man där har mycket bättre koll än svenskarna på vad det innebär att vara Finlandssvensk, jag tycker ändå att en sådan okunskap skulle vara lättare att förstå ur en norrmans vinkel..men va kan man..jag tänker iaf ta varenda tillfälle i akt och förklara varför jag talar svenska, även om det är vääääääldigt störande att gång på gång få frågan!

Inlagt av

Vad vet yles redaktion om vad svenskar vet eller inte vet om Finland? Ringt och frågat varenda svensk månne? Mig har ni minnsann inte ringt till isåfall. Istället för att egga upp folk med såna här kassa artiklar och journalistiskt klåpande så vore det på sin plats att kolla upp fakta först.

Inlagt av

Just så är det. De kulturer vi ser upp till vet vi ngt om. Vem känner till estniska popstjärnor eller kulturpersonligheter? Sveriges kändisar vet vi allt om...

Inlagt av

Vad har Nordiskarådet gjort för att förena och marknadsföra Svenskan i Finland.

Inlagt av

Jag håller med Patrick. "Berätta om din svenska bakgrund" tyder inte på okunnighet utan ett sätt att få den man intervjuar att berätta om sig själv. Att ha svensk bakgrund betyder inte alltid att du är finlandssvensk. Hur kommer det sig att bl.a. Mika Myllylä och Sami Jauhojärvi gav/ger intervjuer på svenska? Att ställa en artig fråga i en intervju betyder därför inte alltid att du inte är påläst eller ignorant. Sådan är min tolkning.

Inlagt av

Jag skulle vilja fråga att hur många finländare vet att det finns en finskspråkig minoritet i Sverige utan att de har invandrarbakgrund. Typ våra Finlandssvenskar. Jag tippar att ingen vet. Men de finns. Man lever sitt liv med mängder av associationer. Man tror sig veta att alla Svenskar är som damer på Östermalm, rika och arroganta. Eller som man i Sverige oftast tror att alla finländare bara super och slåss. Men det finns samma typer av människor både i Sverige som i Finland. Rika,fattiga, dumma, smarta, fula, vackra. Men det är så lätt och bekvämt att vara kognitivt lat, att slippa ha kritiskt tänkande. Då blir det så att våra associationer styr vårt tänkande. Det kan bli väldigt diskriminerande, och till och med fascistiskt att man börjar kategorisera människor. Det gäller också finlandssvenskorna. Tyvärr.

Inlagt av

Förvånande att Björkqvist inte direkt sade att Finland är ett tvåspråkigt land, vissa har finska som modersmål, andra igen svenska. Liknande länder i Europa är Schweiz med fyra officiella språk och Belgien. Svenskar förstår bättre ifall man säger att det är som i Schweiz!

Inlagt av

Så grundar sig alltså rubriken i denna artikeln på att EN person har levt under en sten halva livet. Då blir det inte rätt att säga att ALLA svenskar har noll koll på Finland bara för det (vilket rubriken insinuerar). Det skulle inte falla mig in att ens tänka tanken på att samtliga finländare är invandringshatande kukluxklan-medlemmar, men med sådan logik som i denna artikel så borde jag ju göra det. Detta är ett återkommande fenomen här i yles kommentarsfält skulle jag vilja påstå, man diskuterar Sverige och svenskar och då består mellan 20-25% av kommentarerna av dylika åsikter där svenskar kollektivt ska få reprimander, tänk bara på rapporteringen i höstas där den ickestatliga tidningen aftonbladet ville sälja bättre genom rubriken "Sverige ska läxa upp Finland". Hade SVT skrivit såhär så hade det varit en helt annan sak, just eftersom SVT är statligt. Så kan man i fortsättningen sluta jämföra päron med äpplen på det här sättet så att diskussionen blir mer konstruktiv tack?

Inlagt av

Hur många finnar vet att Suomenlinna är Sveaborg och byggdes av svenskar , o har inget med Suomen alls att göra . Det lärs inte ut ett dyft om presidentens sommarbostad i Nådendal , vems det var före mm mm varför lärs inte sånt ut i finska skolor . Och kriget 1808-1809 då steg Suomi upp ur havet ?

Inlagt av

Någon jämförde här med Estniska popstjärnor. För egen del så känner jag bättre till Sverige och dess kultur av den anledningen att jag redan som femåring på utedasset satte och läste Hemmetsveckotidning, efterhand kom andra veckotidningar med i bilden. Allt om Kungahuset kunde man redan då man började skolan. Jag har inte ännu i dags dato sett en Estnisk tidning, möjligtvis skulle jag kunna lära mig något ord, det påminner om finska, tycker jag de gånger jag sett någon intervjuas i Tv. I skolan hade vi så gott som i Sverige tryckta böcker osv, det gick hand i hand med att min släkt härstammar från SvenskFinland, varenda en har svenska som modersmål. Pippi Långstrump, Astrid Lindgren, Bröderna Grimms sagor, Karlsson på taket, Femböckerna, allt som fanns att läsa på svenska lästes i hemmen på bibliotekena, Hans och Greta, hundratalet svenska författare. Allt vad jag läst om vår kultur har att göra med Runeberg, Tove Jansson, Sibelius, Mannerheim osv Presidenterna. Ett endaste år läste vi om Kalevala, det finska eposet. Dess mera läste vi om Den Greksika Mytologin. Så därav en orsak till att vi som Finlandssvenskar står med foten på båda sidorna, mentalt i Sverige, fysiskt i Finland, så där allmänt bedömt. Men sen måste jag nog nämna att tiden före 1909 är nog en grå zon

Inlagt av

Jag är född, uppvuxen och bor i Sverige. Jag är kvartsfinsk, min farmor som krigsbarn, så att känna till finsk kultur och framförallt de starka brödraskapen våra länder emelllan har kommit naturligt.

Däremot så är svenskar generella kunskapsnivå om Finland och finlandssvenskar väldigt låg. Jag har hört folk fråga, "varför heter det "finlandssvenskar" när man inte säger t.ex. "dansksvenskar" eller "turksvenskar?"". För väldigt många svenskar så är det totalt främmande vad finlandssvenskar är för något, att Finland är ett land där svenska är ett officiellt språk.

Orsakerna till detta är säkert många men en sak som jag tror spelar in är postmodernismen som genomsyrar politiken och medierna. I Sverige ses Finland ofta som ett land som "ligger efter i utvecklingen" när det gäller kultur. Finnar ses av många som främlingsfientliga, traditionella, trångsynta, nationalistiska med mera, något som går rakt emot "den nya tiden". Därför lyfts sällan Finland, finländska värderingar och finsk kultur fram.

Inlagt av

...än Sverige, på så många områden, så vi svenskar är helt enkelt avundsjuka och väljer därför medvetet att ignorera Finland. Vi svenskar är och förblir "Nordens tyskar", som tror vi är bättre än våra grannar här i Norden. Men i verkligheten är vi väl närmast "Nordens Albanien", med så mycket sämre samhällsstruktur än våra nordiska grannländer. Sedan 1970-talet har det svenska samhället, trots världens högsta skatter, blivit allt mer urholkat och fattigt på i princip alla områden. Så då känns det betydligt bättre att blåsa upp sig själv och tro att man är bättre än man är. Vi tror oss vara storebror här i Norden, när vi i själva fallet är lillebror som halkar efter hela tiden. Ett stort svenskt ego tillåter dock inte majoriteten av oss svenskar att tala öppet om det här, då man är rädd för vad man såg i spegeln sist man stod där. Vi svenskar saknar sisu och vårt jävlar anamma går idag ut på att vi knyter handen i fickan och inte vågar stå upp för det vi tror på. Till skillnad från t.ex. Finland, där man vågar ta för sig. Vi svenskar önskar vi kunde klona er sisu, för den behöver vi!

Inlagt av

En internationell finländsk TV-kanal behövs på både satellit o webb. Där kan man skapa hela den bild man vill sprida om sig själv och locka turister - om man nu vill ha turister. Se på Japans NHK TV eller SVT 24 som modell.

Inlagt av

men nu var det ju ganska klart att det handlade om okunskap och inte en fråga som ställdes för att Björkqvist skulle få berätta om (pga journalistens intresse, eller för svenska folkets del) varför han talar svenska. Saken är den att många inte hör skillnad på någon som lärt sig svenska och bryter lite grann för att denne har finska som modersmål och en person från Finland med svenska som modersmål. Även om han var artig när han frågade så kvarstår faktumet att frågan var rätt pinsam eftersom en journalist (tycker man) borde ha bättre koll än det här. Ett annat faktum är att speciellt yngre inte har en aning om Finlandssvenskar..och det är väldigt synd när man tänker att det skall öppna dörrar och möjligheter på grund av språket, allt som oftast är det okunskap om oss som står på andra sidan och frågar varför? hur? och efter att man förklarat sig för hur månte gången..så märker man bara att personen man talat med ännu ändå inte fattat vad man menat och att det inte gått in när man försökt förklara "Finlandssvensk" .

Inlagt av

Råkade befinna mig i Sverige under finalen och tittade således på den på svensk tv. Under medaljceremonin visste inte reportrarna vem Sauli Niinistö var.

Inlagt av

Jag är svensk och känner mycket väl till att en del finländare har svenska som modersmål. Att den svenska skolan skulle erbjuda denna kunskap är dock inte fallet. Nej, det är information som man får inhämta på egen hand. Om intresse finns. Och det gör det nog dessvärre inte så ofta.

Inlagt av

Jovisst känner många i Sverige till det svenska i Finland tack vare bland andra Mark Levengood och Mumintrollet är ett begrepp, men i resten av Finland där det purfinska härskar betraktas som en enda ogenomtränglig och oförståelig dimma. Det kunde lika bra vara en del av Turkiet eller något annat exotiskt land är nog en allmän uppfattning. Jag tror faktiskt att på grund av det konstiga, utestängande och isolerande finska språket och den underliga musiken bompa till exempel med mera har svårt att förstå att Finland tillhör Norden. Kom ihåg att Sverige inte är beroende av Finland på något område så även viljan fattas att förbättra kunskapen om Finland. Kom ihåg Att ett svensktfientligt parti sitter i regeringen så motståndet är nog ömsesidigt.

Inlagt av

Ja,jag har träffat finskspråkiga här i Finland som tror att vi svenskspråkiga finländare är invandrare från Sverige (inte någon gång i forntiden utan nu )
Vi svenskspråkiga finländare vet förstås mycket mera om Sverige än om Estland tex.Vi köper böcker tryckta i Sverige,ser på svenska tvprogram,i vår familj har vi alltid prenumererat på Allers och andra svenska veckotidningar.

Inlagt av

Min kompis som jobbat hela sitt vuxna liv i Sverige begärde för ett antal år sedan att jag skulle komma över till Sverige för att tillfälligt hjälpa honom med ett byggprojekt i Stockholms skärgård. Jag antog begäran och for dit och tillsammans med kompisen, byggherren och dennes anhöriga bodde och jobbade vi på stället ute i skärgården. Vi kom alltså i nära kontakt med den hyggliga byggherren och de andra. Naturligtvis kom vi att diskutera språket och kultur i övrigt. Byggherren och de övriga förvånade sig helt följdriktigt över mitt språk och undrade hur länge jag bott och jobbat i Sverige, den klassiska frågan alltså! Då jag förklarade att jag varken bott eller jobbat en endaste dag, före då, i Sverige var dom helt oförstående och undrade hur jag då talade så felfri svenska. Då jag förklarade att mitt modersmål är svenska såg dom fundersamma och förvånade ut och begrep ingenting. Kompisen hade ju jobbat hela sitt vuxna liv i Sverige så därför behärskade han svenska, trodde dom. Då vi spann vidare på saken trodde dom att vi, jag och kompisen, trots det gått i finskspråkig skola och då vi förklarade att så inte var fallet och att vi gått i svenskspråkig skola förstod dom ingenting. Vi måste ingående förklara att det finns svenskspråkiga skolor på både lägre och högre nivå och att standarden på utbildningen är mycket hög, av högsta världsklass och mycket högre än i Sverige (vilket uttalande ju inte var så populärt) Som tidsfördriv kvällstid brukade värdfolket lösa korsord och då ordförrådet tog slut för dem fortsatte jag och kompisen med varsitt av deras avbrutna och löste dem som regel till slut. Värdfolket kunde ju inte undgå att lägga märke till vårt ordförråd och det slutade med att dom till slut då man inte kom längre i sitt lösande gav korsordet till någondera av oss naturligtvis lite genant sade att "ljushuvudena får fortsätta". Innan vårt byggprojekt var slutfört hade deras uppfattning om finländare ändrats. Kompisen som i Sverige också bobbat på verkstadsgolvet berättade i förtroende för mig att man allt emellanåt kommit ner från kontoret och frågat honom,han på verkstadsgolvet och från Finland, hur man skulle stava och formulera viss text!! Jag tror inte att han överdrev när man sett hur svenskar stavar, formulerar och i övrigt använder svenska språket. Det är ju i många fall obegripligt. Då vill jag ju framhålla att det givetvis inte gäller alla, utan den stora allmänheten. Ja, måhända att min text inte är så populär bland alla, men såhär var det.

Inlagt av

Bara för 20-30 år sen var svenskarnas kunskaper om finlandssvenskar betydligt sämre än vad de är nu. Bland någorlunda bildade svenskar känner man i allmänhet till att det finns en svenskspråkig minoritet i Finland.

Vi har egentligen ingen anledning att klandra svenskarna för att de inte alltid har så god kännedom om Finland och finsk kultur. Vad vet vi om till exempel estnisk kultur? Sällan mycket.

Inlagt av

vet i allmänhet ingenting om Finlands befolkningsförhållanden eller kultur.

Dessutom är svenskarna bra i många andra idrottsgrenar än Finland, t.ex fotboll, tennis, alpin skidåkning, så de som inte regelbundet följer med "klassiska" nordiska grenar som friidrott och terrängskidning eller ishockey vet inte heller något om Finland idrottsliv.

Inlagt av

Finlands och Sveriges gemensamma historia hör till finska grundskolans kurser.

Referaten är från Viikin normaailkoulun opetusohjelma: 5. vuosiluokka ->
” • uskontojen vaikutukset ihmisten elämään ja ihmisten eriarvoinen yhteiskunnallinen asema • läänityslaitos ja sääty-yhteiskunnan syntyminen • Suomen liittäminen osaksi Ruotsia
6. vuosiluokka Uuden ajan murros
• eurooppalaisen ihmisen maailmankuvan ja arvojen muutokset keskiajan ja uuden ajan taitteessa: renessanssi taiteessa, reformaatio uskonnossa, maailmankuvan avartuminen tieteessä. Suomi Ruotsin valtakunnanosana • suomalaisten elämä kuninkaan alamaisina ja suurvallan asukkaina • suomalaisen kulttuurin muotoutuminen Vapauden aate voittaa,

Opettaja voi valintansa mukaan opettaa Suomen historiaa rinnakkain yleisen historian kanssa tai aloittaa joko yleisen historian tai Suomen historian opettamisella. Ratkaisun määrää tarkoituksenmukaisuus ja opettajan harkinta.”

Inlagt av

"Det handlar om att Finland inte har något kulturellt inflytande över Sverige."
Jag tror att det stämmer ganska bra, men det är inte på något sätt specifikt vad det gäller Finland.
Här i Sverige är kunskaperna om t.ex. Norge också generellt sett mycket skrala. I Norge vet man mycket mer om Sverige än man i Sverige vet om Norge, det är exakt likadant som med Finland, trots att Norska oftast är lätt att förstå för en svensk.

Inlagt av

Kan ge ett exempel på det som tidigare nämnts om att inte alla finländare heller vet vad en finlandsvensk är.
I gymnasiet hade vi utbyte med en skola i Lieksa. Vi elever vara i kontakt med varandra med brev som vi skrev på finska- respektive svenskatimmarna. I slutet av skolåret kom elever från Lieksa på klassresa till vår skola. De flesta hade väl nog förstått det, men några i gruppen var helt förvånade över att undervisningen gick på svenska.

Inlagt av

Jag är avudsjuk på alla nationella minoritetsgrupper som försvarar sina traditioner och identitet med lidelse. Det gäller allt från finlandssvenskar, Sorber i Tyskland och franskkanadensare i Quebec och i Louisiana. Jag är född i Tammerfors men har bott dessutom i fem olika länder (Sverige, Ryssland, USA. Tyskland, Cypern. Därför kommer identiteten ibland i kläm, det gäller dock inte när Finland möter Sverige i Ishockey.

Inlagt av

Jag tror att svenskarna är så totalt ointresserade av finlandssvenskarna för att finlandssvenskarna är så totalt ointresserade av vad som sker utanför svenskfinland. Jag menar - det är ju sällan ens några finska nyheter orkar stånka sig över publiceringströskeln här. In fact, så pratar vi ju knappt om annat än "finlandssvenskans ställning i finland" och "vad tycker blabla om finlandssvenskarna" samt "blabla har uttalat sig om finlandssvenskan i tidningen". Vem orkar nu läsa sånt DAG efter DAG efter DAG? Inte jag åtminstone, och då är jag ändå inföding!

Inlagt av

Jag vet att det finns svenskar som känner till svenskfinland också men jag bor i Sverige sedan förra året och jag har inte träffat en enda svensk ännu som inte själv har rötter och släkt i Finland som vet vad Svenskfinland är och att det finns svensktalande i Finland. Det är verkligen ett fel i historieundervisningen i Sverige att de inte tar upp detta och gör det känt. Skulle finnas så mycket att vinna på alla sätt mellan Finland och Sverige med större medvetenhet!

Inlagt av

Jag menar att de flesta finlandssvenskar har blivit integrerade mer eller mindre till den finska kulturen via sängkammaren, m a o mamman eller pappan kommer från den homogena finska delen av befolkningen... Och ändå kallar man sig finlandssvenskar, fast man kan vara upp till 50 % finlandssvenskt...

Upp till facit i handen. Har någon undersökt förutnämnda? Det vore intressant att veta. Kan det vara identitetsproblem, eller vill man dölja sanningen?

Iaf debatten skulle kunna styras mot andra dimensioner, vad gäller frågan om finlandssvenskhet..

Inlagt av

Vad bra att Finland blev slutsegrare! Pojkarna i rinken är föredömen för hela finska folket som just nu befinner sig i vissa ekonomiska problem och kanske en viss modlöshet. Pojkarna i rinken visade att man kan komma igen, trots vissa bakslag då och då, och i slutet vata vinnare! Låt JVM-laget bli ett föredöme för Finland, värda att ta efter.

Inlagt av

Det är inte endast generna som bestämmer om någon är finlandssvensk eller inte. Den traditionella finlandssvensken har vuxit upp med åtm. en svenskspråkig förälder, gått i svensk skola och i övrigt vuxit upp på svenska i Finland. Men det är också fritt fram för en finskspråkig som lärt sig svenska i vuxen ålder eller en inflyttad rikssvensk att kalla sig finl.sv. och som vill vara en del av vår svenskspråkiga familj. Så borde det vara i alla fall. Vi behöver en låg tröskel för andra människor i Svenskfinland!

Inlagt av

Från min uppväxt & skolgång i Stockholm har jag inget minne av att någon någonsin förklarade vad finlandssvenska är. I skolan fick vi lära oss lite norska och danska och genom barnprogrammen lärde vi oss räkna till 10 på finska, men inte ett ord om finlandssvenska vad jag kan minnas. Jag hade en del kompisar vars föräldrar flyttat till Sverige från Finland men dessa föräldrar hade finska som modersmål. Väldigt länge trodde jag alltså finlandssvenska var en finsk brytning... Ja, vi svenskar är allmänt okunniga. Navelskådare som någon skrev. Numera har jag trots allt lite bättre koll på Finland, tack vare svenska yle och hbl. Tack för ordet.

Inlagt av

Som framgått på flera andra ställen ( http://svenska.yle.fi/artikel/2016/01/07/aftonbladetjournalist-till-hbl-... , http://hbl.fi/nyheter/2016-01-07/784784/aftonbladet-journalist-talar-ut-... ) så vet Hans Abrahamsson mycket väl vad finlandssvenskar är. Ni som talar om att han skulle vara "outbildad" (jo goddag yxskaft -- det heter "obildad"!) och ha "levt under en sten halva livet" kanske visserligen skrev det där innan ni såg de sidorna... Men ni kunde väl för tusan ha _lyssnat på vad han sade_ i Aftonbladets video som länkades ovan?

Han sade inte bara "Har dina föräldrar bott i Sverige?", utan "Har dina föräldrar bott i Sverige, ELLER ÄR DE SVENSKSPRÅKIGA ÄNDÅ?". Ett så himla tydligt pedagogiskt upplägg för att ge grabben chans att förklara för rikssvenskarna vad finlandssvenskar är, tror ni att det bara RÅKADE bli så?!? Knappast: Han gjorde sitt bästa inte bara för att förklara finlandssvenskheten, utan t.o.m. för att låta den unge spelaren själv göra det.

Saken hjälptes ju tyvärr inte av att Kasper lite grand missade chansen, och blandade in en ursäkt för sitt finskinfluerade språk, "pratar mest finska på träningarna" osv. Men nog var det begripligt ändå. Att den goda avsikten inte framgick tydligt nog för folk som börjar yra om "outbildad" eller "levt under en sten halva livet" (citaten är från "Arg svensk 06.01.2016 - 23:19", "Gäst 06.01.2016 - 17:44" och "Gäst 06.01.2016 - 18:19") -- det visar nog mer om dessa än om Abrahamsson.

Inlagt av

1. Vi är generellt dåliga på historia i Sverige, vi kan knappt vår egen. Eftersom vi inte varit i krig på 200 år finns inte samma nationella stolthet som i Finland.

2. Det här handlar bara om arroganta, okunniga journalister - speciellt på odugliga Aftonbladet. Jag har aldrig träffat någon som blivit förvånad över att det pratas svenska i Finland och jag är från en Stockholmsförort som har många med någon typ av finsk bakgrund från Åland och Österbotten.

Inlagt av

Är jag enda som fått förklara åt mina LANDSMÄN att jag är 100% finne och bara råkar prata svenska? Eller om jag skulle träffa en sverigefinne i Sverige skulle anta att denne har finska rötter? De flesta sverigefinnarna har nämligen det, men tänk om jag skulle träffa någon av de som inte har det? Pinsamt, eller hur?

Inlagt av

... för att jag genom att läsa dessa kommentarer fått en mycket intressant inblick i finlandssvensk debatt! Jag måste med sorg i hjärtat bara bekräfta att det som historiker Dick Harrison skriver i sin artikel "Svenskar är inte arroganta - de är okunniga", stämmer.
Min egen bakgrund är svensk ifrån ett hem med lättare akademisk bakgrund men ganska litet historieintresse. Och ifrån skolan fick man som sagt väldigt lite. Men genom mitt år i Norge, då jag träffade min norska fru, samt genom en viss törst på allmänbildning och inte minst mina kontakter genom kyrka och teologi med människor från olika kulturer, har jag insett vilken brist på kunskap och allmänbildning som det svenska samhället lider av. Påståenden av de mest hårresande slag kan ofta få stå helt oemotsagda. Ofta (kan bara bekräfta) är just Aftonbladet en tydlig symbol för detta. Dvs samma tidning som ofta gör sig själv till språkrör för en vanlig (kanske outtalad) uppfattning i Sverige: "Bara en åsikt i taget är tillåten". På så sätt är det inte så svårt att manipulera ett på en del områden mycket okunnigt folk. Ankdammsnivå råder ofta i den svenska debatten, något som tex den norske författaren Karl-Ove Knausgård, boende i Sverige, mycket riktigt har påtalat. Tyvärr känner jag ibland (långt ifrån alltid, dock!) att jag kan skämmas lite över att vara svensk...
Tack för mig.
Håll debatten levande!
Vem vet - den kanske kan ha någon liten positiv inverkan på både Sverige och Finland?

 • Radioteatern ger hyllad pjäs om modig homoerotik

  Sex rakt på sak och skimrande vardaglighet i radiopjäs.

  "Det gäller att veta att Milja Sarkola inte går som katten kring het gröt när det gäller sex. Rakt på sak är det som gäller." Frilansrecensenten Maria-Lindh Garreau är förtjust över Radioteaterns bearbetning och översättning av Sarkolas pjäs.

 • Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle

  Stor humlebrist efter fjolårets katastrofskörd.

  Vänner av humlestarka ölsorter kan pusta ut. För de flesta ölsorter kommer det nämligen att finnas tillräckligt med humle också under den närmaste tiden. Efter fjolårets katastrofala humleskördar var frågan i år om råvaran överhuvudtaget kommer att räcka till för alla bryggare.

 • Polisen i Charlotte: dödad man var beväpnad

  Polisen släpper video där inget vapen ändå syns.

  Den man som sköts till döds i Charlotte, North Carolina i tisdags var beväpnad. Det säger Charlottes polischef Kerr Putney. Vapnet syns ändå inte i polisens egna videomaterial.

Nyligen publicerat - X3M