Hoppa till huvudinnehåll

Så här överlever du chockkölden

Kvinna som står med röd vinterjacka på sig på en äng.
Brrrr! Det är så sabla kallt i mina slitna sommarskor och min stora vida jacka. Vad har jag gjort fel? Kvinna som står med röd vinterjacka på sig på en äng. Bild: CC fryser

Kolla efter vita fläckar på kompisens kinder, välj stora skor och gå omkring med ditt eget disco i huvudet. Det är några av vildmarksföretagaren Benjamin Donners tips för hur du klarar av extremkölden.

Tågen går trögt och bilarna vägrar starta. Cykeln känns som en traktor och när du tvingas gå eftersom allt annat står stila känns det som att tårna håller på att trilla av. Vad ska vi ta oss till för att klara av den här extrema kölden? Det vet vildmarksföretagaren Benjamin Donner som njuter av temperaturer som går ner mot minus 25.

- Jag tycker det är friskt och skönt nu, det är härligt att få känna lite kyla, säger han.

Benjamin Donner ute på tur med långfärdsskridskorna.
Benjamin Donner ger sig gärna ut i kölden, till exempel för att åka långfärdsskridskor. Benjamin Donner ute på tur med långfärdsskridskorna. Bild: Benjamin Donner vinter,långfärdsskridskoåkning,benjamin donner

Orsaken till att vi fryser är faktiskt för att kroppen försöker skydda sig.

- Blodkärlen drar ihop sig i huden, för att skydda de vitala organen. Blodet koncentreras liksom till kärnan. Det är då du börjar känna dig lite huttrig och hjärnan ger signaler till musklerna att börja producera värme. Då börjar du skaka.

Smärtan vi känner är ett resultat av att blodcirkulationen inte riktigt fungerar ända ut i tårna och fingrarna.

Har glömt hur man ska bete sig

En annan orsak till att vi fryser är att vi inte vet hur vi ska bete oss när det blir riktigt kallt.

- Vi litar på marknadsföring, men modern utrustning kanske inte alls är så vidare bra. Det finns många gamla beprövade metoder som är bättre.

Vi litar på utrustningen istället för att röra på oss och bli varma på det sättet. Det är trendigt med stora tjocka jackor med pälshuva, men många som vi ser i sportaffärerna är faktiskt ganska dåligt gjorda.

- De håller inte värmen och de har inga bra åtstramande midjor och ärmslut. De släpper ut den värme som borde hållas innanför. Vi klär oss för tunt och har dåliga skor, säger Benjamin.

Lönar sig att ta hans råd på allvar. När jag jobbade som skidlärare i Åre så förfrös en kollega sin tå, först blev den vit, sen svart och sen lossnade en bit av hans tå! Han kunde inte mer jobba i backen den vintern utan var inne i skidshopen och verkstaden.― Lyssnarkommentar från Linnea som jobbade utomhus i minus 30 grader.

Så nu glömmer vi all marknadsföring och alla supermoderna jackor i nya exklusiva köldfrånstötande material och går in på grunderna. Här är Benjamins sju tips för hur du klarar kölden:

1. Släpp inte in kall luft

Jackan ska sitta tätt mot kroppen. Det får gärna vara luft under den, men den ska inte släppa in kall luft, så kolla att ärmsluten är tajta. Jackan får också gärna ha ett band i midjan så du kan dra åt där.

2. Stora skor

Det mesta av kölden kommer in underifrån, så det är viktigt med bra sulor och tjockt botten. Det ska rymmas in tjocka sockor i skorna och så du kan vicka på tårna om det börjar kännas kallt. Ha ett inbyggt disco i huvudet och dansa loss så blir du varm.

3. Värmekuddar inte helt hållbart

Värmekuddar som du till exempel sätter in i skorna fungerar till en viss del, men problemet är att kroppen reagerar genom att börja svettas, och det leder till fukt, och då börjar du frysa. Det fungerar i korta stunder, men inte under längre utevistelser.

4. Undvik att svettas

Det är bättre att gå än att springa. Du ska röra på dig, men inte svettas eftersom fukt leder kyla 25 gånger mer effektigt än luft. Direkt du är fuktig finns det en större risk att du börjar frysa.

5. Det här med fett i ansiktet

Det är omdiskuterat och finns det olika åsikter kring det här att feta krämer skulle skydda kinderna från kyla. En sak är ändå säker: Vattenbaserade salvor ska du inte använda, för de fryser på huden och orsakar frostskador. Ifall du lägger exempelvis vaselin på kinderna, kolla upp att den är vattenfri!

Är du ute i kölden riktigt länge är det bäst att inte tvätta dig, och inte raka dig heller. Hudens fettlager skyddar nämligen riktigt bra. Om du är ute länge kan smink också bli ett problem när det är riktigt kallt.

6. Nylonstrumpbyxor eller ull

Det går rykten om att nylonstrumpbyxor skulle vara en bra värmekälla, och att till och med vildmarksguider har dem på sig under dräkterna. Benjamin har också hört sådana rykten vid lägerelden, men aldrig testat själv.

- För mig är det ull och ylle som gäller. Det sviker aldrig. Nylon isolerar inte så bra och ett material du definitivt ska undvika är bomull, säger han.

Långkalsonger och undertröja i ull är alltså grejen. Ett plus är att materialet heller inte börjar lukta illa, så du kan bära dem många gånger utan att tvätta dem.

7. Kolla kompisen

Det är väldigt viktigt att kolla varandra eftersom du själv inte ser vad som händer i ansiktet. Ser du vita fläckar på din kompis kinder eller näsa är en köldskada redan på gång och den måste åtgärdas snabbt. När huden blivit helt kritvit och hård har du förfrusit sig. Så kom ihåg: Röda näsor är bra, vita är dåliga.