Hoppa till huvudinnehåll

Aftonbladetjournalist till HBL: Självklart vet vi att många talar svenska i Finland

Kasper Björkqvist, skärmdump av Aftonbladets video.
Abrahamsson intervjuar Björkqvist. Kasper Björkqvist, skärmdump av Aftonbladets video. Bild: Skärmdump av Aftonbladets video. kasper björkqvist

Sportjournalisten Hans Abrahamsson svarar på anklagelserna.

Sportjournalist Hans Abrahamssons intervju med juniorishockeyspelaren Kasper Björkqvist har väckt stor uppståndelse i medierna både i Svenskfinland och i Sverige. Abrahamsson intervjuade Björkqvist efter att Finland kammade hem guld i juniorvärldsmästerskapet i ishockey och kommenterade bland annat Björkqvists ”klockrena svenska”. Du kan se videon på Aftonbladets webbplats.

Ett missförstånd

Abrahamsson, som själv har finlandssvensk släkt, säger i en intervju med HBL att det handlar om ett missförstånd. Han menar att han självklart vet om den svenskspråkiga minoriteten i Finland och hans syfte med frågorna var att upplysa de svenska tittarna om varför Kasper Björkqvist talar så bra svenska.

Reaktionen kom som en överraskning

Reaktionerna från Svenskfinland kom som en överraskning. Abrahamsson tycker det är tråkigt att så många finlandssvenskar valt att fokusera på det här istället för den fina segern.

- Jag har fått många mejl om det här, och jag måste säga att jag är förvånad. Jag är uppriktigt ledsen om jag sårat någon, men samtidigt är situationen helt absurd, berättar Abrahamsson för HBL.

Läs också intervjun med Aftonbladets sportjournalist Kristoffer Bergström som tycker svenskarna är riktigt usla på finsk kultur.