Hoppa till huvudinnehåll

Mirka frias från brottsmisstanke - staten måste betala rättegången

Mirka
Mirkas huvudfabrik i Jeppo. Mirka Bild: KWH Mirka kwh mirka

En man skadades vid underhållsarbete på Mirka. Men bolaget gjorde inget fel, anser rätten. Nu måste staten stå för rättegångskostnaden på 10 000 euro.

För ett par år sedan föll två arbetare från en ställning i samband med underhållsarbete i en ugn i sliptillverkaren Mirkas fabrik i Jeppo.

Nu har Österbottens tingsrätt tagit ställning till misstankarna om arbetarskyddsbrott.

Underhållsarbetet, som gick ut på att byta lager på ett kedjehjul i en torkugn, skulle göras på en sådan höjd (2,5 meter) att det krävdes en arbetsställning.

Glömde säkra arbetsställning

Arbetet gjordes en lördag av två erfarna arbetstagarare. De modifierade ställningen inför arbetet och glömde därefter att fästa de brickor och hylsor som skulle ha säkrat arbetsställningen.

Lagerbytet krävde mekanisk bearbetning av kedjehjulet med en smideshammare, och som en följd av det gled stödbenens tappar ur. Ställningen välte, vilket ledde till att de två männen trillade ned.

En av männen fick en fraktur i vänstra hälbenet.

Krävde samfundsbot

Åklagaren och regionförvaltningsverket ansåg att Mirkas tekniska chef och arbetsledare skulle dömas för arbetarskyddsbrott och att företaget dessutom skulle dömas till 35 000 euro i samfundsbot.

Nu gick det inte så. Tingsrätten friade samtliga misstänkta. Man ansåg att de två arbetarnas initiativ att modifiera stödbenet var deras eget. Vidare anser rätten att de två, som jobbat på Mirka mycket länge, hade den erfarenhet som krävdes för att utföra arbetet utan att arbetsledaren är närvarande.

Staten måste betala

Utrustningen hade delvis specialbeställts och gåtts igenom med arbetsledaren inför arbetet i torkugnen.

Rättegångskostnaderna uppgick till 10 000 euro. Eftersom ingen dömdes åläggs finska staten att stå för kostnaderna.