Hoppa till huvudinnehåll

Tobaksmuseet i Jakobstad ligger nedpackat i lådor

Museichef Guy Björklund i Jakobstad bland tobaksmuseets packlådor
Museichef Guy Björklund i Jakobstad bland tobaksmuseets packlådor. Museichef Guy Björklund i Jakobstad bland tobaksmuseets packlådor Bild: Yle/ Kjell Vikman guy björklund

Tobaksmuseet i Jakobstad ligger än så länge nedpackat i lådor. Målet är att det än en gång skall kunna öppnas. Tobaksproduktionen i Jakobstad höll igång mellan 1762 och 1998.

Strengbergs tobaksfabrik hade ett eget museum så länge verksamheten pågick. Alla föremål med koppling till tobaksmuseet ligger för tillfället nedpackade i lådor i det gamla tobakslagret från 1930-talet, som samtidigt är Jakobstads museums lagringsplats för olika museiföremål.

Världens näst äldsta tobaksfabrik

Strengbergs tobaksfabrik i Jakobstad var världens näst äldsta tobaksfabrik när man slog igen 1998. Det fanns då enligt uppgift i USA en äldre fabrik.

Samlingarna i fabriken, plus det material kring tobakshistoria som Jakobstads museum ytterligare har fått från annat håll, sträcker sig ända från 1500-talet till dagens tider.

Strengbergs tobaksfabrik i Jakobstad hade också snustillverkning
Strengbergs tobaksfabrik i Jakobstad hade också snustillverkning Bild: Yle/ Kjell Vikman strengbergs fabrik

Tidig industrihistoria

Samlingarna i Jakobstad är de största i landet på temat tobakshistoria och bland de största i Norden. Packlådorna innehåller mer eller mindre Finlands hela tobakshistoria.

- Tobaken är på det viset intressant att den var en av de första varorna som man framställde industriellt eller i manufakturer, paketerade, marknadsförde och sålde säger museichef Guy Björklund i Jakobstad.

När kan tobaksmuseet öppna dörrarna?

Tobaksmuseet ska inhysas i det gamla tobakslagret som finns i anslutning till den gamla fabriken, som idag har nya användningsområden.

Museichef Guy Björklund går i pension under våren 2016 men kommer att fortsätta att jobba vidare med tobaksmuseet. Någon tidpunkt när museet kan öppna vill han inte ge.

- Nej, helt enkelt nä. Jag skall städa upp här bland det som blev halvfärdigt vid flytten, sen får vi se när det börjar bli någotsånär iordningssatt här.

Tobaksmuseet ligger ännu i packlådor
Tobaksmuseet ligger ännu i packlådor Bild: Yle/ Kjell Vikman tobaksmuseum