Hoppa till huvudinnehåll

Därför kan Sverige inget om Finland

Vi antar att Kasper Björkqvist drog en djup suck innan han satte igång och berättade historien om finlandssvenskarna, än en gång. Kasper Björkqvist. Bild: Yle / Antti Koivukangas kasper björkqvist

Hockeyspelaren Kasper Björkqvist fick ge en historielektion till en svensk sportjournalist i går efter vinsten i junior-VM. Hur kommer det sig att så många svenskar inte har en aning om att finlandssvenskar existerar?

"Så bra svenska du kan, har du bott i Sverige?" Alla som fått den frågan av en svensk räcker upp sin hand nu! Jepp, nästan varenda en av oss. En till som kan räcka upp handen är hockeyspelaren Kasper Björkqvist som i går efter att Finland vunnit junior-VM fick just den frågan av en sportjournalist från den svenska tidningen Aftonbladet. Här kan du kolla in när Kasper ger journalisten en kort historielektion.

Men varför vet svenskarna så lite om oss?

Kristoffer Bergström som också är sportjournalist på Aftonbladet (men inte den som intervjuade Kasper i går) tycker svenskarna är riktigt usla på finsk kultur.

- Ja, vad håller vi på med egentligen? Jag vet inte vad det beror på men jag har noterat det många gånger, säger han.

Kristoffer Bergström tycker att åtminstone journalister borde veta att det finns finlandssvenskar. Kristoffer Bergström Bild: Kristoffer Bergström kristoffer bergström

Kristoffers fru är hemma från Sundom i Vasa och han berättar att hon också får den där frågan hela tiden.

- Folk tycker hon är så duktig på svenska, fast det är hennes modersmål.

Den finländska kulturen når inte fram till Sverige

Fastän vi förklarar det här för svenskarna om och om igen förbättras inte kunskaperna. Kristoffer förstår att det gör finlandssvenskarna frustrerade.

- Det handlar om att Finland inte har något kulturellt inflytande över Sverige. Sverige är ignoranta mot finländsk kultur, så det är väldigt lite av den finländska kulturen som når in till oss, säger han.

Kristoffer säger att svenskarna kan titta på sportevenemang med finländare om finländarna är ”ganska bra”. Blir de bättre än svenskarna slutar man titta.

- Vi har väldigt lite utbyte av Finland fastän ni är så nära oss.

En sportjournalist borde veta bättre

När det kommer till helt vanliga människor är det kanske förståeligt att Finland faller utanför radarn, men borde inte en sportjournalist läsa in sig lite på landet de rapporterar om? Jo, tycker Kristoffer.

- Jag tycker nog man får vara lite förbannad på det här. Man får vara lite skonsam, det är min kollega, men jag tycker det är genant från svenskt håll att inte ha koll på Finland och jag tycker på riktigt att de som är arga i Finland har all rätt att vara det, säger han.

Tack, nu känns det lite bättre.

Här under kan du höra hela intervjun med den ödmjuke Kristoffer Bergström. Han funderar också om det kanske är så att man i hockeykretsar har ännu sämre kunskap om Finland?

Tillagt 7.1 kl 16: I dag har den svenska sportjournalisten förklarat att han visst kände till finlandssvenskarna men att han ställde frågan å det svenska folkets vägnar. Här har HBL skrivit om saken.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Nyligen publicerat - X3M

 • Oscarsgalans vinnare 2017

  Den stora vinnaren som väntat blev La la land.

  Nattens Oscarsgala, den 89. i ordningen, var fest med glamour och glitter och en hel del politiska ställningstaganden. Storvinnaren blev La la land med sex Oscarsstatyetter.

 • Följ med Oscarsgalan 2017

  Här hittar du allt om vad som händer just nu.

  Yle Teema sänder Oscarsgalan live kl 2-7 natten mellan söndag och måndag 27.2. Svenska Yle erbjuder svenskt referat med Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén via flerljud. Kolla här mer kommentarer, tweets och bilder.