Hoppa till huvudinnehåll

Nederländerna ska försöka lösa upp EU-knutar

Nederländernas premiärminister Mark Rutte (till höger) välkomnar  EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker
Nederländernas premiärminister Mark Rutte (till höger) välkomnar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Nederländernas premiärminister Mark Rutte (till höger) välkomnar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker Bild: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN mark rutte

Nederländerna har tagit över som EU:s ordförandeland i en tid med många svåra och tunga frågor på bordet. Landets premiärminister lovar en pragmatisk politik.

- Jag har blivit kritiserad för att inte vara en tillräckligt stor visionär, men det är inte en ideologisk diskussion vi behöver - utan en pragmatisk målinriktad politik, sade Nederländerna premiärminister Mark Rutte i torsdags i Amsterdam.

Nederländerna lotsar EU de följande sex månaderna. Flyktingfrågan kommer att dominera Nederländernas ordförandeskap.

För Nederländerna är kontrollen av EU:s yttre gräns en av de högst prioriterade frågorna.

- Vi bör göra mera för att minska flyktingströmmarna till Europa. Siffrorna måste komma ner. Dessutom måste vi se till att alla medlemsländerna rättvist delar på bördan, sade den nederländska premiärministern på en gemensam presskonferens i Amsterdam tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och viceordförande Frans Timmermans.

Också frågan om en gemensam överstatlig gränsmyndighet som ska kontrollera EU:s yttre gräns ska avgöras under våren.

Många EU-länder är tveksamma till att EU i vissa situationer ska kunna ta över övervakningen av ett lands gränser utan det berörda landets medgivande.

Gränsbevakningsstyrkan kommer att behandlas av EU:s inrikesministrar. Ordförandelandet Nederländerna har beslutat hålla ett inrikesminister möte varje månad för att komma till skott i frågan.

Frans Timmermans,  Jean-Claude Juncker  och Mark Rutte.
Frans Timmermans, Jean-Claude Juncker och Mark Rutte. Frans Timmermans, Jean-Claude Juncker och Mark Rutte. Bild: EPA/JERRY LAMPEN frans timmermans

EU-kommissionen: Europa måste arbeta tillsammans

Flyktingkrisen har skapat stora sprickor inom EU då en del länderna har burit ett betydligt större ansvar än andra.

Enligt kommissionen viceordförande Timmermans är tiden knapp.

- Det går alldeles för långsamt, och kritiken är berättigad. Det krävs ett större ansvarstagande av alla medlemsländer, sade Timmermans när han fick en fråga om varför omfördelningen av asylsökande inte har tagit fart.

Kommissionsordförande Juncker understryker att Europa måste stå enat och får medhåll av Timmermans.

- Vi måste visa att Europa är en del av lösningen, inte av problemet. Vi kan bara lösa dessa frågor tillsammans.

EU-kommissionen är som bäst på ett två dagars besök i Amsterdam.

Kung Willem-Alexander, drottning Maxima, EU-kommissionen
Kung Willem-Alexander, drottning Maxima, EU-kommissionen. Kung Willem-Alexander, drottning Maxima, EU-kommissionen Bild: EPA/KOEN VAN WEEL kung willem-alexander

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes