Hoppa till huvudinnehåll

Unglejonens matcher blev ett nytt tv-fenomen

Finalmatchen i Junior-VM i ishockey tisdagen den 5.1 samlade en historisk mängd finländare framför tv-rutorna. Finalmatchen Finland-Ryssland i Yle TV 2 följdes som mest, kl. 22.30, av 2,407 miljoner finländare.

Medelantalet tittare var otroliga 1,964 miljoner. Sådana här tittarmängder har finländsk tv inte haft i mannaminne. Till exempel herrarnas finalmatcher i hockey eller VM i friidrott har inte haft lika höga tittarsiffror. Bara Yles sändning från självständighetsmottagningen har några år kommit närmast ett tv-fenomen av det här slaget. Sändningen Fest på Slottet i Yle TV1 år 2015 hade högre tittarsiffor.

“Siffrorna visar att vi har saknat något dylikt i Finland. Vi har behövt något som liknar det som hände 1995 då Finland vann sitt första VM-guld i ishockey”, säger Yles utgivningsdirektör Ismo Silvo.

De finländska lagets matcher intresserade en allt större publik spel för spel. Semifinalen mot Sverige på måndagen följdes av i snitt 1,260 miljoner tittare och kvartsfinalen mot Kanada av 1,132 miljoner tittare.

“Ungdomarnas fräschhet och idrottsglädjen är orsaken till det här fenomenet. Sport förenar finländarna”, konstaterar Silvo.

Matcherna följdes också på Yle Arenan och Yle Puhe. Radions lyssnarsiffror finns inte att tillgå.

För mera information:
Reija Hyvärinen, Yles kommunikationsdirektör, tfn 09 14801

Pressmeddelandet har korrigerats: Bara sändningen Fest på Slottet i Yle TV1 2015 hade högre tittarsiffror än unglejonens VM-match.

Bolaget