Hoppa till huvudinnehåll

Meteorolog Anne Borgström: Sträng kyla helt normalt i januari

Midvinternattens köld var hård. Det visste redan Viktor Rydberg. Men är den hårdare än vanligt, då det är kallare än tjugo grader tre dagar i sträck i januari?

- Nej. Det är helt normalt januariväder och inget konstigt alls.

Det säger meteorologen Anne Borgström, där hon står insvept i varmaste vinterrocken på Rundradions gård i Helsingfors.

Klockan är tre på eftermiddagen och solen håller på att gå ner bakom höghusen som kantar Centralparken. Det är minus 22 grader, och det är skall bli ännu kallare i natt. Nära 30-graders strecket skall kvicksilvret röra sig. Tåg kommer antagligen att bli försenade och bilar att strejka, avloppsrör frysa och vattenledningar spricka.

Men det är ändå en helt normal januari månad så här långt.

Man behövde inte förklara vad som händer om man lämnar en plasthink med vatten ute i den här kylan.

- Samhället har förändrats, säger Anne Borgström, och drar rockens huva neråt över pannan. Det var på något sätt mera naturligt att vistas utomhus förr. Man behövde inte förklara för folk vad som händer om man lämnar en plasthink med vatten ute i den här kylan. Nå, den spricker ju, tillägger hon efter en paus. Och inte skjutsade mina föräldrar mig till hobbyer och annat... Jag cyklade, minns hon.

Hade någon glömt att köpa lejonen handskar?

Anne Borgström har arbetat som meteorolog i över tjugo år, och tycker att folk har blivit mindre kunniga då det gäller väder.

- Det är som om bondförnuftet skulle fattas. Folk har blivit lite nyhjälplösa. I stället för att vara rätt utrustad, så säger man att vädret är extremt.

Och hon ger ett exempel.

- Jag såg på TV då Finlands juniorhockeylejon firades vid Olympiastadion. Lejonen var iklädda varma, rejäla rockar. Men de saknade alla handskar. Hade någon bara glömt att köpa handskar, då laget ekiperades? frågar Borgström.

I början av nästa vecka är det över.

Men för dem som nu lider av kylan, oberoende av hur de utrustar sig, har hon några tröstens ord att komma med.

- Extremt är vädret först om kylan skulle hålla i sig i ett par veckor. Men så går det inte nu. Den hör köldknäppen kommer inte ens att hålla veckan ut. Och redan i början av nästa vecka kommer det att vara varmare än minus tio grader, slår hon fast.

Och vad säger meteorolog Anne Borgström till dem som nu påstår att sträng köld är ett bevis för att klimatuppvärmningen inte finns?

- Det att klimatet uppvärms betyder inte att vi inte skulle ha köldknäppar och snörika vintrar också i fortsättningen. Variationer hör till det finländska klimatet, trots att sannolikheten för milda, varma vintrar säkerligen ökar.

Kommentarer

Inlagt av

Men hallå, några dagars kyla och folk blir helt från sig... När skulle kallt väder vara normalt om inte i januari? Tammejtusan, tidens "nyheter" är inte bra för mitt blodtryck :)

Inlagt av

Anne är såå på rätt bog med sina rakryggade observationer.Anne och övriga 60 talare är ännu härdat gäng,därefter började uppmjukningen med hjälplösheten och ömdömmesförfmågan hur leva med väder o naturens nyckfullhet.

Inlagt av

Det är väl inte det att folk inte skulle fatta att klä sig enligt vädret utan snarare det att fåfängan gör att folk klär sig enligt modet. Och modet i idag är ju att vara halvnaken, och då helst med halva bakdelen ute i kylan.

Inlagt av

"Och vad säger meteorolog Anne Borgström till dem som nu påstår att sträng köld är ett bevis för att klimatuppvärmningen inte finns?"

Och vem har nu sagt någå sånt annat än i redaktörens fantasi?

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt

 • Anna Dönsberg: Ingen tid för blåögdhet

  Yttrandefrihet är en rättighet som ska försvaras.

  Ska vi verkligen låta yttrandefriheten bli bara ett verktyg som vi kan angripa varandra med? När blev de intolerantas krav på att bli tolererade lika viktigt som allas rätt att uttrycka sig? Det frågar sig vår litteraturredaktör Anna Dönsberg inför sin resa till Göteborgs Bokmässa, som i år har temat yttrandefrihet.

 • Het debatt: "Skulle pappa inte ställt upp så hade jag inte haft råd att äta"

  Häftig debatt på våra nätsidor. Kommentera gärna.

  OECD-rapporten om att var femte 20-24-åring varken studerar, jobbar eller är på arbetspraktik har lett till en häftig diskussion på våra nätsidor. En del av våra debattörer förutspår en grekisk framtid där föräldrarna i all evighet försörjer sina barn, medan andra påpekar att det i deras fall varit precis tvärtom. En debattör skriver att det är hen som har betalat föräldrarnas räkningar.

 • Kolumn: Att våga dela värld

  Att inte bli sedd av andra kan vara förödande för mänskan.

  Att inte bli sedd av en annan människa kan leda till ångest och depression. Med exempel från Mumindalen och flyktingförläggningar skriver Antony Fredriksson om moral och om att dela en annan människas erfarenhet.