Hoppa till huvudinnehåll

Amanda och Simon har tröttnat på att förklara finlandssvenskheten

Amanda Harkimo och Simon Zion.
Amanda Harkimo och Simon Zion har inte träffat många svenskar som vet om att finlandssvenskar existerar. Amanda Harkimo och Simon Zion. Bild: YLE/TV4 simon zion

Diskussionen om svenskars okunskap om finlandssvenskar går het. Simon Zion och Amanda Harkimo är två finlandssvenskar som om och om igen fått förklara sitt ursprung.

Kommentarerna från finlandssvenskar som tvingats förklara sitt modersmål för andra svenskar har strömmat in på sociala medier. En vanlig kommentar är att svensken tror att finlandssvenska är finska, och därför blir förvånad över att hen förstår finska så bra. Precis det här har Amanda Harkimo varit med om när hon deltog i den svenska realityserien Paradise Hotel.

- Jag fick exakt den kommentaren. När jag kom till huset kunde de inte alls fatta att jag var från Finland men att jag pratar svenska. De trodde att jag någon gång bott i Sverige och att det var därför jag kunde svenska, säger Amanda.

Amanda Harkimo
Amanda Harkimo förklarade vad en finlandssvensk är för de andra deltagarna i Paradise Hotel. Amanda Harkimo Bild: TV3 / Stellan Nilsson paradise hotel

I programmet blev Amanda finnen som fick sitta och förklara finlandssvenskheten för resten av deltagarna, och hennes uppgift har fortsatt även efter programmet eftersom hon rest en del till Sverige.

- Jag har fått förklara det så många gånger nu att jag inte ens orkar göra det längre. Jag låter det bara vara, säger hon.

Det har också kommit in många kommentarer från svenskar som säger att man visst vet om att det finns finlandssvenskar i Finland, och att vi inte ska dra alla svenskar över en kam. Och det stämmer säkert, men inte om vi frågar Amanda.

- Jag har ännu inte träffat någon svensk som skulle ha vetat om saken. Jag vet inte var de håller hus i så fall.

För att undvika att vara tvungen att förklara sig hela tiden bytte Amanda efter en tid över till rikssvenska, något hon inte alls är ensam om när det kommer till finlandssvenskar i Sverige.

Simon har fått förklara hela sitt liv

En annan som fått förklara sin finlandssvenskhet många gånger är Idoldeltagaren Simon Zion som flyttade till Sverige när han var nio år gammal.

- Svenskarna överlag vet väldigt lite om Finland. De vet mer om till exempel Danmark och Norge. Jag har fått förklara det här med finlandssvenskan i hela mitt liv, säger han.

När Simon träffar en svensk som vet något om finlandssvenskar blir han förvånad.

- Antingen tror folk att det är en brytning, alltså att jag bryter på finska, eller så tror de att alla kan prata både finska och svenska i Finland.

Simon Zion.
Simon Zion kanske får använda sitt kändisskap för att berätta om finlandssvenskarna. Simon Zion. Bild: Tv4/Annika Berglund simon zion,Ekenäs

Simon pratar själv rikssvenska i Sverige, men frågan om finlandssvenskheten dyker ändå upp ganska ofta.

- Så fort jag pratar i telefon med någon från familjen blir folk konfunderade. De tror jag pratar finska eller att jag bryter på finska. Då brukar jag försöka förklara att det inte är en brytning, utan mitt modersmål.

Men Mark Levengood då?

Många finlandssvenskar blir upprörda eftersom det känns som att det här med finlandssvenskhet ändå borde ha gått hem hos folk på något sätt. Mark Levengood är ju till exempel ett mycket välkänt ansikte, och alla hör väl att han pratar finlandssvenska?

Simon säger att det ändå är svårt att få till de rätta begreppen. Många har också svårt att förstå skillnaden på en finlandssvensk och en finskspråkig som lärt sig svenska. Finlandssvenskarna borde helt enkelt marknadsföra sig lite bättre.

- Vi har ju inte så mycket som är så där typiskt finlandssvenskt som vi firar och som når ut till Sverige, säger Simon.

Framgångsrika människor är ju alltid bra för synligheten, så vi föreslår att Simon och de andra finlandssvenska kändisarna startar en kampanj för finlandssvenskheten.

- Ja det får kanske bli min kamp nu, min nästa grej, säger en road Simon.