Hoppa till huvudinnehåll

Därför kan Sverige inget om Finland

Kasper Björkqvist.
Vi antar att Kasper Björkqvist drog en djup suck innan han satte igång och berättade historien om finlandssvenskarna, än en gång. Kasper Björkqvist. Bild: Yle / Antti Koivukangas kasper björkqvist

Hockeyspelaren Kasper Björkqvist fick ge en historielektion till en svensk sportjournalist i går efter vinsten i junior-VM. Hur kommer det sig att så många svenskar inte har en aning om att finlandssvenskar existerar?

"Så bra svenska du kan, har du bott i Sverige?" Alla som fått den frågan av en svensk räcker upp sin hand nu! Jepp, nästan varenda en av oss. En till som kan räcka upp handen är hockeyspelaren Kasper Björkqvist som i går efter att Finland vunnit junior-VM fick just den frågan av en sportjournalist från den svenska tidningen Aftonbladet. Här kan du kolla in när Kasper ger journalisten en kort historielektion.

Men varför vet svenskarna så lite om oss?

Kristoffer Bergström som också är sportjournalist på Aftonbladet (men inte den som intervjuade Kasper i går) tycker svenskarna är riktigt usla på finsk kultur.

- Ja, vad håller vi på med egentligen? Jag vet inte vad det beror på men jag har noterat det många gånger, säger han.

Kristoffer Bergström
Kristoffer Bergström tycker att åtminstone journalister borde veta att det finns finlandssvenskar. Kristoffer Bergström Bild: Kristoffer Bergström kristoffer bergström

Kristoffers fru är hemma från Sundom i Vasa och han berättar att hon också får den där frågan hela tiden.

- Folk tycker hon är så duktig på svenska, fast det är hennes modersmål.

Den finländska kulturen når inte fram till Sverige

Fastän vi förklarar det här för svenskarna om och om igen förbättras inte kunskaperna. Kristoffer förstår att det gör finlandssvenskarna frustrerade.

- Det handlar om att Finland inte har något kulturellt inflytande över Sverige. Sverige är ignoranta mot finländsk kultur, så det är väldigt lite av den finländska kulturen som når in till oss, säger han.

Kristoffer säger att svenskarna kan titta på sportevenemang med finländare om finländarna är ”ganska bra”. Blir de bättre än svenskarna slutar man titta.

- Vi har väldigt lite utbyte av Finland fastän ni är så nära oss.

En sportjournalist borde veta bättre

När det kommer till helt vanliga människor är det kanske förståeligt att Finland faller utanför radarn, men borde inte en sportjournalist läsa in sig lite på landet de rapporterar om? Jo, tycker Kristoffer.

- Jag tycker nog man får vara lite förbannad på det här. Man får vara lite skonsam, det är min kollega, men jag tycker det är genant från svenskt håll att inte ha koll på Finland och jag tycker på riktigt att de som är arga i Finland har all rätt att vara det, säger han.

Tack, nu känns det lite bättre.

Här under kan du höra hela intervjun med den ödmjuke Kristoffer Bergström. Han funderar också om det kanske är så att man i hockeykretsar har ännu sämre kunskap om Finland?

Tillagt 7.1 kl 16: I dag har den svenska sportjournalisten förklarat att han visst kände till finlandssvenskarna men att han ställde frågan å det svenska folkets vägnar. Här har HBL skrivit om saken.

 • Nordea

  SvD: Danmark välkomnar storbanken Nordea

  Nordea ogillar Sveriges planerade höjning av avgifter.

  Välkommen till Danmark, säger den danska näringsministern Brian Mikkelsen till finanskoncernen Nordea med anledning av bankens hot om att lämna Sverige. Enligt Mikkelsen har Danmark inte för avsikt att införa en skatt som motsvarar den i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

 • Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från framsidan.

  L-U: Ett köpanbud har getts för Trä-Anttila i Lojo

  Styrelsen för Luksia diskuterar anbudet på fredag.

  Den gamla träskolan i centrum av Lojo har lockat en intresserad köpare, skriver tidningen Länsi-Uusimaa. Enligt tidningen bekantar sig styrelsen för utbildningssamkommunen Luksia med anbudet på fredag (31.3).

 • Lauri Hannikainen intervjuas i Tv-nytts studio.

  Professor: Finland kan ställas till svars om avvisade dödas

  Flera asylsökande tror de blir dödade i hemländerna.

  Finska myndigheter kan ställas till svars ifall någon av de avvisade flyktingarna blir dödade då de transporterats tillbaka till sina hemländer, anser professor emeritus i internationell rätt Lauri Hannikainen.

Nyligen publicerat - X3M

 • Artist på RÅA-Live i Åbo

  Åborockare tar covers till en ny nivå

  Hundratals rockentusiaster samlades på Kåren i Åbo

  Hundratals rockentusiaster samlades i fredags på Kåren i Åbo för att se uppträdanden av bland annat The Offspring, Rolling Stones, Backyard Babies och The Ark, eller åtminstone tolkningar av dessa, då evenemanget RÅA-live gick av stapeln. RÅA-live som i fredags ordnades av Rockföreningen vid Åbo Akademi har blivit en kär tradition bland rockare och rockälskare i Åbo.

 • Kvinna lutar sig trött mot en trave böcker.

  Kan droger hjälpa dig att studera bättre?

  En genväg till studieframgång lockar trötta studenter.

  De flesta studerande har väl någon gång använt sig av mer eller mindre ohälsosamma metoder för att pränta in studiematerialet i hjärnan. Men för en del räcker inte längre den klassiska allnightern eller de obskyra mängderna kaffe – istället drogar de sig för att prestera bättre.