Hoppa till huvudinnehåll

Fästingar förfryser i kölden

Fästing kryper på en arm. Bild: YLE/Jessica Edén borrelia,borrelios,fästing,kumlingesjuka,tbe

Det kalla vädret utan snö gör att många fästingar dör. En riktigt kall vinter är bra för att förebygga sjukdomar och skadedjur.

Fästingarna har varit aktiva nästan hela hösten, eftersom de klarar sig bra så länge det är plusgrader. De senaste åren har fästingarna dessutom klarat sig rätt bra under de milda vintrarna. Men nu har de det svårare då temperaturen också i södra Finland är mellan -10 och -20 grader i en hel vecka.

Fästingar är kallblodiga och måste krypa långt ner i marken för att skydda sig mot kylan. Då det dessutom är snöfattigt har fästingarna svårt att skydda sig. Ju kallare väder det är desto fler dör.

Också gnagare, som ofta är värddjur för fästingarna, har det svårare då det är kallt och snöfritt, vilket i sin tur gör att fästingarna får det tuffare.

Insamlingen av fästingar gjordes rätt år

Vid Åbo universitets biologiska institution bad forskarna att folk under 2015 skulle skicka fästingar till Zoologiska museet där de artbestämdes. På det viset kunde man kartlägga taigafästingens utbredning i Finland.

Uppmaningen lyckades över förväntan. Universitetet fick 6 619 brev som innehöll över 20 000 fästingar.

Alla insända prover är inte ens undersökta ännu vid museet, för resurserna har inte räckt till för det. Men man har redan kunnat visa att taigafästingen är mer utbredd än man tidigare trott. Den verkar trivas speciellt bra i kustområdena längs med Bottniska viken.

Vid biologiska institutionen är man glad över att fästingsprojektet gjordes i fjol. Detta år kommer det troligen att finnas mycket färre fästingar, men det märker vi slutligt först i sommar.

Fästingar kan smitta människor genom de fästingburna sjukdomarna borrelios och hjärnhinneinflammationen TBE, också kallad Kumlingesjuka.

Kommentarer

Inlagt av

Nu du Gäst får du ochså ett tips av mej. Jag har haft fyra hundar.Alla har sprungit i skog och mark.En har till och med vandrat i Lappland två veckor. Våra fästingar kan räknas på våra FEM fingrar gemensamt på alla hundar.
Nu till tipset/ varje vår börja jag ge dem vitlök i maten .Varken myggor eller fästingar tycker om det.
Före du svarar något spydiskt. Prova det.

Inlagt av

Ja detta tänkte jag på redan för några dar sen. Vad skönt med detta kalla väder och ingen snö. Vilken utmärkt kombination. Nu steriliseras landet på diverse ohyra.

Inlagt av

Nu du raseborgare ska du få ett litet tips av mig. Alla lökar innehåller alicin som är giftigt för hundar. Vitlök är en av de giftigaste lökarna för hundar då den innehåller ca 5ggr mer av ämnet än t.ex gul lök. Alicin förorsakar hos hundar bl.a grav blodbrist (hemolytisk anemi) och kan även förorsaka skador på levern och andra organ. Hemolytisk anemi innebär att de röda blodkropparna av någon anledning, t.ex alicinförgiftning, går sönder i förtid. Om fler röda blodkroppar förstörs snabbare än nya hinner bildas så uppstår anemi. Tillståndet kan leda till döden.

Inlagt av

Till raseborgare: Tycker hundarna om vitlöken? Säkert då, annars sku dom väl ha svultit ihjäl vid det här laget...Men tack för tipset, ska testa! :-)

Inlagt av

Vitlök är giftigt för hundar och kan till och med vara dödligt. Jag tycker du ska sluta med att göra dina hundar sjuka.

Inlagt av

Hejsan,
Tyckte det lät underligt när jag såg att de sålde vitlök vid kennelrehu, så jag googlade som man brukar göra nuförtiden.
Det jag hittade var att det är en välspridd myt att vitlök skulle vara farlig, eftersom den innehåller såpass lite av ämnet som är farligt för hundar.
Så ta och googla själv och se vad ni kommer fram till.

Här är ett urklipp:
http://www.petguide.com/health/dog/the-shocking-truth-about-dogs-and-gar...

"Garlic got a bad rap in 2000, when a research paper was published that was based on garlic’s effect on dogs. Even though the dogs tested didn’t show any outward appearance of toxicity symptoms, there was an effect on the red blood cells. The researchers stated: “we believe that foods containing garlic should be avoided for use in dogs.” This study, which was undertaken at Hokkaido University, was conducted on four dogs, each one given 1.25 ml of garlic extract per kg of body weight for seven straight days. As an example, if the dog weighed 40 pounds, it would be given about 20 cloves of garlic – a staggering amount! Using this amount of garlic, the study concluded that garlic had the “potential” to cause hemolytic anemia (damage to the red blood cells), and so garlic should not be fed to dogs. It’s important to note that even at these highly elevated doses, no dogs on the study developed hemolytic anemia."

Inlagt av

Är det någon som vet,om åxo älgflugorna mår dåligt av detta väder??

Inlagt av

Hirvi, vi får hoppas det. Jag har för mig att älgflugorna övervintrar i älgens päls (eller andra värddjur), så en ganska bra värmekälla har dom ju.

Men vi hoppas på mindre mygg, älgflugor och fästingar nästa sommar/höst...

Inlagt av

finns det kanske något ställe där han inte kommer åt att slicka. Skall försöka gnida vitlök på cockerspanielns skalle.

Inlagt av

@vitlök
Tack för att du bevisade @Libetarianens trollande än en gång. :D
Om man googlar måste man googla fram mer än 1 resultat o se varifrån uppgifterna kommer o helst dessutom källhänvisningarna. Vi borde ha lärt oss detta för länge sedan.

Inlagt av

Definitivt kyla utan snö - toppen!
min man lyckades bli smittad av TBE på Korpo i Åboländska skärgården i somras han är ff sjukskriven på 75% han var jättesjuk och blir ofta väldigt trött om det är mycket intryck o folk. Fysiskt arbete o idrott går bra som tur är, han är en vältränad löpare

Inlagt av

Jaha ja kan gärna kolla upp saken själv och googla lite till, skriv in t.ex sökorden 'lökförgiftning hos hund, klinisk studie' . Länken som signaturen "vitlök" klistrade in här tidigare kändes inte särskilt seriös (med tanke på dina önskemål om källhänvisningar o dyl). Var och en avgör själv i slutändan vad man stoppar i sina husdjur, men med tanke på den ackumulerande effekten samt individuella variationer i känslighet så bör man nog påpeka även de negativa effekterna av i detta fall vitlök, då man delar med sig av sina huskurer såhär på nätet och under signatur... Personen som skrivit inlägget som "vitlök" länkat till påpekar ju även, om man orkar läsa till slutet, att hen besöker veterinären för årliga blodprov på hunden just för att kolla att vitlöken inte förstört hundens blod.

Inlagt av

Hur kan du ge vitlök till dina hundar? Du gör de sjuka och riskerar att de lider ont och dör! Sluta genast med det!

Det finns betydligt starkare studier och forskning som visat att vitlök och lökar i allmänhet kan vara dödligt för hundar. Vitlök innehåller ett giftigt ämne precis som alla andra sorters lökar. Det KAN innehålla mindre, men det är ändock farligt och högst individuellt hos varje hund. Dessutom kan man inte veta säkert den exakta mängden gift i varje lök. En hund kan tåla en vitlök medan en andra dör plågsamt utav det. Sluta riskera era djurs liv! I djurskyddslagen står tydligt att en djurägare inte skall behandla ett djur så att det lider och är skyldig att ge den vård när den behöver det. I ert fall kan det räknas som vanvård att regelbundet förgifta era hundar.

Och nej! Fästingar kan överleva 10-åriga vintrar, så nej - de behöver inte alls dö för att temperaturen sjunker under noll i några månader.

http://www.petinsurance.com/healthzone/pet-articles/pet-health-toxins/Ga...

https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/people-foods-avoid-...

http://www.petpoisonhelpline.com/poison/garlic/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2984110/

Inlagt av

Ursäkta mig, skrev "kan var mindre", men det är visat att det är 5 gånger starkare än en vanlig lök.
Det tåls att ge vidare information att:
"Heinz body anaemia is an uncommon finding in dogs, and few other toxicants, e.g. methylene blue, acetaminophene, zinc, benzocaine, vitamin K, phenylhydrazine (Houston and Myers, 1993) can induce it, so onion ingestion must always be suspected in such situations."

- Alltså att bland annat vitamin K, zinc och acetaminofen (paracetamol) förstärker giftet. Därför måste man alltid misstänka förgiftning av lök och genast ta hunden/katten till en vetrinär!

Inlagt av

Har läst någonstans att när fästingar fryses ner i frysbox så tar det inte många minuter innan dom vandrar vidare när dom tinas upp igen. Och i ett naturprogram på tv sades att dom dessutom klarar en 10 år lång torka. Hoppas att dom hade fel där så att dom fryser ihjäl. Önskar också samma öde åt älgflugorna.

Inlagt av

Ni tycker det är bra med kyla utan snö kanske de om ni bara tänker på krypen i naturen.Men det kan också bli stora o dyra problem om kylan håller i sig länge mellan 25-30 - grader o marken är bar tänk på alla vatten rör som kan frysa o kanske gå sönder.Ett exempel.

Inlagt av

Jag provade en gång med att lägga ut farmors gamla äkta mattor som olyckligtvis drabbats av mallarver. Mattorna fick ligga ute på balkongen i drygt en vecka i ca 20-25 graders kyla som värst. Då jag därefter kontrollerade resultatet inne i värmen så piggnade larverna ganska raskt till. Därefter blev det malpåse fyllt av malkulor vilket var betydligt effektivare.

Inlagt av

Har läst någonstans att fästingar går i dvala när det blir kallt och tinar upp sen när det blir varmt igen. Är inte 100% på att det stämmer och hoppas verkligen att det inte stämmer!!

 • Flera skadade vid skottlossning i Houston

  Gärningsmannen dödades av polisen.

  Flera människor skadades då en man öppnade eld mot människor mitt under morgonrusningen utanför ett köpcentrum i Houston i Texas. Gärningsmannen dödades av polisen.

 • Vilka barnprogram tittade du på som barn?

  Vilka barnprogram tittade du på som barn?

  Tempot var långsamare och agendan ibland politisk, men var sjuttio- och åttiotalets barnprogram på tv bättre eller sämre än idag? Berätta om dina minnen för oss.

 • Oliver Helander: Jag valde själv spjut istället för handboll

  Nu är Helanders mål att kasta över 80 meter.

  Det är jag själv som har fattat beslutet, säger Oliver Helander. Därmed dementerar han alla rykten om att det skulle ligga lockbeten från friidrottshåll bakom hans beslut. En operation gjorde att han fattade beslutet just nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland