Hoppa till huvudinnehåll

Särkimo skola öppnar trots renovering

Burkar med akrylfärg.
Renovering. Bilden kommer inte från Särkimo skola. Arkivbild. Burkar med akrylfärg. Bild: Yle/Rolf Granqvist målfärg,målfärger,målerifirmor,Akrylfärg

Problemen med inomhusluften i Särkimo skola i Maxmo åtgärdas just nu. Lärarrummet renoveras, men skolan öppnar normalt på torsdagen.

Problemen med inomhusluften blev akuta under hösten. Då meddelade skolans föreståndare Malin Pensar att personalen har problem med hälsan och att det inte går att vistas i skolans lärarrum längre.

Det visade sig att problemen var störst just i lärarrummet. En utredningsgrupp föreslog att skolan utryms och totalsaneras. Enligt en beräkning skulle det ha kostat över en halv miljon euro.

Vörå tekniska nämnd valde ändå att gå in för en betydligt enklare och billigare lösning. I det här skedet ska enbart lärarrummet renoveras. Det arbetet inleddes under mellandagarna, berättar skolföreståndaren Malin Pensar.

- Lärarrummet är stängt nu och entreprenörer arbetar där.

Lärarrum i vaktmästarbostad

Under renoveringen håller lärarna till i en annan del av byggnaden, i den vaktmästarbostad där eftermiddagsverksamheten tidigare ordnades

- Eftis har nu flyttat in i ett klassrum i stället, säger Malin Pensar.

Malin Pensar har fått besked om att renoveringen tar två månader, vilket innebär att lärarrummet ska kunna tas i bruk i månadsskiftet februari-mars.

12 000 euro

Tekniska nämnden har reserverat 12 000 euro för renoveringen.

Yle Österbotten har försökt nå kommunens tekniska personal, men utan att lyckas.

Artikel ändrad 8.1 kl 8:55 med avseende på problemens omfattning och vad som kan ha orsakat dem.