Hoppa till huvudinnehåll

Omvärlden fördömer och betvivlar Nordkoreas vätebombstest

Kinas utrikesministerium fördömer Nordkoreas vätebombstest.
Kinas utrikesministerium fördömer Nordkoreas vätebombstest. Kinas utrikesministerium fördömer Nordkoreas vätebombstest. Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG kinas utrikesministerium

Ledare världen över har fördömt Nordkoreas misstänkta vapentest som ska ha inträffat natten mot onsdagen finsk tid. FN:s generalsförsamling ska samlas till ett krismöte.

Det råder ändå fortsättningsvis delade meningar om ett kärnvapentest inträffat. Amerikanska myndigheter har meddelat att de inte kan fastställa om bävningen som mätte 5,1 på richterskalan orsakades av ett vapentest.

Den sydkoreanska säkerhetstjänsten har däremot meddelat att man inte kan slå fast att det verkligen handlar om en vätebomb, enligt uppgifter från AFP.

Sydkoreas meteorologtjänst säger sig inte ha uppmätt någon strålning efter den påstådda provsprängningen.

Sydkoreas kallade ändå det påstådda testet för ett allvarligt hot mot Sydkorea och säkerheten i regionen. Också Japans premiärminister Shinzo Abe sade på onsdagen att Nordkorea är ett hot mot landet.

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer Nordkoreas vätebombstest.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer Nordkoreas vätebombstest. Bild: EPA/FRANCK ROBICHON shinzo abe

Flera världsledare har fördömt Nordkoreas påstådda provsprängning, däribland Australien och Frankrike.

Frankrikes president Francois Hollande sade i ett utlåtande att de påstådda provsprängningarna är ”en oacceptabel överträdelse av FN:s säkerhetsråds resolutioner”. Hollande efterlyser en kraftig reaktion från omvärlden.

Även Rysslands utrikesministerium fördömer Nordkoreas test. Ryssland kallar det en grov kränkning av världens folkrätt och anser att det orsakar ännu mer oro i området kring Nordkorea.

Kinas förhållande till Nordkorea förändras?

Kina sällar sig till skaran över länder som kraftigt fördömer Nordkoreas möjliga handlande. Detta kan anses anmärkningsvärt eftersom Kina mycket långt är det ända land som erbjudit stöd åt Nordkorea.

Högt uppsatta kinesiska politiker deltog i festligheterna kring det nordkoreanska kommunistpartiets 70-års jubileum ifjol. Nu har ändå Kina fördömt det möjliga vapentestet i kraftiga ordalag.

- Kina kommer antagligen att ta en hård ton i FN:s generalsförsamling under onsdagen, säger den tidigare brittiska ambassadören till Nordkorea, John Everard till BBC.

FN:s säkerhetsråd ska samlas till krismöte under onsdagen med anledning av den nordkoreanska provsprängningen.

Jubel i Pyongyang

Enligt nyhetsbyråkällor hade ett stort antal människor samlats i kylan för att följa med anförandet om testet. Det lästes dramatiskt upp av den kända och redan pensionerade nyhetsankaret Ri Chun-hee iklädd klassisk rosa folkdräkt.

- Det här är en stor nationell händelse som gör oss stolta, sade universitetsstuderande Ri Sol Yong som följde med utlåtandet på en stor skärm i centrala Pyongyang.

- Tack vare att mitt land är en kärnvapenstat, kan jag studera på universitetet utan att oroa mig. Om vi inte hade kärnvapen skulle USA förslava oss, sade hon enligt AP.

Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA ska provsprängningen ha tagit den nordkoreanska militären till ”en högre nivå av kärnenergi”.

Tack vare att mitt land är en kärnvapenstat, kan jag studera på universitetet utan att oroa mig.

KCNA uppger också att Nordkorea inte kommer att avsluta sitt kärnprogram så länge USA förhåller sig aggressivt till landet.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade i början av december att landet har utvecklat en vätebomb. Dessa uttalanden möttes med tvivel av omvärlden.

Också Finland fördömer

Också Finlands utrikesminister Timo Soini fördömer skarpt vätebombstestet. Finland uppmanar Nordkorea att avhålla sig från vidare åtgärder som kan äventyra säkerheten och öka spänningen.

Genom sitt handlande bryter Nordkorea mot internationella förpliktelser och avtal, påminner utrikesministeriet.