Hoppa till huvudinnehåll

CKP: Asylsökande här hade inga trakasseriplaner

Thomas Elfgren.
Thomas Elfgren. Bild: Yle Centralkriminalpolisen,thomas elfgren

Kriminalkommissarie Thomas Elfgren vid Centralkriminalpolisen tonar ner uppståndelsen kring en del asylsökandes planer kring nyårsafton och eventuella säkerhetsrisker i samband med det.

Det finns ingenting som tyder på att det i Helsingfors planerades en liknande trakasserivåg som den som inträffade i Köln i Tyskland på nyårsnatten, säger Elfgren.

I Köln ska ett tusental män med utländsk bakgrund i grupper ha antastat kvinnor i centrum av staden - en händelse som har lett till protester och häftig flyktingdebatt i Tyskland.

Helsingforspolisen har berättat att man har misstänkt eventuella liknande planer bland asylsökande i Finland.

Läs också: Polisen: Trakasserifall anmäldes efter nyårsfirande i Helsingfors

Flyktingförläggning i Aavaranta
Aavaranta Flyktingförläggning i Aavaranta Bild: Google aavaranta

Men Elfgren förnekar det här. Elfgren leder förundersökningen i fallet då sex asylsökande greps på nyårsafton på mottagningscentralen i Aavaranta i Kyrkslätt. Männen släpptes igen fria strax efter nyår.

- I förundersökningen har ingenting sådant framkommit som skulle ge anledning att misstänka att männen haft storskaliga planer på rån och övergrepp, av samma typ som det som skedde i Köln, säger Elfgren.

Beträffande gripandena i Kyrkslätt konstaterar Elfgren att polisen handlade på basis av de uppgifter man hade då.

CKP har varit i kontakt med den tyska polisen för att utröna om de gripna i Kyrkslätt hade haft kontakt med deltagare i Kölnupploppet.

- Sådan information har vi ännu inte fått, säger Elfgren.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes