Hoppa till huvudinnehåll

Sydkorea återupptar propagandasändningar mot Nordkorea

Nordkoreas kärnprovsprängning har utlöst ilska, protester och krav på nya sanktioner i Sydkorea
Nordkoreas kärnprovsprängning har utlöst ilska, protester och krav på nya sanktioner i Sydkorea Nordkoreas kärnprovsprängning har utlöst ilska, protester och krav på nya sanktioner i Sydkorea Bild: EPA/JEON HEON-KYUN sydkorea

Hatsändningarna börjar igen som vedergällning för Nordkoreas kärnprovsprängning.

Propagandasändningarna avbröts i augusti som en förtroendeskapande åtgärd mellan länderna.

Sydkorea anklagar nu Nordkorea för att ha brutit mot ingångna avtal genom sitt kärnvapentest och därför upphör också de förtroendeskapande åtgärder som man kom överens om i fjol.

- Nordkoreas fjärde kärnprovsprängning är ett klart brott mot landets internationella åtaganden och ett grovt brott mot avtalet den 25 augusti, säger den sydkoreanska presidentens talesman.

Propagandan som sänds via stora högtalartorn vid den spända gränsen återupptas på fredag.

Sydkorea har också begränsat tillträdet till den sydkoreanska industriparken Kaesong på den nordkoreanska sidan om gränsen.

Endast sydkoreaner som arbetar i industriparken får åka över gränsen till Kaesong, där små och medelstora sydkoreanska företag sysselsätter över 50 000 nordkoreaner.

Nya FN-sanktioner förbereds

FN förbereder samtidigt nya sanktioner mot Nordkorea efter att säkerhetsrådet enhälligt fördömde Nordkoreas kärnvapenprov.

Nordkoreas närmaste allierade Kina röstade också för resolutionen och i Kina är allt fler kritiska mot den bångstyrige grannen.

- Jag tycker att det är ett hot och ett sabotage mot Kina och mot världsfreden att ett sådant land äger kärnvapen, säger Tian Zhibin som bor i den kinesiska gränsstaden Dandong, invid den nordkoreanska staden Sinuiju.

Det anses sannolikt att även Kina röstar för sanktioner och det är möjligt att Kina vidtar andra åtgärder på egen hand för att varna de nordkoreanska ledarna.

USA, Sydkorea och Japan försäkrar att länderna kommer att stå "enade och starka" i reaktionen mot Nordkorea.

USA har ökat sina spaningsflygningar i området, för att komma underfund med vilket slags kärnladdning Nordkorea sprängde under jorden i går.

Nordkorea hävdar att man för första gången testade en termonukleär så kallad vätebomb, men det har bemötts med tvivel av experter bland annat i USA.