Hoppa till huvudinnehåll

Långa köer när Haiko gård ordnade loppis

Folk strömmar till Haiko gårds loppis
Folk strömmar till Haiko gårds loppis. Folk strömmar till Haiko gårds loppis Bild: Yle/Jonas Blomqvist haiko gård

Det blev en sällan skådad belastning på Haikovägen i Borgå och långa köer inne i konferenshotellet när Haiko gård sålde bort gamla inventarier.

Kring klockan 12 på trettondagen ökar trafiken på Haikovägen märkbart. Orsaken går att finna i det evenemang som Haiko gård ordnar. Inför en stundande renovering ställer hotellet till med loppmarknad och säljer bort sina gamla saker.

Tillströmningen av folk är enorm, bilar står parkerade längs med vägarna ända vid Råportsvägen, en kilometer från gården. Enligt personer på plats ska bilkön som längst ha sträckt sig ända ut till Tolkisvägen, det vill säga nästan två kilometer från Haiko gård.

Koppar och fat.
Kärl och kökssaker till försäljning. Koppar och fat. Bild: Yle/Jonas Blomqvist haiko gård

På den fullproppade parkeringsplatsen rör sig folk som nyss har köpt till exempel sänggavlar eller gamla fat. Särskilt en typ av varor verkade vara mer populära än andra; det är många som bär iväg tavlor som har hängt på väggarna i hotellrummen.

Köbildning inne i konferenshotellet
Gym på ena sidan glasväggen, loppiskö på andra sidan. Köbildning inne i konferenshotellet Bild: Yle/Jonas Blomqvist haiko gård

Inne i konferenshotellet ringlar sig en långsam kö genom gångarna ner till konferenslokalerna, förbi hotellgäster som äter brunch eller svettas på gymmet. I konferenssalen pågår försäljningen för fulla muggar.

Det går att finna allt från fotbad och badrockar till projektorer, köksknivar och julprydnader, och flera bord är fyllda med gardiner som snabbt hittar nya ägare. Det som kanske bäst beskriver loppishysterin är lampskärmarna. I ett hörn har man lyft in ett fyrtiotal lampskärmar, de flesta är riktigt stora. Bara tio minuter senare är hälften redan sålda.

Mycket folk på plats.
Det är stundvis riktigt trångt på loppmarknaden. Mycket folk på plats. Bild: Yle/Jonas Blomqvist haiko gård

Hotellpersonal är på plats i lokalen för att hjälpa besökarna. Även kvinnan bakom Haiko gårds framgångar, Satu Tiivola, rör sig raskt i vimlet och förevisar ivrigt varor. Hon har också passat på att sälja en del av sina egna saker, på en ställning hänger hennes använda kläder.

Satu Tiivola hjälper besökare.
På bilden kan vi se Satu Tiivola visa upp gardiner som har använts i Haiko gård. Satu Tiivola hjälper besökare. Bild: Yle/Jonas Blomqvist haiko gård

Intäkterna från loppmarknaden går till välgörande ändamål. Efter loppisdagen börjar ett ännu större projekt för Haiko gård, då bassängen i spaavdelningen töms och en enorm renovering tar vid.

Julprydnader.
Julprydnader. Bild: Yle/Jonas Blomqvist julprydnader

Byxpress.
Byxpress. Bild: Yle/Jonas Blomqvist haiko gård

Gardiner.
Gardiner. Bild: Yle/Jonas Blomqvist gardiner

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland