Hoppa till huvudinnehåll

Kaninerna gömmer sig under jord och i bilar när det är kallt

Jägare Hannu Luoto fångade en kanin i en bil vintern 10/11
En kanin under motorhuven. Den här kaninen fångade jägare Hannu Luoto i Tölö för fem år sedan. Jägare Hannu Luoto fångade en kanin i en bil vintern 10/11 Bild: Hannu Luoto citykaniner

Kallt väder med lite snö passar inte kaninerna. För att klara sig i kylan gräver kaninerna bon djupt under jorden, gärna nära ett fjärrvärmerör.

Vilda kaniner har det som allra svårast när det är riktigt kallt ute och dåligt med snö. Den första veckan i januari har temperaturen dykt långt under nollstrecket, till torsdag utlovas temperaturer på under 20 minusgrader i huvudstadsregionen.

- När det är kallt väder är förhållandena inte de bästa för kaniner. Hungern innebär svårigheter för kaninerna. Det är under den kalla tiden som kaninerna skadar växtligheten. Under vintern äter de på träd och buskar, säger Esbo stads övervakande trädgårdsmästare Hannele Vepsäläinen.

Grenar som förstörts av citykaniner i Helsingfors
När det blir kallt tuggar kaninerna på buskar och träd. Grenar som förstörts av citykaniner i Helsingfors Bild: Yle/Stina Sirén stadskaniner

- Kaninerna skulle klara kylan bättre om det skulle finnas mera snö. Snön isolerar värme, och ett bra snötäcke saknas nu, säger jägaren Hannu Luoto.

Hannu Luoto jagar kanin med fällor runt om i huvudstadsregionen. Jaktsäsongen är från 1.9.-31.3. Snön gör jakten lättare, eftersom Luoto då ser på kaninspåren var de finns.

- Kaninen rör sig så lite som möjligt utanför boet när det är som allra kallast, de tar sig bara till närmaste matplats. Det kan vara en nyponbuske till exempel, säger jägaren Hannu Luoto.

Kaninerna använder fjärrvärme

För att klara kylan gömmer sig kaninerna under jord. De kan bygga bo i husgrunder. Kaninerna använder effektivt alla platser i staden där det finns lite värme.

- Den vanligaste platsen är värmekanaler. Kaninerna gräver bon när fjärrvärmerör, där är det alltid 20 plusgrader, säger Luoto.

Kaninerna gömmer sig i parkerade bilar

- Börjar du se kaninspår kring bilen ska du se upp. Hittar kaninen inte någon annan varm plats där den kan gömma sig så kryper den in i parkerade bilar. Kaninen kan vara flera timmar under motorhuven, samtidigt knaprar den på elledningarna, säger Luoto.

Under de senaste åren har mängden kaniner i Esbo ökat. I höstens kartläggning hittades kaniner i Det finns kaniner i Hagalund, Ängskulla, Westend, Gäddvik och Alberga.

I Helsingfors har antalet kaniner ökat i fjol. Den varma vintern passade kaninerna. Den här veckans stränga köld kan sätta stopp på den trenden.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen