Hoppa till huvudinnehåll

Måndag avgörande dag för Kvarkenfärja

Så ska den nya färjan se ut.
Skiss över hur den nya färjan kan komma att se ut. Så ska den nya färjan se ut. Bild: Midway Alignment/Wärtsilä midway alignment of the bothnian corridor

Den EU-ansökan som kan ge Kvarken en ny färja saknar ännu underskrift från en minister. Men Vasas stadsdirektör Tomas Häyry ger lugnande besked.

Efter flera års förarbete med den första fasen av EU-projektet Midway Alignment of the Bothnian Corridor är man nu redo att gå in i nästa fas.

Fas ett inkluderade bland annat ett designarbete för en helt ny färja skapad för de speciella behov som passagerartrafiken mellan Vasa och Umeå har.

I fas två ingår byggandet av färjan, men mycket mer än så. Det handlar till exempel om att utveckla infrastrukturen i hamnarna på Kvarkens bägge sidor.

Staterna behövs

Fas två kommer att inledas inom kort, och för att komma igång ska ansökan om fas två lämnas in till EU-kommissionen inom kort.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.
Tomas Häyry. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry. Bild: Yle/Joni Kyheröinen stadsdirektör tomas häyry

Både finska och svenska staten måste vara med som finansiärer. Den biten är i stort sett ordnad på svenska sidan. På finska sidan saknas underskriften från staten, alltså regeringen.

Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa, är inte orolig trots att det brådskar.

- Regeringens finansutskott ska behandla den här saken nu på måndag. Jag utgår från att vi får ett positivt besked. Vi har jobbat för den här saken i flera år redan, och vi har inte tänkt falla på målsnöret, säger Tomas Häyry.

Mångmiljonprojekt

Enligt beräkningar kommer projektet med färja och infrastruktur att kosta 150 miljoner euro. Förhoppningen är att EU står för 30 procent eller 45 miljoner euro.

Men ännu krävs alltså ministerunderskriften från finska sidan.

- Det är tänkt att vi ska få den i nästa vecka. Vi utgår från att vi får underskriften. Vi vet ju att intresset är stort, säger Tomas Häyry.

Februari avgörande månad

Tidigare har Mathias Lindström, direktör på Kvarkenrådet, sagt att underskriften behövs redan på måndag, men enligt Häyry är det inte så.

- Det är i februari som ansökan ska vara inlämnad till EU-kommissionen. Vi har flera förhandlingar på gång just nu för att lyckas ro det hela i hamn, säger Häyry.

Yle Österbotten har försökt nå Mathias Lindström för en kommentar utan att lyckas.