Hoppa till huvudinnehåll

Kasper Björkqvist poppis i sociala medier

Kasper Björkqvist smakar på guldmedaljen.
Kasper Björkqvist efter guldmatchen. Kasper Björkqvist smakar på guldmedaljen. Bild: Yle/Antti Koivukangas kasper björkqvist

Hockeyspelaren Kasper Björkqvist med rötter i Österbotten har blivit populär i de sociala medierna efter junior-VM i Helsingfors. Han beskriver tiden efter guldet som lätt kaotisk.

Han var inte bara en av spelarna i Finlands juniorlandslag som slog Ryssland i finalen på tisdag kväll. Kasper Björkqvist blev också känd sedan han förklarade för en sportreporter varför finlandsvenskar pratar svenska.

Björkqvist intervjuades av svenska Aftonbladets reporter efter guldmatchen och reportern kommenterade att han pratar så bra svenska.

- Våra tränare har sagt att om en reporter säger något felaktigt eller inte har korrekta uppgifter så ska vi korrigera. Jag tyckte det här var ett passligt tillfälle att kort berätta om finlandsvenskarnas historia, säger Björkqvist.

"Ville klargöra för tittarna"

Intervjun har delats flitigt i sociala medier och uppmärksammats av medier både i Finland och Sverige.

Bland annat HBL gjorde en uppföljning och pratade med reportern. Där säger reportern att han nog är medveten om att det finns finlandssvenskar, men att han ville klargöra för de svenska tittarna varför Kasper Björkqvist talar flytande svenska.

Populär bland svenskarna

En annan intervju med honom som har delats mycket i sociala medier är den för Sveriges TV4. Den gjordes direkt efter att finalmatchens ordinarie speltid tagit slut och Ryssland just kvitterat med endast sju sekunder kvar.

Björkqvist är på bra humör trots den förargliga kvitteringen. Han säger att laget inte kan deppa ihop nu, utan bara kämpa vidare. Och att det här är hockey när den är som bäst.

Det var bra att vi vann matchen. Annars skulle jag ju ha varit spelaren som inte har förstått att vi just har förlorat finalmatchen mot Ryssland.

Hans uttalanden och attityd har gjort honom populär bland svenskarna. Många av de som har delat och kommenterat intervjun säger att också de svenska juniorerna borde ha haft den inställningen.

- Det var bra att vi vann matchen. Annars skulle jag ju ha varit spelaren som inte har förstått att vi just har förlorat finalmatchen mot Ryssland, säger Björkqvist.

Österbottniska rötter

Björkqvist spelar till vardags med A-juniorerna i Esbo Blues. Hans mamma kommer från Terjärv och pappa från Nedervetil. Båda orterna hör till Kronoby kommun.

- Jag har tillbringat många sommarlov hos mormor och morfar i Terjärv. Ibland jobbade pappa i Karleby och då var jag också hos mormor och morfar, säger Björkqvist.

Drömmer om USA

Hur framtiden ser ut vet Björkqvist inte riktigt ännu. Han ska förhoppningsvis bli student från Mattlidens gymnasium i Esbo i vår. För att få en chans att spela i universitetsligan i USA måste Björkqvist vara amatör och därför kan han inte spela i Blues ligalag.

- Min dröm är att få spela i den amerikanska universitetsligan nästa år.

- De tre senaste veckorna har varit roliga och kaotiska. Nu är det skönt att vara tillbaka i den egna föreningen och njuta av lugnet.

Läs också