Hoppa till huvudinnehåll

Lassas: Det kom från ingenstans

Fredrik Lassas gjorde 25 ligamatcher på HIFK:s mittfält förra säsongen. Fredrik Lassas, Helsingfors IFK, 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas fotboll,fredrik lassas,helsingfors ifk,hifk,lassas,sport

Fredrik Lassas flytt från HIFK till FC Köln föll ner som en liten bomb i Fotbollsfinland – även för honom själv. ”Jag visste inte att jag skulle åka en vecka innan jag stack”, säger han till Yle Sporten.

Året kunde knappast ha inletts bättre för Fredrik Lassas. En vecka in på det har han gjort klart med flytt från HIFK till den tyska klubben FC Köln – efter snabba förhandlingar.

– Det kom lite från ingenstans. Förhandlingarna gick väldigt enkelt och båda klubbarna tog hänsyn till det som var bäst för mig. Det var en win-win-situation för dem. Men en vecka innan jag skulle åka visste jag inte om det. Precis före nyår började jag ana att det kanske skulle bli av, säger Lassas till Yle Sporten.

Borgåbördige Lassas har befunnit sig på tysk mark sedan i söndags. Hans första intryck av klubben är odelat positivt.

– Allt är väldigt proffsigt. Oavsett problem får man den hjälp man behöver. De har välkomnat mig fint.

”Lång väg till förstalaget”

FC Kölns förstalag ligger i mitten av Bundesliga vid vinteruppehållet. Det är inte där Lassas inleder sin sejour i Tyskland.

Klubbens U23-lag, reserverna, är Lassas första hållplats. Största delen av spelarna är unga tyska spelare som hoppas ta en plats i a-laget.

– Det är en lång väg till förstalaget, men en första målsättning är att få träna med dem och få speltid i reservlaget. Jag tycker att jag har en bra chans att ta en plats i startelvan.

Lassas har avslutat ett träningspass med laget när Yle Sporten når honom. Han säger att träningarna är tuffa.

– Vi tränar på tyskt vis. Man är helt slut efter dagen och vill bara gå och lägga sig. Men jag gillar det, jag har alltid tyckt om tuff träning.

– Jag är jättemotiverad att komma igång här och se hur fotbollen fungerar i ett fotbolls-Mecka som Tyskland. Nu är jag här och vi får se hur det går. Jag har alltid haft som dröm att få spela fotboll utomlands.

Vill utveckla fysiken

Lassas vill i första hand utveckla sitt närkampsspel. Nittonåringen känner att det är där hans största brister finns just nu.

– I det fysiska spelet hade jag mest problem under ligamatcherna i HIFK i fjol. Där har jag kliv att ta.

Trots att Lassas har lämnat HIFK, är det inte helt uteslutet att Helsingforslaget har mittfältaren i truppen när säsongen startar. Om han inte får tillräckligt med speltid i Tyskland kan han spela i HIFK i vår.

– Det här är en otroligt fin möjlighet för mig, men om det inte känns rätt för mig ser jag det inte som ett misslyckande att komma tillbaka till HIFK. Men nu är mitt mål att bli bättre för varje dag här.

 • Finlands största popband till Popfest

  Haloo Helsinki! uppträder i Borgå.

  Haloo Helsinki! är det senaste stora namnet som uppträder på rockfestivalen Popfest i Borgå i sommar. Haloo Helsinki! är den kanske populäraste gruppen i Finland just nu.

 • Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

  Spenatplättar och spenatsoppa fortfarande populära.

  Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.

 • Gamla festblåsor samlas in i hela Finland

  Lyckat textilinsamlingsprojekt i sydvästra Finland utvidgas.

  I medeltal producerar vi finländare cirka tio kilo textilavfall varje år. Det mesta av skjortorna, byxorna, lakanen och till och med festdräkterna slängs bort, fast de kunde återvinnas.

Läs också

 • Trump dras inför rätta för brott mot grundlagen

  Trump gör vinst på utländska makter enlgt medborgargrupp.

  En medborgargrupp kommer att dra USA:s president Donald Trump inför rätta för brott mot grundlagen. De juridiska aktivisterna anklagar Trump för att bryta mot lagen då hans företag tar emot betalningar av utländska makter och beslutsfattare.

 • Kalkyler om billigare väghållning väcker diskussion

  Nya vägnätsbolaget utlovar billigare väghållning.

  Enligt Kommunikationsministeriet skulle det nya vägnätsbolaget sköta väghållningen en femtedel billigare jämfört med nuläget. Också de administrativa kostnaderna skulle minska i motsvarande grad. Professor Tapio Luttinen vid Aalto-universitetet förbryllas över kalkylerna.

 • Välkommen till framtidens kommun!

  Lappträsk tror på ny form av närdemokrati.

  Det råder apati på en del håll på kommunfältet. Kommunerna blir av med en stor del av sina uppgifter i samband med vård- och förvaltningsreformen. I Lappträsk tror man ändå på framtiden.

Nyligen publicerat - Sport