Hoppa till huvudinnehåll

Fästingar förfryser i kölden

Fästing kryper på en arm.
Fästing kryper på en arm. Bild: YLE/Jessica Edén kumlingesjuka

Det kalla vädret utan snö gör att många fästingar dör. En riktigt kall vinter är bra för att förebygga sjukdomar och skadedjur.

Fästingarna har varit aktiva nästan hela hösten, eftersom de klarar sig bra så länge det är plusgrader. De senaste åren har fästingarna dessutom klarat sig rätt bra under de milda vintrarna. Men nu har de det svårare då temperaturen också i södra Finland är mellan -10 och -20 grader i en hel vecka.

Fästingar är kallblodiga och måste krypa långt ner i marken för att skydda sig mot kylan. Då det dessutom är snöfattigt har fästingarna svårt att skydda sig. Ju kallare väder det är desto fler dör.

Också gnagare, som ofta är värddjur för fästingarna, har det svårare då det är kallt och snöfritt, vilket i sin tur gör att fästingarna får det tuffare.

Insamlingen av fästingar gjordes rätt år

Vid Åbo universitets biologiska institution bad forskarna att folk under 2015 skulle skicka fästingar till Zoologiska museet där de artbestämdes. På det viset kunde man kartlägga taigafästingens utbredning i Finland.

Uppmaningen lyckades över förväntan. Universitetet fick 6 619 brev som innehöll över 20 000 fästingar.

Alla insända prover är inte ens undersökta ännu vid museet, för resurserna har inte räckt till för det. Men man har redan kunnat visa att taigafästingen är mer utbredd än man tidigare trott. Den verkar trivas speciellt bra i kustområdena längs med Bottniska viken.

Vid biologiska institutionen är man glad över att fästingsprojektet gjordes i fjol. Detta år kommer det troligen att finnas mycket färre fästingar, men det märker vi slutligt först i sommar.

Fästingar kan smitta människor genom de fästingburna sjukdomarna borrelios och hjärnhinneinflammationen TBE, också kallad Kumlingesjuka.