Hoppa till huvudinnehåll

Kekäläinen agerade: bytte stjärncenter mot lovande back

Seth Jones gör mål i ishockey-VM i Tjeckien 2015.
Seth Jones gör mål i ishockey-VM i Tjeckien 2015. Seth Jones gör mål i ishockey-VM i Tjeckien 2015. Bild: EPA/ARMANDO BABANI seth jones

Columbus Blue Jackets och Nashville Predators har gjort säsongens första stora affär i NHL. Columbus är för tillfället NHL:s sämsta lag och det har länge spekulerats om att lagets finska General Manager Jarmo Kekäläinen är beredd att göra affärer.

Centern Ryan Johansen flyttar från Columbus till Nashville och backen Seth Jones går åt motsatt håll.

Jones är 21 år gammal och draftades sommaren 2013 som fjärde spelare. Jones var länge inför draften rankad som etta men anfallsspelarna Nathan MacKinnon (Colorado), Aleksander Barkov (Florida) och Jonathan Drouin (Tampa Bay) draftades före backen.

Drouin har inte lyckats etablera sig i NHL och hans agent Allan Walsh publicerade i söndags ett pressmeddelande där han å Drouins vägnar vädjade om ett klubbyte.

Nashville nöjda

Jones som gjorde 52 poäng på 159 matcher under sina två första NHL-säsonger har inte offensivt producerat som förväntat den här säsongen. I Nashville blev saldot 1+10=11 poäng på 40 matcher.

Nashville har fortfarande en av NHL:s bästa backbesättningar med spelare som Shea Weber, Roman Josi, Ryan Ellis och Mattias Ekholm. Däremot har laget saknat en förstacenter. 35-åringarna Mike Fisher och Mike Ribeiro har hittills delat på ansvaret.

– Hade vi inte gjort den här affären idag, hade vi försökt göra den i morgon, i övermorgon och efter säsongen. Det här var ett bra drag för oss både för stunden och för framtiden, sade Nashvilles General Manager David Poile till The Tennessean.

Ryan Johansen draftades som fjärde spelare sommaren 2010. Säsongerna 2013–2015 gjorde Johansen 59+75=134 poäng på 164 matcher och etablerade sig som en stjärnspelare i Columbus och NHL.

"Vi fick en toppback"

Columbus har däremot ett namnstarkt anfall men en svagare backbesättning.

– De har en av ligans bästa backbesättningar och därmed råd att offra en back. Vi fick en toppback. Johansen skulle definitivt inte ha varit till salu om vi inte hade fått en toppspelare som ersättning, sade finländaren Jarmo Kekäläinen som är General Manager för Columbus till Yle.

Sedan John Tortorella tog över som tränare för Columbus i oktober 2015 har Johansen både suttit på läktaren och spelat som fjärdecenter. Det har ryktats om att Tortorella och Johansen inte skulle komma speciellt bra överens, något som Kekäläinen ändå förnekar.

– Det var inget fel på Johansen. Men det har inte spelat någon roll hur mycket vi har påtalat detta, ingen har ändå trott på oss. Den här spelaraffären har inget med Tortorella att göra. Också (Scott) Hartnell har suttit på läktaren. För Tortorella spelar det ingen roll vad spelarna heter eller hur mycket spelarna tjänar.

Kekäläinen vill göra fler affärer

Sommaren 2015 draftade Columbus Zach Werenski som i USA:s tröja spelade ett starkt junior-VM. Det är tänkt att Jones och Werenski ska bilda stommen i Columbus framtida backbesättning.

– Vi är beredda att göra fler affärer. Vi jobbar hela tiden för att ha ett så bra lag som möjligt, avslutade Kekäläinen.