Hoppa till huvudinnehåll

Trots sparsamt med info - 200 vill jobba på ny asylenhet i Vasa

Asylsökande utanför polisstation i Vasa
Asylsökande utanför polisstationen i Vasa. Asylsökande utanför polisstation i Vasa Bild: Yle/ Marcus Lillkvist asyl

Veckan före julafton klarnade det att Migrationsverket ska öppna en asylenhet med 30 anställda i Vasa. I det skedet återstod det bara en handfull arbetsdagar innan ansökningstiden gick ut.

Helvi Riihimäki, direktör för TE-byrån i Österbotten, hade gärna sett att Migrationsverket gått ut med ett pressmeddelande för att nå alla intresserade.

- Man skulle nog ha haft nytta av att ge ut information om beslutet i det skedet, jo. Speciellt om man har stressigt inför julen så finns det en risk att man inte följer så noggrant med vilka jobb som lediganslås, säger Helvi Riihimäki.

Ingen information om nya enheten

Under tidig höst, när oväntat många asylsökande började anlända till Finland, hade Migrationsverket 75 personer sysselsatta med asylbesluten. Nu efter årsskiftet utökas tjänstemännen till 500. 30 av dessa kommer att finnas i Vasa där en helt ny enhet öppnar i februari.

Men någon information om den här enheten finns inte heller nu på Migrationsverkets hemsida. Den enda kanal som man aktivt använde sig av för att få in sökande till de 30 tjänsterna var den elektroniska söksajten valtiolle.fi.

- Det är ju den minsta offentliga möjligheten, åtminstone där måste man ju annonsera ut tjänsterna. Men naturligtvis kunde man i det skedet ha gjort ett pressmeddelande. Medierna skulle garanterat ha varit intresserade av nyheten och Migrationsverket skulle inte ens ha behövt köpa annonsplats. Men det var nu Migrationsverkets beslut att inte gör så, säger Helvi Riihimäki.

Helvi Riihimäki
Helvi Riihimäki Helvi Riihimäki Bild: YLE/Mira Myllyniemi riihimäki

Sent beslut om egen enhet i Vasa

Riitta Koskela som blir områdeschef för bland annat enheten i Vasa, säger att beslutet om en egen Vasaenhet med 30 anställda kom ganska sent; under veckan före julafton. Därefter återstod bara en handfull vanliga arbetsdagar innan ansökningstiden gick ut den 28 december.

När tjänsterna annonserades ut den sjunde december hette det att teamet i Vasa skulle bestå av 15 personer och sortera under enheten i Åbo.

Inte hunnit tänka långsiktigt

Riitta Koskela påpekar att man har tvingats fatta väldigt snabba beslut.

- Det kan hända att man inte har haft tid att göra långsiktiga planer ens för var man ska inrätta nya asylenheter och var man inte ska göra det. Men jag tycker ändå att informationen verkar ha nått ut bra med tanke på att vi har fått 200 sökande till de 30 tjänsterna i Vasa, säger Riitta Koskela som säger att det alltid finns en risk att man går miste om någon god sökande för att man helt enkelt inte har nått ut.

- Jag vet inte vilken metod man skulle använda sig för att garanterat nå ut till alla goda sökande, säger Koskela.

Familj kommer med buss från Sverige till Torneå
Asylsökande som anlände till Torneå. Arkivbild. Familj kommer med buss från Sverige till Torneå Bild: YLE/ Jessica Stolzmann torneå

Stora organisationsförändringar

Verna Leinonen, informatör på Migrationsverket, påpekar att man har tvingats se över hela sin organisation och sina processer och att resurserna är små på informationsavdelningen.

- Vi har inte berättat skiljt om de olika förändringarna på de andra orterna heller, och har inte ansett att det behövts i fallet med Vasa heller. Vi har förstås svarat på frågor som medierna ställt, säger Verna Leinonen.

Migrationsverket öppnar också en helt ny enhet i Rovaniemi och dubblerar verksamheten i Uleåborg, Villmanstrand och Åbo. Huvudkontoret finns i Helsingfors och där utökar man också. Migrationsverket har också en enhet i Kuhmo.

De nya tjänsterna är tidsbestämda och ettåriga.