Hoppa till huvudinnehåll

Lassas: Det kom från ingenstans

Fredrik Lassas gjorde 25 ligamatcher på HIFK:s mittfält förra säsongen. Fredrik Lassas, Helsingfors IFK, 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas fotboll,fredrik lassas,helsingfors ifk,hifk,lassas,sport

Fredrik Lassas flytt från HIFK till FC Köln föll ner som en liten bomb i Fotbollsfinland – även för honom själv. ”Jag visste inte att jag skulle åka en vecka innan jag stack”, säger han till Yle Sporten.

Året kunde knappast ha inletts bättre för Fredrik Lassas. En vecka in på det har han gjort klart med flytt från HIFK till den tyska klubben FC Köln – efter snabba förhandlingar.

– Det kom lite från ingenstans. Förhandlingarna gick väldigt enkelt och båda klubbarna tog hänsyn till det som var bäst för mig. Det var en win-win-situation för dem. Men en vecka innan jag skulle åka visste jag inte om det. Precis före nyår började jag ana att det kanske skulle bli av, säger Lassas till Yle Sporten.

Borgåbördige Lassas har befunnit sig på tysk mark sedan i söndags. Hans första intryck av klubben är odelat positivt.

– Allt är väldigt proffsigt. Oavsett problem får man den hjälp man behöver. De har välkomnat mig fint.

”Lång väg till förstalaget”

FC Kölns förstalag ligger i mitten av Bundesliga vid vinteruppehållet. Det är inte där Lassas inleder sin sejour i Tyskland.

Klubbens U23-lag, reserverna, är Lassas första hållplats. Största delen av spelarna är unga tyska spelare som hoppas ta en plats i a-laget.

– Det är en lång väg till förstalaget, men en första målsättning är att få träna med dem och få speltid i reservlaget. Jag tycker att jag har en bra chans att ta en plats i startelvan.

Lassas har avslutat ett träningspass med laget när Yle Sporten når honom. Han säger att träningarna är tuffa.

– Vi tränar på tyskt vis. Man är helt slut efter dagen och vill bara gå och lägga sig. Men jag gillar det, jag har alltid tyckt om tuff träning.

– Jag är jättemotiverad att komma igång här och se hur fotbollen fungerar i ett fotbolls-Mecka som Tyskland. Nu är jag här och vi får se hur det går. Jag har alltid haft som dröm att få spela fotboll utomlands.

Vill utveckla fysiken

Lassas vill i första hand utveckla sitt närkampsspel. Nittonåringen känner att det är där hans största brister finns just nu.

– I det fysiska spelet hade jag mest problem under ligamatcherna i HIFK i fjol. Där har jag kliv att ta.

Trots att Lassas har lämnat HIFK, är det inte helt uteslutet att Helsingforslaget har mittfältaren i truppen när säsongen startar. Om han inte får tillräckligt med speltid i Tyskland kan han spela i HIFK i vår.

– Det här är en otroligt fin möjlighet för mig, men om det inte känns rätt för mig ser jag det inte som ett misslyckande att komma tillbaka till HIFK. Men nu är mitt mål att bli bättre för varje dag här.

 • På tv i kväll: Sjätte raka för Fourcade?

  Martin Fourcade igen största förhandsfavorit.

  När herrarna startar sin världscupsäsong i skidskytte handlar det igen om fransmannen Martin Fourcade. Kommer han att ta sin sjätte totalseger på raken, eller finns det någon som kan utmana de senaste säsongers suveräna skidskytt? Herrarnas 15 km distans kl. 18:50 på TV2 och Arenan

 • Karlebyledamot lämnar sin fullmäktigegrupp

  Alpo Ylitalo säger att han skäms för att vara med i gruppen.

  Fullmäktigeledamot Alpo Ylitalo i Karleby lämnar den sannfinländska fullmäktigegruppen. - Jag skäms att vara med i en sådan grupp. säger Ylitalo.

 • Hivpositiva "Anders" rädd för att bli diskriminerad

  Anders har hiv och vill inte gå ut med sitt riktiga namn.

  Egentligen heter Anders inte Anders men han vill inte komma ut med sitt riktiga namn eftersom han är rädd för att bli diskriminerad. Först när stigmat är borta vill han prata om det offentligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • På tv i kväll: Sjätte raka för Fourcade?

  Martin Fourcade igen största förhandsfavorit.

  När herrarna startar sin världscupsäsong i skidskytte handlar det igen om fransmannen Martin Fourcade. Kommer han att ta sin sjätte totalseger på raken, eller finns det någon som kan utmana de senaste säsongers suveräna skidskytt? Herrarnas 15 km distans kl. 18:50 på TV2 och Arenan

 • Poängkungen förlängde med Jukurit

  Har redan gjort mer poäng än under hela 2015-2016.

  Tabellfemman Jukurit bjöd besökarna på klubbens webbplats på en trevlig överraskning i sin adventskalender. I den första luckan meddelade klubben att poängkungen Henrik Koivisto spelar också säsongen 2017-2018 i S:t Michel.

 • Ääritalo och Virtanen skall lyfta fotbolls-TPS

  Division Ett-klubben bygger för 2017.

  Två nya pusselbitar tillfogades på torsdagen till det lagbygge som är TPS fotbollslag i division ett. Åboklubben har skrivit kontrakt med Mika Ääritalo och Jani Virtanen.

 • Lottat i EHF-cupen - Cocks i tufft sällskap

  Motståndarna kommer från Tyskland, Spanien och Portugal.

  Riihimäki-laget Cocks kommer att spela i gruppspelet i EHF-cupen i vinter och på torsdagen blev det klart vilka lag de finska mästarna kommer att möta.